Έμμεση διασύνδεση της προόδου στο Κυπριακό ενόψει και της προγραμματισμένης για τον Ιούλιο πολυμερούς συνάντησης, επιχειρεί ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επανέλαβε τα όσα ανέφερε και κατά τη διάρκεια των δημόσιων δηλώσεων του την Κυριακή, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως χαρακτήρισε τις συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Επιχείρησε μάλιστα να διασυνδέσει το θέμα με την πολυμερή Ιουλίου, λέγοντας πώς αν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος και για να αποδώσουν καρπούς όλα όσα γίνουν ώστε να υπάρξει μια σοβαρή συνάντηση τον Ιούλιο στην Γενεύη, «αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες των Ε/κ πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν».

Για μια ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση κατά την διάρκεια της παρουσίας της κ. Ολγκίν στο νησί, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν θα είναι προς όφελος κανενός, όσο υπάρχει αυτό το κλίμα στο περιουσιακό.

Μιλώντας μετά την συνάντηση, η οποία, διήρκησε πέραν της μίας ώρας,, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έθεσε το ζήτημα των συλλήψεων για τον σφετερισμό. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα το ζήτημα αυτό έχει μεγεθυνθεί, οι «τρομοκρατικές ενέργειες», κατά την έκφρασή του, των Ελληνοκυπρίων εντατικοποιήθηκαν και οι δηλώσεις που έχουν γίνει τους έχουν πραγματικά θορυβήσει, πρόσθεσε. «Γιατί εάν κάποιος δει τις πραγματικότητες, στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές αρχές κι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και μετά συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, οι Τουρκοκύπριοι εγκαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου στο βορρά και οι Ελληνοκύπριοι εξ ολοκλήρου στο νότο». Μετά από αυτό, πρόσθεσε, για να μπορέσει ο τ/κ «λαός» να συνεχίσει την ζωή του και να δημιουργήσει το μέλλον του οικονομικά, «έγιναν κάποιες διευθετήσεις».

Ανέφερε στην κ. Ολγκίν, όπως είπε, ότι οι Ε/κ προσπαθούν να υπονομεύσουν τους «νόμους», το «σύνταγμα» του 1983 και τους επενδυτές, υπονομεύοντας και κάθε ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί. Η κ. Ολγκίν, δήλωσε, τον άκουγε προσεκτικά. «Άλλωστε και στο παρελθόν της μετέφερα αυτό το θέμα. Η ίδια έχει πληροφόρηση, γνωρίζει και μου είπε ότι θα προβεί σε κάποιες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι συνεχίζει εδώ και 4,5 χρόνια, με την στήριξη της Τουρκίας, την πολιτική της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνώς καθεστώτος και κάνοντας αναφορά στους συνεχιζόμενους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία, είπε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας προς όφελος των «δύο λαών στην Κύπρο».

Της είπε, συνέχισε, ότι οι πραγματικοί όμηροι στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια είναι οι Τ/κ που ζουν κάτω από «εμπάργκο» και απομόνωση, ενώ η Δημοκρατία είναι «υπό την κατοχή των Ε/κ», αλλά παρ’ όλα αυτά μπόρεσαν να φτιάξουν την ζωή τους. Και τώρα, είπε, δέχονται τέτοιες επιθέσεις.

>> Χριστοδουλίδης: Θα γίνει και νέα συνάντηση με Ολγκίν

Νωρίτερα χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την πεποίθηση Θα γίνει οπωσδήποτε νέα συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, επισημαίνοντας ότι οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν εκτός Κύπρου και ειδικότερα στην Τουρκία «είναι καθοριστικής σημασίας» και θα κρίνουν και τη μετέπειτα πορεία για το Κυπριακό.

Σημείωσε ότι έχουν συζητήσει για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, και ότι θα γίνουν ανακοινώσεις μόλις κλειδώσει η συνάντηση. «Από κει και πέρα, έχω προτείνει στην κ. Ολγκίν ότι θα ήταν καλό να καθίσουμε οι τρεις μας γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε να έχουμε μία ελεύθερη συζήτηση έτσι ώστε να φτάσουμε πιο κοντά στο στόχο που είναι τον Ιούλιο, να υπάρξουν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι άκουσε τις δηλώσεις του κ. Τατάρ την Κυριακή, ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των σφετεριστών είπε ότι είδε «και κάποια δημοσιεύματα που με στεναχωρούν». «Λένε κάποιοι, στη δική μας πλευρά, ότι δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία, γιατί δήθεν δηλητηριάζεται το κλίμα, δηλαδή υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις. Η νομοθεσία εφαρμόζεται για όλους. Θέλω να επαναλάβω και κάτι να το ακούσουν και εντός Κύπρου και εκτός Κύπρου: η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση στη δικαστική εξουσία».