Αν παρατηρήσουμε τη μετοχή της Apple θα δούμε ότι ακολουθεί την Microsoft. Βρίσκεται εκεί που βρισκόταν η μετοχή της Microsoft στα τέλη της φούσκας των Dot-com.  
Ένα στοίχημα αξίας για τους συντηρητικούς επενδυτές.  Αυτό εκτιμά ο Jeff Yastine, ανώτερος αναλυτής μετοχών της Banyan Hill Publishing. Η εποχή της υπερταχείας ανάπτυξης της Apple “μπορεί να έχει παρέλθει”, λέει ο Yastine. “Αλλά ξεκινάει μια πολύ μακρύτερη εποχή μέτριας, βιώσιμης ανάπτυξης που την καθιστά βασικό “χαρτί” για πιο συντηρητικούς επενδυτές.”  
Οι συντηρητικοί επενδυτές μπορούν να υπολογίζουν στα μετρητά της Apple, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυξήσεις μερισμάτων. “Με ρευστότητα 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισχυρές, σταθερές ταμειακές ροές από τις υπηρεσίες της και ποσοστό πληρωμής μερίσματος περίπου 25%, η Apple αρχίζει να είναι να είναι η αγαπημένη μετοχή των επενδυτών εισοδήματος”, προσθέτει ο Yastine. “Αναμένω από την Apple να αυξήσει ακόμη μια φορά το μέρισμά της κάποια στιγμή στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου κατά επιπλέον 5-10%.”  Αυτό δεν είναι κακό σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού.    Εν τω μεταξύ, το momentum της Apple θα μπορούσε να αναβιώσει ξανά μόλις βρεθεί το “next big thing”.  
Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;
Τεχνολογία Διαδικτύου 5G, σύμφωνα με ton Yastine.  “Το κλειδί για τo επόμενo μεγάλo άλμα των κερδών της Apple είναι η υπερσύγχρονη τεχνολογία διαδικτύου 5G”, εξηγεί ο Yastine. “Η ανάπτυξη του 5G δεν θα πάρει πλήρη έκταση μέχρι το 2020, οπότε παραμένει ακόμη αρκετά εκτός ραντάρ για να κάνει αυτή τη στιγμή τη διαφορά στη μετοχή. Αλλά καθώς οι Αμερικανοί θα αρχίσουν να βιώνουν το πώς θα είναι σαν να σερφάρουν στο διαδίκτυο με τεχνολογία 5G, πιστεύω ότι θα αρχίσουν να τρέχουν προς τα τοπικά καταστήματα της Apple για να αγοράσουν ένα iPhone με δυνατότητα 5G και η Apple θα ξεκινήσει έναν νέο κύκλο αυξανόμενων κερδών”.  
Στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα της Apple στην Ινδία, μια χώρα με μεγάλο πλούτο στο κάτω μέρος της πυραμίδας, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο του C.K. Prahalad πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτά είναι τα τρισεκατομμύρια του διαθέσιμου εισοδήματος που περιμένουν στα χέρια των μαζών στο κάτω μέρος της εισοδηματικής πυραμίδας της Ινδίας.  Η αξιοποίηση αυτής της αγοράς θα μπορούσε να αντισταθμίσει το έλλειμμα της Apple στην Κίνα. Αλλά δεν θα είναι εύκολο. Απαιτεί φθηνότερες εκδόσεις του iPhone, οι οποίες θα μειώσουν τα περιθώρια της Apple.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει το ID της Apple, το όχημα της εταιρείας για τη μετάβαση από μια επιχείρηση παραγωγής σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Τα έσοδα από υπηρεσίες της Apple σημείωσαν άνοδο 27% το 2018, φθάνοντας τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό έχει τονιστεί ποικιλοτρόπως στις πρόσφατες οικονομικές της εκθέσεις.  
Αυτή η μετάβαση στις υπηρεσίες θα μπορούσε να ορίσει το σκηνικό για την υιοθέτηση του SaaS (Software as a Service), του μοντέλου διανομής λογισμικού της Apple, στο οποίο ένας πάροχος τρίτου μέρους φιλοξενεί εφαρμογές και τις διαθέτει στους πελάτες μέσω των συσκευών του. Το SaaS έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε μια σειρά εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Systems and Salesforce.
Τους εξασφάλισε σταθερή ροή εσόδων και κερδών, τραβώντας την προσοχή της Wall Street.  Και θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για την Apple.
Του Panos Mourdoukoutas  
ΠΗΓΗ: Forbes