Την τέταρτη φετινή του νίκη κατάφερε να πάρει στο Ράλι Αυστραλίας ο Thierry Neuville. Ο οδηγός της Hyundai μπορεί να πήρε περισσότερες νίκες από τον πρωταθλητή στη φετινή χρονιά αλλά τουλάχιστον έδειξε ότι μπορεί με λίγη τύχη να ανεβεί στο ψηλότερο σκαλοπάτι του θεσμού. Ο Neuville, εκτός από το Ράλι Αυστραλίας, κατάφερε να κερδίσει φέτος τος αγώνες στη Γαλλία, την Αργεντινή και την Πολωνία. Με λίγα λόγια ήταν ο πιο πετυχημένος οδηγός της σεζόν, αλλά παίρνει για τρίτη φορά τη θέση του δευτεραθλητή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για να φτάσει στη νίκη ο Neuville πήρε την πρωτοπορία όταν ο ομόσταυλος του, Andreas Mikkelsen, εγκατέλειψε με δύο σκασμένα λάστιχα. Ο Mikkelson φάνηκε από την αρχή σαν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και χωρίς ουσιαστικά να απειλείτε, μεγάλωνε τη διαφορά από τους αντιπάλους του στην πορεία του για το τέρμα του δευτέρου σκέλους. Όμως δύο σκασμένα ελαστικά στην ίδια ειδική διαδρομή τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει.

Ο Βέλγος πέρασε μπροστά και μπήκε στο τελευταίο σκέλος του τελευταίου γύρου του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος με προβάδισμα 20.1 δευτερολέπτων. Ένα σκέλος που χαρακτηρίστηκε από σφοδρές καταιγίδες που προκάλεσαν προβλήματα στις ειδικές διαδρομές. Αποτέλεσμα να ακυρωθεί μία.

Αυτός όμως που ήθελε τη θέση του Βέλγου δεν ήταν άλλος από τον Jari-Matti Latvala. Προσπάθησε πολύ, γράφοντας αξιοπρόσεκτους χρόνους αγχώνοντας τον Neuville. Δεν τον βοήθησε η ακύρωση της ειδικής και στη τελευταία TV Power Stage είχε έξοδο με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Δεύτερος, με διαφορά 22.5 δευτερολέπτων, τερμάτισε τελικά ο Ott Tanak με το Ford Fiesta WRC της πρωταθλήτριας στους κατασκευαστές, M-Sport. Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας του Εσθονού με την ομάδα του Malcolm Wilson καθώς τη νέα σεζόν θα τρέχει με τα χρώματα της Toyota. Η δεύτερη θέση του Tanak έδωσε στην ομάδα M-Sport World Rally Team τη δυνατότητα να πανηγυρίσει ένα ρεκόρ, καθώς η βρετανική ομάδα ανέβηκε στο podium και των 13 φετινών αγώνων.

Ο Hayden Paddon τερμάτισε τελικά τρίτος, καθώς εκμεταλλεύθηκε ένα λάθος του Craig Breen με το Citroën C3 ενώ τέταρτος ο ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής Sébastien Ogier παρά τα προβλήματα με το κιβώτιο του Ford Fiesta. Ο Elfyn Evans έμεινε στην πέμπτη θέση γενικής, μπροστά από τον Esapekka Lappi ενώ ο Kris Meeke τερμάτισε έβδομος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai 120 Coupe WRC) 2:35:44.8
2. Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) +22.5
3. Hayden Paddon / Sebastian Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC) +59.1
4. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +2:27.7
5. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +3:05.6
6. Esapekka Lappi / Janne Ferme (Toyota Yaris WRC) +3:49.5
7. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +22:58.4
8. Richie Dalton / John Allen (Skoda Fabia R5) +24:39.6
9. Nathan Quinn / Ben Searcy (Mitsubishi Lancer Evo IX) +25:03.4
10. Dean Herridge / Samuel Hill (Subaru Impreza WRX Sti) +29:52.3

PHOTOS: Nikos Mitsouras / Reporter Images