Στην αγορά ιδιόκτητων κτηρίων για σκοπούς στέγασης υπουργείων, τμημάτων και υπηρεσιών προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση αυτή συστάθηκε ειδική Επιτροπή, που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Εσωτερικών, με σκοπό να αξιολογεί τις δηλώσεις ενδιαφέροντος που υποβάλλονται από ιδιοκτήτες κτηρίων με σκοπό την αγορά τους από το Κράτος.

Όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η πρώτη προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε χθες. Επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή για περίοδο 12 μηνών, δηλαδή, μέχρι τις 13/10/2020 κατά την οποία θα μπορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με σκοπό την πώληση των κτηρίων τους στο Δημόσιο.

Τα κτήρια που αναζητά το Κράτος για αγορά θα πρέπει να βρίσκονται στα όρια των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Λακατάμιας, Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς και Ύψωνα. Τα προτεινόμενα κτήρια θα πρέπει να διαθέτουν, μεταξύ άλλων, καλυμμένους χώρους με εμβαδόν 2.000 τ.μ. και άνω, τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιητικά, όπως και επαρκή αριθμό χώρων στάθμευσης.

Άλλη μια προϋπόθεση που τίθεται είναι ότι τα προτεινόμενα κτήρια θα πρέπει να έχουν ανεγερθεί μετά την 31/12/1990. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή των κτηρίων είναι η ακόλουθη: Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αξιολόγηση των κτηρίων που θα προταθούν, προ-επιλογή των κτηρίων που θα κριθούν κατάλληλα και ακολούθως επί τόπου επιθεώρηση για να εξεταστεί η καταλληλότητά τους. Για όσα κτήρια κριθούν κατάλληλα, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν οικονομική προσφορά. 

Πρόσθετα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης των κτηρίων του πρώην Συνεργατισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από αυτά τα κτήρια είναι κατάλληλα για στέγαση κυβερνητικών τμημάτων. Με τη σταδιακή απόκτηση ιδιόκτητων κτηρίων θα μειωθεί το κόστος που επωμίζεται κάθε χρόνο το Κράτος σε ενοίκια, το οποίο ανέρχεται κατά μέσο όρο στα €24 εκατ. ετησίως.

Ποσό το οποίο μοιράζονται σήμερα 380 νομικά και φυσικά πρόσωπα που νοικιάζουν στο Δημόσιο 600 κτήρια περίπου. Στην ίδια συνεδρία λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενημέρωσαν τους βουλευτές για τις κυριότερες διαπιστώσεις τους, που προέκυψαν από τον έλεγχο που διενήργησαν σε 585 συμβόλαια εκμίσθωσης κτηρίων από το Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι εκμισθώθηκαν κτήρια για το Δημόσιο χωρίς να ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, παραβιάζοντας τις Αρχές της χρηστής διοίκησης, ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι ενοικιάσεις των κτηρίων που στεγάζουν σήμερα το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρνακας, το Γραφείο Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λακατάμιας, τα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στη Λευκωσία, τα Κεντρικά Γραφεία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στην Αγλαντζιά, τα Γραφεία της Διοίκησης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι και το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 

Αποδέσμευση €5,6 εκατ. για ενοίκια υπό έναν όρο  

Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών αποφάσισαν χθες να ικανοποιήσουν το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και αποδέσμευσαν το ποσό των €5.633.849, το οποίο προορίζεται να καλύψει τα ενοίκια του Κράτους για τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο του 2019 υπό έναν όρο:

Τα αρμόδια Υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών να υιοθετήσουν τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Συγκεκριμένα, για τη μείωση του κόστους που επωμίζεται το Κράτος σε ενοίκια, ο ο κ. Μιχαηλίδης εισηγήθηκε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής με εμπειρογνώμονες από τα διάφορα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα με σκοπό να επαναξιολογήσει όλες τις ενοικιάσεις κτηρίων και να προβεί σε εισηγήσεις τόσο για την άμεση αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων στις οποίες η συνέχιση της ενοικίασης προκαλεί αχρείαστες δαπάνες για το Δημόσιο όσο και για την οριστική επίλυση του προβλήματος, σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, με αξιοποίηση της διαθέσιμης κρατικής γης που κατά κανόνα παραμένει αδρανής.