Παρασκηνιακές επαφές μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της αναχώρησης τουρκικού ανθρωπιστικού στολίσκου με προορισμό την Γάζα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε απόψε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι διεξάγουν παρασκηνιακές επαφές, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ένοπλο επεισόδιο παρόμοιο με εκείνο του στολίσκου του Μαβί Μάρμαρα, που σημειώθηκε στα τέλη Μαΐου 2010. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι η ισραηλινή πλευρά τείνει να αποδέχεται την εκφόρτωση του ανθρωπιστικού υλικού που θα μεταφέρει ο τουρκικός στολίσκος σε ένα από τα ισραηλινά λιμάνια που είναι σχετικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες τοπικές εφημερίδες ανέφεραν ότι συγκεκριμένα συζητείται το λιμάνι του Ασντόντ.

Συζητείται επίσης η δυνατότητα να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια οδικώς, από τα λιμάνια του Ασντόντ ή του Άσκελον, με ιορδανικά οχήματα αφού προηγουμένως το φορτίο θα ελεγχθεί από ειδικά εκπαιδευμένο κλιμάκιο του ισραηλινού στρατού.

Όπως μετέδωσε απόψε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, αξιωματούχοι του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών φέρονται να έχουν προτείνει στην Τουρκία να της επιτραπεί να πραγματοποιήσει ρίψεις ανθρωπιστικού υλικού στην Γάζα, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί ακόμα σαφές εάν η τουρκική πλευρά θα αποδεχθεί τη συγκεκριμένη εναλλακτική αντί του προγραμματισμένου δρομολογίου του στολίσκου. Επισημαίνεται ότι στα τέλη Μαρτίου, το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να της επιτραπεί να πραγματοποιήσει ρίψεις ανθρωπιστικού υλικού στη Γάζα, με την αιτιολογία ότι «οι διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας συνεχίζουν να είναι προβληματικές», όπως διέρρευσε στα τοπικά μέσα από κύκλους του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Επισημαίνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας η ισραηλινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ισραέλ Χαγιόμ» δημοσίευσε την πληροφορία ότι, μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησαν στο Κάιρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σιούκρι, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ήταν και το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη από τότε Ισραήλ και Τουρκία βρίσκονταν σε παρασκηνιακές επαφές, συζητώντας το ενδεχόμενο, ο τουρκικός στολίσκος να κατευθυνθεί στο αιγυπτιακό λιμάνι του Ελ-Αρίς στο βόρειο Σινά και από εκεί να μεταφερθεί οδικώς στη Γάζα με την αρωγή των αιγυπτιακών αρχών. Ωστόσο, οι επαφές αντιμετώπιζαν δυσκολίες καθότι οι Ισραηλινοί επεδίωκαν να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι τον έλεγχο ασφαλείας του ανθρωπιστικού υλικού, προτού μεταφερθεί στη Γάζα μέσω Αιγύπτου.

Το ζήτημα του τουρκικού στολίσκου, που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα από λιμάνι της Τουρκίας, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, αρμόδιου για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι. Σύμφωνα με διαρροές που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα, ο Χαλέβι εξέφρασε την πάγια θέση του Ισραήλ ότι «η έλευση του τουρκικού στολίσκου στη Γάζα θα αποτελέσει πρόκληση», γεγονός που θα οδηγήσει σε επεισόδιο ανάλογο του Μαβί Μάρμαρα.

Όπως έγινε γνωστό στα ισραηλινά ΜΜΕ στις αρχές της εβδομάδας, ο τουρκικός στολίσκος θα αποτελείται από τρία πλοία που θα αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες από λιμάνι της Τουρκίας, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, με τελικό προορισμό την Γάζα. Στα τρία πλοία, που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, θα επιβαίνουν συνολικά 1200 ακτιβιστές από ξένες χώρες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται 30 βουλευτές από την Νορβηγία, τον Καναδά και την Ισπανία.

ΚΥΠΕ