Ανατροπή σημειώθηκε στους σχεδιασμούς για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει αντιρρήσεις για τις προωθούμενες αλλαγές. Το θέμα βρίσκεται στον αέρα και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ενώ άρχισε να γίνεται λόγος για «τουμπάρισμα» των χρονοδιαγραμμάτων, αν δεν προωθηθούν άμεσα κινήσεις.

Μιλώντας χθες στον «Φ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως ενώ υπήρξαν συγκλίσεις στην Ad Hoc Επιτροπή που συστάθηκε για να μελετήσει εκ νέου το πακέτο νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης, τώρα τις ανατρέπει. Όπως είπε, από την πληροφόρηση που έχει, το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει στην ουσία «βέτο» στις αλλαγές που προωθούνται και έκανε λόγο για απόλυτο αδιέξοδο. 

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, ένα από τα αγκάθια που υπάρχουν είναι η ένσταση του Ανωτάτου όπως οι 5.000 περίπου υποθέσεις που καθυστερούν για εκδίκαση να παραμείνουν προς εξέταση από το υφιστάμενο Ανώτατο αντί από το νέο Εφετείο που θα συσταθεί. Ο ίδιος διερωτήθηκε τι θα γίνει αν φορτώσουμε τους 16 δικαστές του νέου Εφετείου με πέντε χιλιάδες υποθέσεις. Η Βουλή μαζί με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν συμφωνήσει όπως οι υποθέσεις για τις οποίες καθυστερεί η εκδίκασή τους, παραμείνουν στο υφιστάμενο Εφετείο. Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο φέρει έντονες αντιρρήσεις για τις διαδικασίες που επιβάλλονται για αλληλοέλεγχο των δικαστών. Επίσης, είπε, το Ανώτατο δεν δεσμεύεται ότι δεν θα προσβάλει το νομοσχέδιο για το νέο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και πολίτες. 

Κατά τον κ. Δαμιανού, το αρχικό πακέτο των νομοσχεδίων που ετοιμάστηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και η μετεξέλιξή τους όπως κατατέθηκαν από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη, μπορεί να μην ήταν τα ιδανικά αλλά είχαν μια καλή βάση για την επίτευξη της δικαστικής μεταρρύθμισης. Τώρα, σημείωσε, εμείς έχουμε ήδη μετακινηθεί από τις θέσεις μας, όπως και το υπουργείο Δικαιοσύνης για να επιτευχθούν συγκλίσεις. Τώρα έχουμε πισωγύρισμα χωρίς να γνωρίζουμε ποια κατάληξη θα έχουμε. 

Για το θέμα ο «Φ» ζήτησε τις θέσεις της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη που δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ενώ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης μας δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο μετά που ενημερώθηκε για τα νέα νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν ύστερα από συζήτηση στην Ad Hoc Επιτροπή, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαβίβαζε τις θέσεις του. Η άποψή μου, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, είναι να σταλούν τα νομοσχέδια όπως τροποποιήθηκαν στη Βουλή μαζί με τις θέσεις του Ανωτάτου για να επισπευθεί η διαδικασία και να συζητηθούν άμεσα. Αν δεν ψηφιστούν φέτος πριν τη διάλυση της τωρινής Βουλής, εκτίμησε ο κ. Κληρίδης, τότε τα χρονοδιαγράμματα ανατρέπονται και θα πάμε ένα χρόνο πίσω. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι την περασμένη Τρίτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην οποία παρέστησαν το Ανώτατο Δικαστήριο, η υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γενικός Εισαγγελέας, όπου συζητήθηκαν οι ενστάσεις των δικαστών. Αναμένονται τώρα οι κινήσεις της υπουργού Δικαιοσύνης ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοσμογονικές αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης

Το πακέτο των εφτά νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης κατατέθηκε το 2019. Οι σημαντικότερες αλλαγές, που επέρχονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης είναι ο διαχωρισμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο και Συνταγματικό Δικαστήριο με μεταβατική περίοδο μέχρι την 1η Ιουνίου του 2022.

Επίσης, συστήνεται Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα προτείνει Δικαστές για προαγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διευκρίνισε ότι ο τελικός λόγος παραμένει στον Πρόεδρο όπως προβλέπει η συνταγματική πρόνοια. Επίσης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, δημιουργείται Σχολή Δικαστών.

Τουμπάρεται και η ψηφιακή δικαιοσύνη 

Ούτε και η μίνι ψηφιακή δικαιοσύνη λειτούργησε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Ενώ θα έπρεπε τα δικαστικά έγγραφα για αιτήσεις, προσφυγές κ.ά. να καταχωρούνταν ηλεκτρονικά από τις 8 Φεβρουαρίου, μετά από αντιδράσεις τόσο των δικηγόρων όσο και των Πρωτοκολλητείων, το i-justice αναβλήθηκε χωρίς να καθοριστεί ορίζοντας για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή. 

Οι δικηγόροι επικαλούμενοι προβλήματα προσαρμοστικότητας, ζητούν παράλληλη καταχώρηση εγγράφων με φυσική παρουσία, οπόταν και είναι άγνωστη η ημερομηνία εφαρμογής του i-justice. Το Υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι έτοιμο για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, όμως δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για έναρξη της ηλεκτρονικής καταχώρησης εγγράφων. Διευκρίνισε ότι στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία θα λειτουργήσουν 19 αίθουσες Δικαστηρίων. Με βάση τους σχεδιασμούς στο πρώην ξενοδοχείο Φιλοξενία θα λειτουργούν το νέο Εφετείο, το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο.