Σε άρθρο μου με τίτλο «Από Κράτος θα μετατραπούμε σε Αυτοδιοίκηση» (Φιλελεύθερος, 15/5/2020, https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/937758/apo-kratos-tha-metatrapoyme-se-aftodioikisi), προειδοποιούσα πως: «Αν δεν αντισταθούμε άμεσα, θα αυτοπαγιδευτούμε μέσα στις Μικτές Επιτροπές. Πρόσφατα μηνύματα από την ΕΕ, δείχνουν πως και η Γερμανική επικυριαρχία σπρώχνει τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλες οι πρόνοιες της ΔΔΟ που αφορούσαν στις Αυτοδιοικήσεις θα αναδειχτούν και σταδιακά θα εφαρμοστούν μέσα από τις Μικτές Επιτροπές, με την καθοδήγηση της ΕΕ και τις ευλογίες του ΟΗΕ».

Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή στο Vouli.tv, με θέμα «Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, η Τελευταία Ευκαιρία;», (20/1/2021, https://vouli.tv/live-debate-20-01-2021/), στο ερώτημα αν η προτεινόμενη λύση θα περάσει από Δημοψήφισμα, ανέφερα πως: «Οι Βρετανοί ηττήθηκαν το 2004 και δεν πρόκειται να την πάθουν ξανά. Ξεχάστε το δημοψήφισμα. Τη λύση που επιδιώκουν από το 1956, έτσι ώστε να ασκούν αυτοί και η Τουρκία κυριαρχία στην Κύπρο θα την εφαρμόσουν βήμα βήμα μέσα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μέσα από τις Δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές. Οι μεθοδεύσεις τους στοχεύουν στην εδραίωση της κατοχής και του διαχωρισμού. Θέλουν να συνηθίσουμε σε αυτά τα δεδομένα και σιγά σιγά να φύγει η εξουσία από την ΚΔ και να περάσει στις Τεχνικές Επιτροπές. Αν δεν ξεφύγουμε από αυτήν την αυτοπαγίδευση, θα μετατρέψουν τις επιτροπές από συμβουλευτικές σε κέντρα δεσμευτικών αποφάσεων. Δύο συμπρόεδροι θα ορίζουν τι πρέπει να πράξει η ΚΔ. Όσο εκβιαστικά θα λειτουργούσε η ΔΔΟ έτσι εκβιαστικά θα λειτουργούν και οι επιτροπές αν δεν ανατρέψουμε την κατάσταση».

Σε σημερινό του δημοσίευμα ο Φιλελεύθερος (28/1/2021) παρέχει αυτούσιο το Κείμενο του Τελικού Σχεδίου Ψηφίσματος του ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ (https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1112413/sa-to-keimeno-telikoy-schedioy-psifismatos-ga-oynfikyp). Αυτό είναι διάσπαρτο από προτροπές όπως ενισχυθεί ο ρόλος των Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, με τέτοιον τρόπο που ουσιαστικά αναβαθμίζονται σε Κέντρα Χάραξης Πολιτικής και Άσκησης Εξουσίας!

Συγκεκριμένα, καλεί επειγόντως (!) τους δύο ηγέτες να:

(α) παρέχουν την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη και συνολική καθοδήγηση για να ελευθερώσουν τις Τεχνικές Επιτροπές από εμπόδια στο έργο τους και να τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, και να τους δώσουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις προς εξέταση για να ενισχύσουν τις διακοινοτικές επαφές και να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή όλων των Κυπρίων και να λάβουν υπόψη τις συμβουλές της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με περαιτέρω τρόπους ενδυνάμωσης των τεχνικών επιτροπών και βελτίωσης της απόδοσής τους.

β) να εμπλέξουν τις Τεχνικές Επιτροπές πιο ενεργά για να διασφαλίσουν αποτελεσματικό συντονισμό και συνεργασία σε θέματα υγείας, ειδικά σε απάντηση της πανδημίας COVID-19 και άλλες λοιμώδεις νόσους που έχουν επιπτώσεις σε όλο το νησί, μεταξύ άλλων μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της διαθέσιμης εμπειρογνωμοσύνης στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές υγείας, διαχείρισης κρίσεων, ανθρωπιστικών υποθέσεων και οικονομικών θεμάτων.

…     

δ) προωθήσουν την ειρηνευτική εκπαίδευση σε ολόκληρη τη νήσο, μεταξύ άλλων εξουσιοδοτώντας την Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση να εφαρμόσει τις συστάσεις που περιέχονται στην κοινή έκθεσή της του 2017, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν χάραξη πολιτικής και να αντιμετωπίσει τα εμπόδια στην ειρήνη στο σχολικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων, ως συμβολή στην εμπιστοσύνη – οικοδόμηση μεταξύ των κοινοτήτων, στα οποία συνεχίζει να μην υπάρχει πρόοδος.

στ) αυξήσουν την υποστήριξή τους και να διασφαλίσουν έναν ουσιαστικό ρόλο για την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στις ειρηνευτικές προσπάθειες ιδίως ενισχύοντας τη συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων και της νεολαίας στη διαδικασία, περιλαμβανομένης της εξουσιοδότησης της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων να συναντηθεί και να αναπτύξει σχέδιο δράσης για τη στήριξη της πλήρους, αποτελεσματικής και ουσιαστική συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες και παρέχοντας άμεση στήριξη και ενθάρρυνση στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την ενίσχυση των διακοινοτικών επαφών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την υποστήριξη της εφαρμογής των συστάσεων της αξιολόγησης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που είναι ευαίσθητες στο φύλο. Να αντιμετωπίσουν υπάρχοντα εμπόδια και να διασφαλιστεί ότι μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να ωφελήσει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες στην Κύπρο.

Το λεκτικό που χρησιμοποιείται έχει τεράστια σημασία! Οι Δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές θα πρέπει, λέει το Κείμενο, «να λειτουργήσουν αποτελεσματικά», «να ενδυναμωθούν», «να βελτιώσουν την απόδοση τους», «να εμπλακούν πιο ενεργά», «να εφαρμόσουν συστάσεις», «να αναπτύξουν σχέδια δράσεις»!

Σημαντική υπενθύμιση πως τα κείμενα του ΟΗΕ για την Κύπρο, ετοιμάζουν πάντα οι Βρετανοί (pen-holders).

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την Αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας!