Στη Νομική Υπηρεσία «κόλλησε» εδώ και αρκετούς μήνες το διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται ποιες επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση -και ποιες θα εξαιρούνται- από την τοποθέτηση τερματικού για να αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Βάσει του νόμου, πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα έχουν την υποχρέωση να αποδέχονται από τους καταναλωτές, πέραν των πληρωμών με μετρητά, και πιστωτικές κάρτες. Η συγκεκριμένη πρόνοια περιλαμβάνεται σε πολύνομο που ενέκρινε τον Ιούλιο του 2020 η Βουλή, ο οποίος ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως, το περασμένο φθινόπωρο, το Τμήμα Φορολογίας απέστειλε το σχετικό διάταγμα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, χωρίς ακόμη αυτή να κοινοποιήσει τις διαπιστώσεις της και την τελική της θέση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις η Νομική Υπηρεσία κοινοποιήσει στο Τμήμα Φορολογίας τις θέσεις του επί του διατάγματος, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης θα προχωρήσει στην έκδοσή του. Όπως πληροφορείται ο «Φ», στο διάταγμα που έχει ενώπιον της η Νομική Υπηρεσία διευκρινίζεται πως 75 επιχειρηματικοί κλάδοι θα έχουν την υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές με πιστωτική, χρεωστική και προπληρωμένη κάρτα είναι: δικηγορικά γραφεία, λογιστικά γραφεία, νοσοκομεία, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα γενικά και στα ειδικά ιατρικά επαγγέλματα, καθώς και οδοντίατροι.

Επιπλέον, πληρωμές με πιστωτικές κάρτες θα γίνονται για την παροχή υπηρεσιών ανθρώπινης υγείας, για δραστηριότητες αποκλειστικού κατ’ οικον νοσοκόμου, για ηλικιωμένους, άτομα με νοητική υστέρηση και αναπηρία. Παράλληλα, θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές και με πιστωτικές κάρτες οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα γυμναστήρια, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα, τα πρακτορεία στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών, οι χώροι εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αναψυχής. Επίσης, θα είναι υποχρεωτικό για όσους παρέχουν υπηρεσίες επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης, καθώς και για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λιανικό εμπόριο.

Από την άλλη, στο διάταγμα περιλαμβάνεται πρόνοια που καθορίζει τις επιχειρήσεις οι οποίες θα εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Οι εξαιρέσεις θα σχετίζονται με το μέγεθος των επιχειρήσεων αλλά και με τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται. Θα απαλλαγούν από αυτή την υποχρέωση οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργάζονται δυο με τρεις μήνες τον χρόνο και δεν βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές.

Αξίζει να αναφερθεί πως, μόλις εκδοθεί το σχετικό διάταγμα, οι επιχειρήσεις θα έχουν τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να τοποθετήσουν το τερματικό πιστωτικών καρτών. Βάσει της νομοθεσίας, όσες επιχειρήσεις δεν θα αποδέχονται πιστωτικές κάρτες ως μέσο πληρωμής, θα είναι αντιμέτωπες με χρηματικό πρόστιμο, το οποίο μπορεί να φτάσει τις €2 χιλ.