Εξοργισμένοι με τη διαφθορά αλλά και απογοητευμένοι από τα μέτρα αντιμετώπισης παρουσιάζονται οι πολίτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκτός από την απογοήτευση για τις ενέργειες που έχουν γίνει με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς, είναι η σιγουριά που διακατέχει την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι δεν πρόκειται να πάψει να υφίσταται η διαφθορά στην Κύπρο.

Η στάση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη στις μικρότερες ηλικίες, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι έχει εμπεδωθεί στην κοινωνία η αντίληψη της διαφθοράς ως συμπεριφοράς και πολιτικής στάσης. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι παρόλο που στο επίκεντρο της κριτικής των πολιτών είναι η Κυβέρνηση, εντούτοις διαπιστώνεται μια οριζόντια απογοήτευση αλλά και δυσπιστία έναντι όλων των πολιτικών κομμάτων ως προς το ερώτημα ποια πολιτική δύναμη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά. Αυτό σε μεγάλο βαθμό δίνει και την απάντηση για το χαμηλό πολιτικό ενδιαφέρον των νέων αλλά και των πολιτών γενικότερα που καταλήγει ως πράξη είτε στην αποχή κυρίως, είτε σε ψήφο διαμαρτυρίας. Όλα αυτά, αποτυπώνονται μέσα από τα αποτελέσματα νέας έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε για τον Φιλελεύθερο τον μήνα που διανύουμε από την CMERC Cypronetwork. 

Όπως καταγράφουν και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, φαίνεται ότι το ευρύ κοινό δεν έχει πεισθεί για την επάρκεια των εξαγγελθέντων μέτρων ούτε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ οι απόψεις διίστανται στο ερώτημα κατά πόσο κάποια κόμματα πραγματικά θέλουν τον τερματισμό της διαφθοράς στο τόπο.

 

Συγκεκριμένα, για τον βαθμό ικανοποίησης για τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αξιολογούνται ως πάρα πολύ και πολύ ικανοποιητικά μόνο από 1 στους 10 Κύπριους, δηλαδή ποσοστό 8%. Αρκετά ικανοποιητικά δηλώνει 1 στους 5 Κύπριους ενώ 2 στους 3, δηλαδή ποσοστό 66%, κρίνουν τα μέτρα ως λίγο ή καθόλου ικανοποιητικά.Τα αντίστοιχα ποσοστά αρνητικών αξιολογήσεων στις ηλικίες 18-24 και 45-54 πλησιάζουν τους 8 στους 10 Κύπριους. Οι λιγότερο αρνητικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας δηλαδή οι άνω των 65 ετών, αλλά και οι ηλικιακές ομάδες των 25-34 ετών και 35-44 ετών.

Ως προς την γεωγραφική κατανομή, οι πλέον αρνητικοί είναι οι Παφίτες, με ποσοστό 84% να δηλώνει ότι θεωρεί καθόλου/λίγο ικανοποιητικά τα μέτρα και μόλις 1% ότι είναι πάρα πολύ ικανοποιητικά. Όσον αφορά το επίπεδο μόρφωσης παρατηρείται μία ισορροπία σε όλες τις βαθμίδες από τη δημοτική μέχρι τη μεταπτυχιακή.

Τα ποσοστά μη ικανοποίησης μεταξύ των ψηφοφόρων των ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΑΚΕΛ κυμαίνονται από 74%-79%, της Αλληλεγγύης στο 50% και του ΔΗΣΥ 51%.

 

Παράλληλα, περισσότεροι από 7 στους 10 Κύπριους, ποσοστό 73% εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένη για την πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής. Τραγικότερη δε είναι η εκτίμηση από περισσότερους από τους 8 στους 10 πολίτες (84%) ότι τελικά δεν θα επέλθει κάθαρση στη διαπλοκή και διαφθορά στην Κύπρο με τα ποσοστά των ηλικιών 18-24 και 45-54 να φτάνουν στο 90% και 94% αντίστοιχα. Αναλυτικότερα, στην ηλικιακή ομάδα 25-34 το ποσοστό που απάντησε αρνητικά στο ερώτημα φτάνει το 83%, στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 μειώνεται στο 79% που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό, αφορά την ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω που φτάνει το 80%. Όσον αφορά το επίπεδο μόρφωσης, παρατηρείται ότι στις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης, η καχυποψία είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, τα άτομα με επίπεδο μόρφωσης Δημοτικού απάντησαν αρνητικά με ποσοστό 89%, με επίπεδο μόρφωσης Γυμνάσιο/Λύκειο/ κολλέγιο/ πανεπιστήμιο 85% και με Μεταπτυχιακό 85%.

 

Τα ψηλότερα ποσοστά αμφισβήτησης καταγράφονται στους ψηφοφόρους των Οικολόγων, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ (79-83%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ φτάνουν στο 59%. 

1 στους 10 εμπιστεύεται τη διερευνητική επιτροπή που έχει καταρτιστεί για το θέμα των πολιτογραφήσεων ενώ 2 στους 3, ποσοστό 66%, δηλώνουν ότι εμπιστεύονται λίγο ή καθόλου την εν λόγω επιτροπή. Αναλυτικότερα όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των συμμετεχόντων αυτοί που εμπιστεύονται λιγότερο τη διερευνητική επιτροπή είναι οι κάτοικοι της Πάφου, με το 81% να δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται καθόλου, ή την εμπιστεύεται λίγο. Αυτοί που είναι λιγότερο αρνητικοί έναντι της διερευνητικής επιτροπής είναι οι κάτοικοι Λάρνακας μια ποσοστό 57%. Ως προς τις ηλικίες, η ηλικία των 18-24 ετών είναι αυτοί που εμπιστεύονται λιγότερο την ερευνητική επιτροπή, ενώ τα άτομα των άνω των 65 ετών είναι η ομάδα που δηλώνει το μικρότερο ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ερευνητική επιτροπή. Σε σχέση με το επίπεδο μόρφωσης και πάλι με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είναι αυτά με το χαμηλότερο ποσοστό δυσπιστίας έναντι της διερευνητικής επιτροπής.

 

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον, παρουσιάζει η κομματική προέλευση αυτών που απάντησαν είτε αρνητικά είτε θετικά στο ερώτημα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ψηλότερα ποσοστά αμφισβήτησης παρατηρούνται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ ως τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και με καθημερινά υψηλούς τους τόνους της κριτικής. Συγκεκριμένα το 79% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου τη διερευνητική επιτροπή, ενώ όσον αφορά τη Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ το ποσοστό που δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τη διερευνητική επιτροπή, υποχωρεί στο 64% και 65% αντίστοιχα και την ΕΔΕΚ στο 52%. Από το ΔΗΣΥ, αλλά και από την ΕΔΕΚ προέρχεται το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι εμπιστεύονται πάρα πολύ τη διερευνητική επιτροπή, με το ποσοστό ωστόσο να περιορίζεται μόλις στο 13%

Στο ερώτημα κατά πόσο πιστεύουν αν τελικά θα επέλθει κάθαρση στη διαπλοκή και διαφθορά το 84% των ψηφοφόρων τάσσεται αρνητικά με συντριπτική πλειοψηφία των αρνητικών τοποθετήσεων από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση των πολιτών στο ερώτημα για το κατά πόσον πιστεύουν εάν κάποια κόμματα πραγματικά θέλουν να σταματήσει η διαφθορά στον τόπο μας. Μέσα από τις απαντήσεις διαπιστώνεται ότι η δυσπιστία των πολιτών είναι οριζόντια σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, μόλις το 49% απάντησε καταφατικά στο πιο πάνω ερώτημα, ενώ το 51% απάντησε αρνητικά. Ψηλότερα ποσοστά θετικής εκτίμησης για τα κόμματα καταγράφεται για τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ (64%, 62%, 79% αντίστοιχα). Χαμηλότερα ποσοστά καταγράφει η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ μοιράστηκαν ακριβώς στη μέση, με το 50% να απαντά θετικά και το άλλο 50% αρνητικά, ενώ περίπου μοιρασμένοι ήταν και οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ με ποσοστό 48% να απαντά αρνητικά και 52% να απαντά θετικά.

Ναι στις συνενώσεις δήμων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου 1 στους 2 Κύπριους διαφωνεί, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να γίνει η συνένωση σε 17 δήμους με ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά διαφωνίας στην επαρχία Πάφου και τις νεαρότερες ηλικίες. Την ίδια ώρα όμως, έναν ποσοστό 59% δηλαδή περίπου 6 στους 10 Κύπριους, απάντησε θετικά στην τοποθέτηση να γίνει συνένωση όπου είναι εφικτό, με ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά στη επαρχία Λευκωσίας 74%. 

Η απάντηση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο από την απάντηση ότι συμφωνούν να γίνει μεγαλύτερος ή μικρότερος αριθμός συνενώσεων αλλά απαντούν θετικά και αόριστα ότι πρέπει να γίνουν συνενώσεις με όσους δήμους είναι εφικτό.

 Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει συνένωση με όσους δήμους είναι εφικτό, προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας με ποσοστό 74% Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι η  πλειοψηφία σε ποσοστό 56% συμφωνεί στο να προηγηθούν δημοψηφίσματα πριν την τελική ρύθμιση και με τα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να κυμαίνονται από 65%-74%.

 

Επιλέγουν τη διζωνική ως λύση

Στο πλαίσιο της έρευνας οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά την άποψη τους ποια από τις θέσεις που έχουν εξαγγελθεί (τώρα και στο παρελθόν) είναι αποδεχτή για τους ίδιους, όσον αφορά την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, η  διζωνική ομοσπονδία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής με ποσοστό 43%, ενώ δεύτερη επιλογή  με μεγάλη όμως διαφορά είναι το ενιαίο κράτος με 24%. Αποκεντρωμένη ομοσπονδία και συνομοσπονδία δεν γίνονται αποδεκτές από το ευρύ κοινό αφού καταγράφουν μόνο 3% και 8% αντίστοιχα.

Σημειώνεται επίσης ότι ποσοστό 11% δηλαδή 1 στους 10 Κύπριους περίπου δεν προκρίνει οποιαδήποτε από τις μορφές λύσης που αναφέρθηκαν, ενώ επίσης 10% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/ δεν απαντά. 

Ψηλότερα ποσοστά για την ΔΔΟ καταγράφονται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και του Ενιαίου Κράτους μεταξύ των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ. Συγκεκριμένα το 46% του ΔΗΣΥ, το 56% του ΑΚΕΛ και το 43% του ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ της ΔΔΟ.  Άξιον αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι περίπου 1 στους 4 ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ και 1 στους 5 ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ, παρά το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα έχουν αποκηρύξει την ΔΔΟ ως μορφή λύσης τους Κυπριακού, τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ μόνο το 5% συμφωνεί με την ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων για αποκεντρωμένη ομοσπονδία το συγκεντρώνει η ΕΔΕΚ με ποσοστό 9%. Επίσης αξίζει αναφοράς το γεγονός ότι 1 στους 3 ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της λύσης ενιαίου κράτους (31%), ένας στους 5 ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ επίσης τάσσεται υπέρ του ενιαίου κράτους (20%), ενώ όσον αφορά το ΔΗΚΟ το ποσοστό των ψηφοφόρων του υπέρ του ενιαίου κράτους φτάνει το 39%.  Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της λύσης ενιαίου κράτους προέρχεται από τους ψηφοφόρους της Συμμαχίας Πολιτών (66%) και της ΕΔΕΚ (48%). Όσον αφορά την ιδέα της Συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών προέρχεται από την Αλληλεγγύη (16%) και από τους Οικολόγους 10%.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Μεθοδολογία: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις

Ομάδα στόχος: Άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, άνδρες και γυναίκες που διαμένουν τόσο σε αστικές, όσο και σε αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού ως προς την εκλογική περιφέρεια, την περιοχή διαμονής, το φύλο και την ηλικία.

Μέγεθος δείγματος: n=1000 συνεντεύξεις

Συλλογή στοιχείων: 24 Φεβρουαρίου- 4 Μαρτίου 2021

Επιλογή δείγματος: Έγινε χρήση της μεθόδου της Τυχαίας Πολυσταδιακής Στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Εταιρεία: CYMR- Cypronetwork Ltd (μέλος του Ομίλου εταιρειών Cypronetwork, του ΣΕΔΕΑΚ και της ESOMAR).

Ανάθεση: Συγκρότημα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ