Σε περίοδο μεγάλων αλλαγών άρχισε ήδη να εισέρχεται η Αστυνομία λόγω της επικείμενης αφυπηρέτησης του Αρχηγού Αστυνομίας, αλλά και της μιας κενής θέσης βοηθού Αρχηγού, του τρίτου τη τάξει βαθμού στην ιεραρχία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ανανεώσει για άλλη μια φορά τη θητεία του νυν Αρχηγού Κύπρου Μιχαηλίδη, οπόταν η αλλαγή στο πηδάλιο είναι αναμενόμενη για τις 30 Ιουνίου, με τον νυν Υπαρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου να είναι ο αντικαταστάτης του. Από κει και πέρα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το ποιος θα αναλάβει Υπαρχηγός και για το κατά πόσον θα συμπληρωθούν άμεσα και η θέση του βοηθού Αρχηγού που θα κενωθούν.
 
Όπως πληροφορείται ο «Φ», Αρχηγός και Υπαρχηγός θα διοριστούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ταυτόχρονα, ενώ για τις θέσεις του βοηθού Αρχηγού, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος αφού θα πρέπει ο αρμόδιος για την Αστυνομία υπουργός, ο οποίος θα προβεί στους διορισμούς, να ζητήσει την αποδέσμευσή τους από τη Βουλή.
 
Στην περίπτωση που στη θέση του Υπαρχηγού διοριστεί ένας από τους τρεις βοηθούς Αρχηγούς, τότε οι κενές θέσεις θα είναι δύο, αφού ήδη χηρεύει η μια από την παραίτηση του Ανδρέα Κουσιουμή τον περασμένο μήνα. Το μεγάλο ερώτημα αφορά στο ποιος θα είναι ο εκλεκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας στη θέση του Υπαρχηγού.
 
Οι τρεις που διεκδικούν ισότιμα τη θέση είναι οι Χρίστος Μαυρής βοηθός Αρχηγός Υποστήριξης, Δημήτρης Δημητρίου βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων και Γιώργος Φράγκος βοηθός Αρχηγός Εκπαίδευσης. Υπάρχει ωστόσο το ακραίο αλλά όχι ασυνήθιστο σενάριο, Υπαρχηγός να διοριστεί ένας από τους ανώτερους αστυνόμους αντί βοηθός Αρχηγός, κάτι που το είδαμε να εφαρμόζεται στο παρελθόν. 
Μεγάλη μάχη αναμένεται ότι θα δοθεί και για τις δύο  θέσεις βοηθών Αρχηγών που θα κενωθούν, με τα ονόματα των υποψηφίων να εναλλάσσονται καθημερινά. Στα φαβορί είναι οι Γιαννάκης Χαραλάμπους αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης διευθυντής ΤΑΕ Αρχηγείου, Γιαννάκης Γεωργίου υπεύθυνος Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Μάριος Χριστοφίδης διοικητής της ΚΥΠ και Πανίκος Αντωνίου διοικητής της ΜΜΑΔ.
Θεωρείται βέβαιο ότι με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Αστυνομίας, θα επέλθουν κάποιες μετακινήσεις σε διευθύνσεις και τμήματα για σκοπούς καλύτερης παραγωγικότητας.
 
Πηγή: O Φιλελεύθερος