Διεθνές Συνέδριο για τα 700 χρόνια από τον θάνατο του ∆άντη με τίτλο «Ο ∆άντης στα “Νερά της Κύπρου”» διοργανώνεται στη Λευκωσία στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου. 

Η Αξιοθέα μετέχει, στο ∆ιεθνές Aφιέρωμα για τα 700 χρόνια από το θάνατο του ∆άντη, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου σ’ έναν ευρύτερο διεθνή κύκλο εκδηλώσεων για τον μεγάλο Ιταλό ποιητή που φέρει τον γενικό τίτλο «Dante e la Grecia» και οι οποίες θα γίνουν σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο.

Ο θαλάσσιος χώρος που χωρίζει την Κύπρο από την ασιατική και την αφρικανική ήπειρο ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι λαών: οι διαφορετικοί πολιτισμοί τους, εσωτερικευμένοι και μεταβολισμένοι, παρήγαγαν το συγκρητικό και αρμονικό αποτέλεσμα της κυπριακής ταυτότητας.

Από αυτή τη μοίρα σίγουρα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η υψηλή ποίηση του Dante Alighieri, της οποίας υπάρχει ένα βαθύ χνάρι σε Κύπριους συγγραφείς όπως ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος και ο ίδιος ο Μιχάλης Πιερής που είναι και ο υπεύθυνος για τη συνεδρίαση του διεθνούς συνεδρίου «Dante e la Grecia», που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, αλλά και σε Ποιητές που από διαφορετικές ακτές της ίδιας θάλασσας επέλεξαν την ελληνική γλώσσα για να εκφραστούν, όπως ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης. Μια αρχέγονη ζύμωση, αυτή των νερών της Κύπρου, από την οποία, λόγω του ισχυρού νόμου του πολιτισμού, που είναι πάντα η αμοιβαιότητα, ασυνείδητες και μερικές φορές κρυπτικές επιρροές έχουν φτάσει και στον ∆άντη, από τη φωνή του Συριάνου Λουκιανού έως τις πολλές αραβικές νύξεις.

Πρόγραμμα 

Το διεθνές συνέδριο θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Αντρέα Καβαλάρι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, ο πρόεδρος της Ιταλικής Φιλοελληνικής Εταιρείας Μάρκο Γκάλντι και ο πρόεδρος της Dante Alighieri Ούμπερτο Μοντίνι. 

Θα γίνει παρουσίαση από την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σαλέρνο Ιρένε Κίρικο και ανακοινώσεις από τους Σταματία Λαουμτζή (Πανεπιστήμιο Κύπρου) με θέμα «Κ. Π. Καβάφης και ∆άντης», Μιχάλη Πιερή (Πανεπιστήμιο Κύπρου) με θέμα «Η επιρροή του ∆άντη στην ποίηση του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου», Μαρία Ματιόλι (συγγραφέας) με θέμα «Άγνωστος Λουκιανισμός στη Θεία Κωμωδία», Ανταλγκίζα Λεγκάτι (Iταλικές Σπουδές) με θέμα «Αραβικοί στίχοι στην Κόλαση του ∆άντη» και Γκάια Τζακάνι (Πανεπιστήμιο Κύπρου) με θέμα «Απόηχοι του ∆άντη στην ποίηση του Μιχάλη Πιερή». 

Τα συμπεράσματα θα συνοψίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ινσούμπρια Τζούλιο Μ. Κιόντι, επιστημονικός διευθυντής της Ιταλικής Φιλοελληνικής Εταιρείας. 

Θα γίνει επίσης προβολή της ταινίας- αφιερώματος στον ∆άντη «Terra cypria Dantis», από τον κινηματογραφιστή Λόρις Μαρινόνι, σε επιλογή και μετάφραση κείμενων από την Γκάια Τζακάνι και μουσική του Παντελή Ιωνά. 

Θα γίνεται ταυτόχρονη μετάφραση από την Γκάια Τζακάνι.

Επιστρέφει το «Παγκόσμιον Άσμα» του Γαλατόπουλου

Στο μεταξύ, το ΘΕΠΑΚ επαναφέρει την πρόσφατη παραγωγή του παρουσιάζοντας επί σκηνής τη δραματοποίηση του κορυφαίου έργου «Παγκόσμιον Άσμα – Προμηθέας ∆εσμώτης» του ποιητή, λόγιου και αγωνιστή κατά της αποικιοκρατίας, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), ο οποίος υπήρξε και επί μία δεκαετία (1943-1953) ∆ήμαρχος της Πάφου.

Προγραμματίζονται δύο παραστάσεις στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, αλλά η παράσταση στις 28 Σεπτεμβρίου προσφέρεται δωρεάν στο πλαίσιο του ∆ιεθνούς Συνεδρίου για τα 700 χρόνια από τον θάνατο του ∆άντη, με τον οποίο ο Γαλατόπουλος συνομιλεί στο πρωτεϊκό αυτό έργο του.

Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το «Παγκόσμιον Άσμα» αποτελεί μια επαναπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του ∆άντη και του Μίλτωνα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας, από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. 

H προσπάθεια της δραματοποίησης του κειμένου κράτησε δύο σχεδόν χρόνια, και αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα βασισμένο σε διεξοδική φιλολογική μελέτη όλου του έργου του Γαλατόπουλου, ενός έργου που παραδόξως έμεινε ανέκδοτο για πάνω από επτά δεκαετίες και πέντε από τον πρόωρο θάνατο του σπουδαίου λόγιου, πολιτευτή και πρώην δημάρχου Πάφου, το 1953.

Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Πιερή, η μουσική του Χρήστου Πήττα, τα σκηνικά και κοστούμια του Χρίστου Λυσιώτη, η κίνηση της Πέρσας Σταματοπούλου και μεταξύ άλλων ερμηνεύουν οι Σταύρος Αροδίτης, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Μύρια Χατζηματθαίου, Μαρία Χριστοδούλου, Πρόδρομος Αλαμπρίτης κ.ά.