Αβέβαιο παραμένει το κατά πόσο οι επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι στην Κύπρο θα μπορούν να κάνουν, μέχρι τον Ιούνιο, χρήση των κρατικών εγγυήσεων για λήψη δανείων, όπως θέλει πάση θυσία η κυβέρνηση, καθώς, όπως φαίνεται, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια θα παραχωρηθεί ως προίκα στη νέα Βουλή!

Στην αυριανή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δεν αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο, καθώς δεν περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη. Μάλιστα, το πιο πιθανόν η αυριανή να είναι και η τελευταία συνεδρία της επιτροπής, πριν από την αυτοδιάλυση της Βουλής στις 22 Απριλίου, για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου. Ήδη δόθηκαν οδηγίες στις κοινοβουλευτικές επιτροπές να τηρήσουν αυστηρά τον κανονισμό της Βουλής και να συνεδριάζουν για νομοθετική εργασία μέχρι τις 14 του μήνα, έτσι ώστε να ετοιμαστούν οι σχετικές εκθέσεις των διαφόρων νομοσχέδιων που θα οδηγηθούν στις δύο επόμενες συνεδρίες της Ολομέλειας (15 και 22 Απριλίου). 

Στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο ΔΗΣΥ πληροφορούμαστε ότι θα απαιτήσει το νομοσχέδιο να τεθεί προς συζήτηση τις επόμενες ημέρες. Η  κυβέρνηση καίγεται και επιθυμεί το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα δώσει ρευστότητα ύψους €1 δισ. στις επιχειρήσεις, να τεθεί προς ψήφιση από την υφιστάμενη Βουλή. Και αυτό γιατί εάν το νομοσχέδιο μεταφερθεί στη νέα Βουλή, θα καθυστερήσει η εξέταση του και η έναρξη δανειοδοτήσεων.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως μέχρι να συσταθούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και να συνεδριάσουν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και το πιο πιθανόν είναι να παραπεμφθεί το νομοσχέδιο για τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας για άλλη μια φορά στην αναμονή χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους. Όπως, είπε, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, με την αύξηση των κρουσμάτων και τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για τα εμβόλια, το νομοσχέδιο μπορεί να δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις, οι οποίες εδώ και ένα χρόνο βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται. Σύμφωνα με την αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι προτιμότερο το νομοσχέδιο να εξετάσει η υφιστάμενη Βουλή, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές γνωρίζουν τις πρόνοιες αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με το παλαιό νομοσχέδιο.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε στον «Φ» πως θα ακολουθήσει τους κανονισμούς της Βουλής. Όπως είπε, αν το απαιτήσουν κάποια κόμματα θα υπάρξει διαβούλευση, έτσι ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες. Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, θα ήταν λανθασμένο να συζητηθεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, που παρέχει κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ.

Από την άλλη, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ θεωρούν πως εάν κλείσει το θέμα τις επόμενες ημέρες θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στην οικονομία. Στο μεταξύ, παρόλο η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων θεωρεί πως καθυστέρησε παρά πολύ η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοθέτημα, δηλώνουν έτοιμα να το συζητήσουν, καθώς συμφωνούν επί της αρχής. Όπως πληροφορείται ο «Φ», το νέο νομοσχέδιο φαίνεται να αποκτά και πλειοψηφία, καθώς σε αυτό έχουν περιληφθεί κάποιες εισηγήσεις των κομμάτων

Υπενθυμίζεται πως πέρσι είχε αποσυρθεί το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της διάστασης απόψεων με τα κόμματα και ειδικά με το ΔΗΚΟ, κυρίως για το θέμα του ελέγχου των εγγυήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Οι κύριες αλλαγές που έγιναν στο νέο νομοσχέδιο αφορούν μείωση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων στο €1 δισ., από 1.5 δισ. Επίσης, έγινε κατηγορόποιηση των εγγυήσεων, δηλαδή εγγυήσεις €300 εκατ. θα παραχωρηθούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και εγγυήσεις €700 εκατ. θα δοθούν στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Εξάλλου, τη διαχείριση της παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων θα την έχει το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώνει κάθε τρίμηνο τη Βουλή. 

Το ΑΚΕΛ, με τις εισηγήσεις του ζητούσε όπως οι κρατικές εγγυήσεις αποτελέσουν συμπληρωματικό εργαλείο για στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, ζητά την επαναφορά της πρόνοιας για τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης και θεωρεί πως υποβαθμίζονται οι μηχανισμοί ελέγχου με τα διατάγματα που θα εκδίδει ο υπουργός Οικονομικών.

Το ΔΗΚΟ δεν απέστειλε εισηγήσεις στην κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένει όπως οι κρατικές εγγυήσεις περνούν από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η ΕΔΕΚ απαιτεί ασφαλιστικές δικλείδες για τους δανειολήπτες, ενώ η Συμμαχία ζητά να υπάρχει διαφάνεια. Οι Οικολόγοι προτείνουν μικρότερη συμμετοχή του δημοσίου, με εγγύηση μόνο του 60% του δανείου, συμμετοχή στο σχέδιο και βιώσιμων επιχειρήσεων με δάνεια με πέραν των 30 ημέρων καθυστερημένες δόσεις και την κατάργηση του δικαιώματος του υπουργού Οικονομικών να αλλάζει με διατάγματα ουσιώδεις όρους του νομοσχέδιου.