Η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τα Βαρώσια, «δεν έχει αλλάξει» και «είναι πολύ σαφής», τόνισε ο πρόεδρος του Σώματος και Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Βελγίου, πρέσβης Marc Pecsteen de Buytswerve, του οποίου η χώρα του προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό τον μήνα. Μετά από κλειστή συνεδρίαση την Τετάρτη το απόγευμα (τοπική ώρα) και με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη, ο Πρόεδρος του ΣΑ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν το ΣΑ συζήτησε το θέμα των Βαρωσίων μετά το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα στις 15 Φεβρουαρίου και για το ποια είναι η αντίδραση του Σώματος.

Ο πρέσβης Pecsteen είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζήτησε σήμερα αυτό το θέμα, αλλά ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις μέσω επιστολής», όπως επισήμανε, προσθέτοντας ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η θέση του ΣΑ είναι πολύ σαφής. Το ΣΑ έκανε σχετική δήλωση τον περασμένο Οκτώβριο και η θέση του δεν έχει αλλάξει».

Μετά από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και απειλών για εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, είχε γίνει συζήτηση στο ΣΑ τον Οκτώβριο. Στην τότε δήλωση αναφερόταν ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα».

Επίσης, τα μέλη του ΣΑ τόνισαν τη σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, επιβεβαίωσαν την απόφαση 2483 (2019) και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.