Συνεχίζεται απτόητη η αύξηση του πληθωρισμού και στην Κύπρο, και μάλιστα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, ανέβηκε στο 6,2% τον Μάρτιο, από 5,8% που ήταν τον Φεβρουάριο και από 0,3% που ήταν πέρσι, ωθούμενος κυρίως από τις ψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Ο πληθωρισμός στην Κύπρο παραμένει ωστόσο κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη (7,5%).

Η συνεχιζόμενη αύξηση ήταν αναμενόμενη λόγω των ανατιμήσεων που υπάρχουν στην αγορά από τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον Ιανουάριο η ετήσια αύξηση στον πληθωρισμό ήταν 5%. Ο μέσος όρος για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι 5,66% και οι μέχρι τώρα προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2022 υπολογίζουν τον πληθωρισμό στο 4%, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,5% από τον πληθωρισμό 1,5% που είχε υπολογιστεί αρχικά για το 2022.

Ο πληθωρισμός (δείκτης τιμών καταναλωτή) που θα ανακοινωθεί από την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου στις 7 Απριλίου αναμένεται να είναι αυξημένος σε σχέση με το ποσοστό που ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Η διαφορά μεταξύ των δυο είναι ότι η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

H αύξηση πληθωρισμού στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν τον Μάρτιο 7,5% από 5,9% τον Φεβρουάριο. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η νέα πληθωριστική αύξηση τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αύξηση των τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία σε καύσιμα και τρόφιμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ