Αμερικανίδα καθηγήτρια νοσηλευτικής συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Pfizer περιγράφοντας τις έντονες και επώδυνες παρενέργειες.

Για ισχυρές και έντονες παρενέργειες που παρουσιάστηκαν στο σώμα της, μετά από τη λήψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού της εταιρείας Pfizer, κάνει λόγο μια νοσοκόμα από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει πως τα συμπτώματα ήταν τόσο έντονα, ώστε πίστευε πως είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Η Κρίστεν Τσόι, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι συμμετείχε σε μελέτη «διπλού τυφλού εμβολίου» τον Αύγουστο. Σε δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η Τσόι περιέγραψε την εμπειρία της, υποστηρίζοντας πως, στην αρχή δεν ήταν σίγουρη αν είχε λάβει εικονικό φάρμακο (placebo) ή το πραγματικό φάρμακο. Ωστόσο άρχισε να έχει «ισχυρές υποψίες» μετά τη δεύτερη ένεση, ένα μήνα αργότερα.

«Το χέρι μου άρχισε γρήγορα να πονά στο σημείο της ένεσης, πολύ περισσότερο από την πρώτη φορά», έγραψε η Τσόι. «Μέχρι το τέλος της ημέρας, ένιωθα ζάλη, κρύωνα, είχα ναυτία και έναν οδυνηρό πονοκέφαλο».

Όπως περιέγραψε, αισθανόταν ταυτόχρονα «εμπύρετη όσο και ψυχρή», με θερμοκρασία σώματος από 37,4 βαθμούς Κελσίου, η οποία αργότερα ανέβηκε πάνω από τους 40 βαθμούς.

«Όταν ξύπνησα ξανά στις 05:30 το πρωί, ένιωθα ζέστη. Καιγόμουν. Πήρα τη θερμοκρασία μου και κοίταξα την ένδειξη: 40,5 βαθμούς Κελσίου. Αυτός ήταν ο υψηλότερος πυρετός που θυμάμαι ποτέ να έχω και φοβήθηκα» περιέγραψε.

Μια νοσοκόμα στο ερευνητικό γραφείο διαβεβαίωσε την Τσόι ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν παρενέργειες μετά από τη δεύτερη ένεση».

Η Τσόι είπε ότι είχε πυρετό για το υπόλοιπο της ημέρας, αλλά σχεδόν όλα τα συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί μέσα σε 24 ώρες.

Οι κίνδυνοι να μεταδοθεί «λανθασμένο μήνυμα» σχετικά με το εμβόλιο

Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους για πιθανές παρενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η αποστολή του «λανθασμένου μηνύματος» σχετικά με το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού.

«Έστειλα μήνυμα σε μερικούς φίλους για την εμπειρία μου και η απάντησή τους ήταν η ίδια: «Περίμενε, αυτό σημαίνει ότι έχεις COVID-19; Είσαι μεταδοτική;» την ρωτούσαν. Όπως εξήγησε, «Τους διαβεβαίωσα ότι δεν είμαι μολυσμένη και πως δεν είμαι μεταδοτική, αλλά κάθε γιατρός και νοσοκόμα στις ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συζητήσουν για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες με τους ασθενείς» συμπλήρωσε.

FDA: Το εμβόλιο της Pfizer δείχνει ασφαλές

Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή συνάντηση την Πέμπτη για να συζητήσει την έγκριση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer / BioNTech κατά του κορονοϊού, προτού κυκλοφορήσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Το καλοκαίρι, η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε με τους παραγωγούς του εμβολίου για την παράδοση αρκετών δόσεων για τον εμβολιασμό περίπου 50 εκατομμυρίων Αμερικανών – που είναι σχεδόν το 15% του πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, 14.957.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, εκ των οποίων 283.480 έχουν πεθάνει.

Πηγή: philenews