Την ερχόμενη βδομάδα θα υπάρξουν νεότερα για τη συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Οι ξενοδόχοι είχαν χθες μια πολύωρη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν μια πρώτη άποψη και ζήτησαν κάποιες διευκρινίσεις. Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν στη μεσολαβητική πρόταση. Ο χρόνος πιέζει και οι ξενοδόχοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν και γενική συνέλευση προκειμένου να τεθεί σε έγκριση η μεσολαβητική πρόταση της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Η συνεδρία του ΠΑΣΥΞΕ που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν προκαταρκτική με τη συμμετοχή όλων των επαρχιών προκειμένου να εξηγηθούν όλες οι πρόνοιες της πρότασης και να καθησυχαστούν οι αντιδράσεις από τη διαπραγματευτική ομάδα του συνδέσμου. Οι φωνές αντίδρασης έρχονται από μερίδα ξενοδόχων που θα έχουν μεγάλο κόστος στις μονάδες τους από την εφαρμογή της σύμβασης. Κλειδί θα είναι η τελική στάση που θα κρατήσουν, κατά πόσο δηλαδή θα πειστούν ότι είναι προς όφελος της βιομηχανίας η σύμβαση ή εάν θα απορρίψουν την πρόταση. 
Στο άλλο μέτωπο -αυτών των ξενοδοχοϋπαλλήλων- συνεχίζονται κανονικά οι συνελεύσεις. Την αρχή έκανε προχθές η επαρχία Λεμεσού και χθες η Λάρνακα. Οι συνελεύσεις κύλησαν ομαλά, ενώ το αποτέλεσμα των καλπών δεν θα ανακοινωθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνελεύσεις και των πέντε επαρχιών. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στην Αμμόχωστο και αύριο στη Λευκωσία. Την Τρίτη ολοκληρώνεται ο κύκλος των συνελεύσεων με την Πάφο. Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ο κόσμος είναι πιο θετικός από ό,τι στην προηγούμενη διαπραγμάτευση για τη συλλογική τους σύμβαση και ότι η απόφασή τους για υιοθέτηση της πρότασης της υπουργού θα είναι θετική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το κόστος της συλλογικής σύμβασης σε ορίζοντα τετραετίας ξεπερνά το 13% για τα ξενοδοχεία. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ συντηρητικό και πρώιμο γιατί δεν υπολογίζει το κόστος του μίνιμουμ ποσού σε μισθούς, αλλά και τις αυξήσεις στους μισθούς που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση της μονάδας. Εν τω μεταξύ, η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα θα επηρεαστεί διαφορετικά από αυτή τη συμφωνία. Κι αυτό γιατί κάποιες μονάδες δίνουν ήδη πιο υψηλούς μισθούς, επομένως θα επηρεαστούν λιγότερο από αυτές που δίνουν χαμηλούς μισθούς. 
Απ’  εκεί και πέρα οι αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναλογούν στο 7%. Περίπου 5,5% είναι οι αυξήσεις σε ποσοστά, ενώ λόγω της ενσωμάτωσης της μονάδας οι αυξήσεις θα αγγίξουν το 7%. Οι επιστροφές στους μισθούς θα γίνουν κλιμακωτά. Κατά το 2019 θα επιστραφεί 0,5%, το 2020 1,5%, ενώ το 2021 η αύξηση θα αγγίξει το 1,5% και το 2022 το 2%. Αναφορικά με τα επιδόματα αργίας, το 2021 η αποζημίωση θα αναλογεί 1-1,5 και το 2022 η αποζημίωση θα αναλογεί 1-2. Το ποσοστό εισφοράς στο ταμείο προνοίας θα αγγίξει το 6,5% λόγω του ότι θα είναι πάνω στους νέους αυξημένους μισθούς. Σημαντικό είναι ότι κατοχυρώνεται το πενθήμερο, επομένως θα δίνεται το ωφέλημα τις Κυριακές.