Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για να βρουν μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα και να καταθέσουν από κοινού πρόταση νόμου για  θωράκιση των καταναλωτών από τις τραπεζικές χρεώσεις, τελικά το ΑΚΕΛ αποφάσισε να κινηθεί μόνο του και επικεντρώθηκε στην πρόσβαση των καταναλωτών στους λογαριασμούς με βασικά χαρακτηριστικά.

Σχετική πρόταση νόμου συνυπογράφουν οι βουλευτές Κώστας Κώστα, Γιαννάκης Γαβριήλ και Ανδρέας Πασιουρτίδης. Μεταξύ άλλων, προτείνεται διεύρυνση του ορισμού του καταναλωτή, έτσι ώστε να περιληφθούν και οι μικρές επιχειρήσεις, οι μέτοχοι των πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της άσκησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραπεζικές χρεώσεις: Τι χρειάζεται να ξέρει ο πελάτης

Συγκεκριμένα, τροποποιείται ο νόμος περί της Συγκρισιμότητας των τελών, της αλλαγής λογαριασμού πληρωμών και της πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών. Ουσιαστικά, με την πρόταση νόμου διευρύνονται οι δικαιούχοι του λογαριασμού πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά. Με την τροποποίηση του νόμου, στο νέο διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών, πέραν από τα φυσικά πρόσωπα, όπως ισχύει σήμερα, λογαριασμούς με βασικά χαρακτηριστικά θα μπορούν να ανοίξουν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, μετά τη διεύρυνση του ορισμού του καταναλωτή θα μπορούν να επωφεληθούν με λογαριασμούς με βασικά χαρακτηριστικά, φυσικό πρόσωπο ή πολύ μικρή επιχείρηση η οποία διαθέτει λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό και με κύκλο εργασιών μέχρι €2 εκατ., σύμφωνα και με τον ευρωπαϊκό ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, θα περιλαμβάνει τους αυτοτελώς εργαζόμενους.

Παράλληλα, με την πρόταση οι καταναλωτές θα μπορούν να διατηρούν λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά σε περισσότερες από μια τράπεζες. Βάσει της τροποποίησης του νόμου, οι τράπεζες που προσφέρουν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να απορρίπτουν αίτηση καταναλωτή για το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού όταν ήδη κατέχει ένα τέτοιο λογαριασμό. Σύμφωνα με τους εισηγητές, οι ρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την προστασία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, των μετόχων τους και των αυτοτελώς εργαζομένων, με στόχο να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα οι καταναλωτές. Επίσης, τονίζουν πως με την πρόταση αίρονται και οι περιορισμοί που υπάρχουν για το άνοιγμα λογαριασμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της διεύρυνσης των δικαιούχων των συγκεκριμένων λογαριασμών άνοιξε πριν από μερικούς μήνες, όταν αυξήθηκαν οι τραπεζικές χρεώσεις. Συγκεκριμένα, στις 3 Ιανουαρίου τον χορό των αυξήσεων άνοιξε η Ελληνική Τράπεζα και στις 15 Φεβρουαρίου ακολούθησε η Τράπεζα Κύπρου. Πάντως, κατά τις συζητήσεις που έγιναν στην Βουλή, οι βουλευτές είχαν προχωρήσει σε εκκλήσεις προς τις δύο τράπεζες για πάγωμα των αυξήσεων τις τραπεζικές χρεώσεις, κάτι το οποίο δεν υιοθετήθηκε.