Η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και ειδικότερα η αναζήτηση και ο προσδιορισμός επαγγελματικών προδιαγραφών και παιδαγωγικών πρακτικών που να οδηγούν σε ένα «προφίλ ευρωπαίου εκπαιδευτικού», ήταν ο στόχος της Υπουργικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Πουατιέ της Γαλλίας, και στην οποία μετείχε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. 

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του προεδρεύοντος Γάλλου υπουργού Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, ο οποίος υπογράμμισε την επιτυχή εξέλιξη της κινητικότητας των εκπαιδευτικών μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, επόμενος στόχος πρέπει να είναι η καλλιέργεια, τόσο μέσω των Ακαδημιών Εκπαιδευτικών όσο και με άλλες δράσεις, ενός προφίλ του «Ευρωπαίου Καθηγητή».  

Από πλευράς του ο κ. Προδρόμου, ο οποίος συμμετείχε ως κύριος ομιλητής στην τρίτη συνεδρίαση, στην οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συζητήσουν το θέμα της κινητικότητας και της δικτύωσης των εκπαιδευτικών, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας Ευρωπαίων εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων, στην παρέμβασή του σημείωσε ότι μπορεί να είναι ακόμα δύσκολο να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός στην εκπαιδευτική πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ, ωστόσο ωριμάζουν οι συνθήκες για να πυκνώσουν περισσότερο η κινητικότητα και οι ανταλλαγές μεταξύ εκπαιδευτικών και για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση ανάπτυξης του προφίλ και της οντότητας του «Ευρωπαίου Εκπαιδευτικού». 

Ανέφερε, επίσης, ότι εκτός από κοινές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, ορισμένες κοινές προτεραιότητες όπως η ψηφιακή μετάβαση και η εκπαίδευση για αειφόρο ανάπτυξη/αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στον πυρήνα ενός προφίλ του Ευρωπαίου εκπαιδευτικού εγγράφονται και οι κοινές αρχές και αξίες της ενωμένης Ευρώπης. 

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που φέρνει την Κύπρο μεταξύ των πρώτων χωρών ως προς την ευρωπαϊκή κινητικότητα, ο υπουργός αναφέρθηκε τόσο σε κοινωνικο-ιστορικούς λόγους και αντικειμενικούς παράγοντες, όσο και στην κουλτούρα των ανθρώπων και την πολιτική της Κυβέρνησης. Σημείωσε ότι, κατ’ αρχάς, ο νησιωτικός χαρακτήρας και η θέση της Κύπρου στο νοτιανατολικό άκρο του ευρωπαϊκού χώρου σπρώχνει τη χώρα γενικά σε εξωστρέφεια και αυτό είναι θετικό για ανταλλαγές και επαφές. Εξάλλου, τη συμμετοχή σε δικτύωση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου σίγουρα ευνοεί η γενικότερη στάση των Κυπρίων πολιτών για την ενωμένη Ευρώπη και για περαιτέρω ανάπτυξη δεσμών και συνοχής.