Τι λες αδερφέ; Έγιναν από τον Συνεργατισμό διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) ύψους 4,2 εκατ. ευρώ; Για να πετύχουν αναδιαρθρώσεις δανείων και να μην φαίνονται στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έγινε ανταλλαγή ακινήτων συνολικής αξίας 4,9 εκατ., πολλά από τα οποία όμως ήσαν χαμηλότερης αξίας; Άλλα 3 εκατ. υπόλοιπα δανείων βρίσκονται σε πορεία διαγραφής υπό προϋποθέσεις; Μα γίνονται τέτοια πράγματα στη «νήσο των αγίων» κύριε Οδυσσέα μας; Πασχίζεις να ρίξεις σκιές στον «κρυστάλλινο» κόσμο των πολιτικών προσώπων;

 

Στην αίτηση για δάνειο €1 εκατ. οφειλέτες ήταν στενό συγγενικό πρόσωπο του ΠΕΠ 8, το οποίο ήταν συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα €21.388 και τρίτο πρόσωπο, το οποίο ήταν άνεργο χωρίς εισοδήματα; Σε άλλη αίτηση για δάνειο €1 εκατ. οφειλέτες ήταν δύο πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας άνεργος, ενώ ο άλλος ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα €12.000; Στην αίτηση για δάνειο €222.118, οφειλέτης ήταν στενό συγγενικό πρόσωπο του ΠΕΠ 10, που ήταν 77 ετών, δεν ήταν ασφαλισμένο και δεν δήλωνε στην αίτηση οποιαδήποτε εισοδήματα; Αυτό είναι ανήκουστο. Γίνονται τέτοια πράγματα σ’ αυτό τον τόπο, βρε Οδυσσέα; Θες να μας τρελάνεις;

 

Ακούς κοσμάκη; Ακούς μεροκαματιάρη; Ακούς μικρομεσαίε; Ακούς αγρότη; Ακούς πολύτεκνε; Έτσι σου μοίραζαν κι εσένα δάνεια εκατομμυρίων; Χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις; Χωρίς να διαθέτεις επαρκή εισοδήματα; Η αλήθεια είναι ότι δάνεια κάποιων χιλιάδων δίδονταν από τον Συνεργατισμό και σε άτομα που δεν ήσαν ΠΕΠ. Είναι, όμως, το ίδιο τα δάνεια που αποσκοπούσαν στο να σπουδάσει ένα παιδί, να στηρικτεί μια μικροεπιχείρηση για να επιβιώσουν οικογένειες, να μπορέσουν οι γεωργοί να σπείρουν τα χωράφιά τους, με το φαγοπότι εκατομμυρίων; Με εκείνους που εκμεταλλεύονταν το υπουργικό ή βουλευτικό αξίωμά τους για να εξασφαλίζουν δάνεια εκατομμυρίων με ευνοϊκούς όρους. Ένα δάνειο εκατομμυρίου εύκολα μπορεί κάποιος να το επενδύσει με τρόπον ώστε σύντομα να θησαυρίσει. Το χειρότερο είναι ότι πολλές από τις περιπτώσεις τις οποίες περιλαμβάνει στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία για τα ΠΕΠ, παρέμειναν ανεξόφλητες για χρόνια. Εξ ου και κατέστησαν «κόκκινα» δάνεια και επέτρεψαν στους κυβερνώντες να παίξουν την τελευταία πράξη του καλοσχεδιασμένου εγκλήματος της δολοφονίας του Συνεργατισμού.

 

Κι εσείς αδέρφια; Διαβάσατε το πόρισμα Αρέστη και θυμώσατε. Διότι κατέγραψε ακριβώς τον εμπαιγμό και το προμελετημένο έγκλημα. Διαπιστώσατε πως όταν έβγαιναν προεκλογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Χάρης Γεωργιάδης και σας έλεγαν να μην ακούτε τους ψιθύρους και ότι ο Συνεργατισμός έχαιρε άκρας υγείας, απλώς σας κοροϊδεύανε. Και τότε οργιστείτε. Είδατε τον Πρόεδρο να πετά το πόρισμα της έρευνας, που ο ίδιος διέταξε, στον κάλαθο των αχρήστων σε μια μνημειώδη πράξη πολιτικού θράσους. Επικαλέστηκε το «ατράνταχτο» επιχείρημα «επειδή έτσι αποφάσισαν τρεις δικαστές θα θυσιάσω την Ιφιγένεια;» (τον Χάρη δηλαδή). Η οργή σας κορυφώθηκε. Στη συνέχεια ακούσατε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να εξηγεί πώς ο Συνεργατισμός πουλήθηκε «άρον-άρον μούχτιν και με το πιστόλι στον κρόταφο». Νιώσατε το αίμα να ανεβαίνει ορμητικά και επικίνδυνα στο κεφάλι σας. Σήμερα διαβάζετε, τεκμηριωμένα πλέον, πώς γινόταν το φαγοπότι εκατομμυρίων και πώς το εκμεταλλεύονταν διάφοροι πολιτικοί.

 

Εκείνο που δεν ακούτε, όμως, είναι ονόματα. Βλέπετε, οι αθεόφοβοι έχουν κάνει την ανακάλυψη του αιώνα: Τα περιβόητα προσωπικά δεδομένα! Τη μεγαλύτερη ασπίδα που μπορούσαν να διανοηθούν. Ακούτε, όμως, τα διάφορα κόμματα να σφάζονται. Να αλληλοκατηγορούνται. Ακούσατε πολιτικούς να εναντιώνονται στη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Οποίοι υποκριτές! Μάθετε λοιπόν, ότι στη λίστα των 22 ΠΕΠ, που δημοσιοποίησε η Ελεγκτική Υπηρεσία, περιλαμβάνονται και μερικοί από εκείνους που εναντιώθηκαν στη δημοσιοποίηση. Τόσο θράσος διαθέτουν!

 

Μάθετε ακόμη ότι στη λίστα δεν υπάρχει ούτε και ένα από τα παραδοσιακά κόμματα, που να μην διαθέτει βουλευτή ή πρώην βουλευτή ή στέλεχός του. Ούτε και ένα. Σε αυτό ποντάρουν. Διότι σου λέει, αν δημοσιοποιηθεί η λίστα, δεν θα βρεθεί κάποιο κόμμα να βαρύνεται με το κόστος, αφού θα επιμερισθεί σε όλα τα κόμματα. Υποψήφιοι βουλευτές τον Μάιο μόνο τέσσερα άτομα από τη λίστα θα είναι, άρα δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα. Άλλωστε, κι αυτοί θα προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες…

 

Εσύ καημένε κοσμάκη, γνωρίζεις πλέον για τα δάνεια που δίδονταν μόνο στα χαρτιά, για εγγυήσεις μηδενικής αξίας, για βολέματα ημετέρων, για το ακατάσχετο κομματικό ρουσφέτι που συνέβαινε στη ράχη του Συνεργατισμού, για το πάρτι που έκαναν ένα σωρό λαμόγια χάρις στις καταθέσεις σου.

 

Εσύ καημένε κοσμάκη, γνωρίζεις πού θα καταλήξει η έρευνα του εγκλήματος. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι θα έχει την ίδια τύχη που είχαν ένα σωρό άλλες έρευνες προηγουμένως. Οικονομική κρίση, κατάρρευση Λαϊκής, Χρηματιστήριο, φούσκα ακινήτων, Κυπριακές Αερογραμμές… Βλέπετε, έχουν φουλάρει οι φυλακές ως αποτέλεσμα των διαφόρων ερευνών…  Γνωρίζεις, ότι για πολλοστή φορά, ανερυθρίαστα σε παραμυθιάζουν. Εύλογα θα αναρωτηθεί ο καθένας πώς να δράσει. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά από τόσες δεκαετίες αφαίμαξης από το πολιτικοκομματικό κατεστημένο, τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Και οι τρόποι εξαιρετικά περιορισμένοι.

 

Μέχρι σήμερα ουδείς διώχθηκε είτε ποινικά είτε αστικά. Η κ. Γιολίτη ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι οι έρευνες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς από ειδική ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας. Ο Βοηθός Αρχηγός Χριστ. Μαυρομμάτης, όμως, δήλωσε ότι στις έρευνες εργάζονται 13 αστυνομικοί, ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος και το ανακριτικό έργο εξαιρετικά δύσκολο! Το ίδιο και ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας. Την ώρα που ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προειδοποιεί ότι με την παρέλευση τριών χρόνων (πολύ κοντά) διαγράφεται το δικαίωμα για αστικές αγωγές.

 

Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο που φόρτωσε αρκετά δισ. στη ράχη του λαού κι ένας κορυφαίος εμπαιγμός, που θα παρέλθουν χωρίς την παραμικρή ποινική ή αστική δίωξη. Ένα μόνο απομένει στο λαό: Η πολιτική καταδίκη των ενόχων. Θα το πράξει άραγε ή θα καταστήσει τους στίχους του ποιητή επίκαιρους όσο ποτέ: «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε».