Γ. Παντελή: Στόχος να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων
 
Υποχρέωση για να ετοιμάσουν έκθεση κινδύνων έχουν οι κρατικές επιχειρήσεις και οι κρατικοί οργανισμοί, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του τρόπου διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
 
Οι εκθέσεις πρέπει να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τον Αύγουστο για ενημέρωση, αλλά και για την υιοθέτηση μέτρων και θα πρέπει να περιλαμβάνουν την αναγνώριση, την αξιολόγηση, τον τρόπο χειρισμού των κινδύνων, τα χρονοδιαγράμματα μείωσης ή εξάλειψης του κινδύνου, καθώς και εκτίμηση των αποτελεσμάτων μετά τη λήψη μέτρων.
 
 
Με επιστολή του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή, επισημαίνεται πως ο εντοπισμός και η διαχείριση των κινδύνων θα πρέπει να είναι ο κεντρικός πυρήνας της στρατηγικής διαχείρισης κάθε οργανισμού με στόχο οι κίνδυνοι να εντοπίζονται, να παρακολουθούνται και να διαχειρίζονται μεθοδικά και σε συνεχή βάση για να ελαχιστοποιούνται. «Το επίκεντρο της καλής διαχείρισης είναι η αναγνώριση των στόχων του οργανισμού προς επίτευξη και κατ’ επέκταση του στρατηγικού σχεδιασμού», τονίζει. Αξίζει να σημειωθεί πως, η αξιολόγηση ξεκινά από τον αρχικό σχεδιασμό για να εντοπίζονται οι τομείς που χρειάζονται περισσότερη προσοχή και για να είναι δυνατή η εμπρόθεσμη αντιμετώπιση των κινδύνων.
 
Βάση της νέας στρατηγικής, η αποτίμηση των κινδύνων θα συμβάλει στη λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων για την πορεία του οργανισμού, θα αποφευχθούν κίνδυνοι και μη ενδεδειγμένες επενδυτικές αποφάσεις, θα μειωθεί η πιθανότητα για ζημίες και η αβεβαιότητα, ενώ θα αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχίας. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε οργανισμού θα πρέπει να ζητά την ετοιμασία καταστάσεων που θα παρουσιάζουν τους πιο σημαντικούς κινδύνους, τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και εάν εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις κρατικές οντότητες ετοίμασε συνοπτικό πίνακα στην οποία περιλαμβάνονται οδηγίες για την ετοιμασία της έκθεσης κινδύνων. Όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, για την ετοιμασία των εκθέσεων απαιτείται στενή συνεργασία, συντονισμός και προγραμματισμός μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου, της διεύθυνσης και των ανώτερων στελεχών των διαφόρων τομέων που χειρίζονται τα θέματα στα πλαίσια του εσωτερικού συστήματος διαχείρισης κάθε οντότητας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παντελή με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζονται και θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι, τονίζοντας παράλληλα πως θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. «Τονίζεται για άλλη μια φορά ότι η ετοιμασία της έκθεσης κινδύνων είναι πολύ σημαντική για κάθε οντότητα και είναι απαραίτητο εργαλείο για το διοικητικό συμβούλιο, τη διοίκηση και τα ανώτερα στελέχη για τη λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων για την περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη των οντοτήτων» καταλήγει ο κ. Παντελή.