Αναπόφευκτη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση των ενεργειακών στις επόμενες κρίσιμες συναντήσεις του Κυπριακού καθώς με τα έγγραφα που έστειλαν οι δύο ηγέτες προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι έχουν τοποθετήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους υδρογονάνθρακες στο τραπέζι. Μέσα από τις δύο επιστολές που έχουν φτάσει στα χέρια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές που σαφώς συνδέουν τα ενεργειακά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 
 
Από δικής του πλευράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνει μεν ότι οι υδρογονάνθρακες ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά κάνει ειδική αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν αρνητικά την επανέναρξη των συνομιλιών. Στην άλλη πλευρά, ο Μουσταφά Ακιντζί στη δική του επιστολή αναφέρεται στα προβλήματα που προκύπτουν στο Κυπριακό από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και καταθέτει εκ νέου την πρότασή του για σύσταση κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας πως είναι η μόνη διέξοδος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. 
 
 
Παράλληλα υπάρχει και η θέση της Τουρκίας η οποία από νωρίς είχε επιδιώξει να φέρει το θέμα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θεωρείται δεδομένο ότι θα προβεί σε κινήσεις ώστε τουλάχιστον κατά την πενταμερή να είναι ενώπιον όλων των συνομιλητών. 
 
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία των προσπαθειών στο Κυπριακό είναι μια συμφωνία για τους Όρους Αναφοράς. Συμφωνία η οποία επιδιώκεται να υπάρξει κατά τη συνάντηση του Βερολίνου. Θέση της Λευκωσίας είναι πως, εάν στο Βερολίνο υπάρξει συμφωνία επί των Όρων Αναφοράς όπως ήταν και η συνεννόηση των δύο ηγετών από το καλοκαίρι, αυτό σημαίνει συμπερίληψη και του Κοινού Ανακοινωθέντος του 2014 το οποίο περιγράφει αναλυτικά τη λύση. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή η εξέλιξη δίνει και μια απάντηση προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δηλώνει ότι θέλει να πάει στην πενταμερή για να συζητήσει τη μορφή της λύσης. 
 
 
Αναμένει η Αθήνα 
 
Τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έλαβε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αυτό που καταγράφεται από τη συνάντηση είναι ότι η Αθήνα αναμένει να υπάρξει «αποφασιστική πρόοδος» στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των δύο ηγετών και ακολούθως είναι έτοιμη να συμβάλει για τα επόμενα βήματα.
 
Εφόσον γίνουν τα απαιτούμενα βήματα και υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στο Βερολίνο, η Ελλάδα εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στη συνέχεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ.
 
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς να αποκλείεται νέα κάθοδος της στην Κύπρο πριν από τις 25 Νοεμβρίου, ωστόσο η ίδια πηγή είπε ότι δεν έχει κλειδώσει ακόμη η επίσκεψη της αξιωματούχου του ΟΗΕ στο νησί.
 
 
Δήλωση Αναστασιάδη
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη όπου αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Πριν από την τελετή προέβη σε δηλώσεις προς τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης. 
 
Κληθείς να πει αν τον ανησυχεί η στάση του Προέδρου της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που μας θωρακίζει είναι το διεθνές δίκαιο. Και η όλη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει ή και να ενισχύσει και να έχει άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Ο καθορισμός της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο με βάση τη διεθνή Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, οχυρώνουν και κατοχυρώνουν τα κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, οι όποιες έκνομες ενέργειες δεν δημιουργούν το όποιο έννομο αποτέλεσμα».
 
Για τις απειλές του Τούρκου Προέδρου ο Ν. Αναστασιάδης αφού διερωτήθηκε εάν υπάρχει άλλη χώρα που προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες, τόνισε πως «η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση του διεθνούς δικαίου, υπόθεση της ΕΕ, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να καμφθούμε κάτω από οποιεσδήποτε απειλές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Στα γραφεία του ΡΤΚ ο Ρώσος πρέσβης

Συνάντηση με την ηγεσία του ΡΤΚ, στα γραφεία του κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία, είχε ο Ρώσος πρέσβης Στάνισλαβ Οσάτσι. Ανακοίνωση του ΡΤΚ αναφέρει ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό και ανταλλάγηκαν απόψεις για την επικείμενη τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε στον Ρώσο πρέσβη ότι σε περίπτωση που επιδειχθεί στην τριμερή του Βερολίνου μια αποφασιστική στάση σχετικά με τις βασικές παραμέτρους, όπως η πολιτική ισότητα, που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα βασίζεται στην αποδοχή των συγκλίσεων του παρελθόντος θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους, όπως είχε δηλώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά το Κραν Μοντάνα, «θα μπορέσει να γίνει ένα σωστό βήμα μπροστά για μια περιεκτική λύση και είναι σημαντικό τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να στηρίξουν τον ΓΓ σε αυτό».

ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ την επιστολή του «αντιπροσώπου» του ψευδοκράτους, Ισμάτ Κορούκογλου, ως απάντηση στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2019 για παραβιάσεις της Τουρκίας στο κυπριακό FIR.

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί, στην επιστολή του κ. Κορούκογλου, το καθεστώς του οποίου δεν αναγνωρίζεται και γι’ αυτό η επιστολή κυκλοφόρησε μέσω του Τούρκου Αντιπροσώπου, υποστηρίζεται ότι υπάρχει αρμοδιότητα της «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – όσον αφορά το FIR και πως η προσέγγιση της ε/κ πλευράς στο θέμα αυτό είναι παρωχημένη, προσθέτοντας πως η «πολιτική αεροπορία» του ψευδοκράτους είναι ανοικτή σε συνεργασίες.

Οι Ε/κ προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα βάζοντας στη θέση του συνομιλητή την Τουρκία, ενώ ο εναέριος χώρος στο βορρά ανήκει στο ψευδοκράτος, συνεχίζει η επιστολή του «εκπροσώπου» μέσω του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου, λέγοντας ότι η «πολιτική αεροπορία» συνεργάζεται με την Πολιτική Αεροπορία της Τουρκίας. Αναφέρεται επίσης ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου εξυπηρέτησε πέρυσι 4.020.229 επιβάτες. Η επιστολή του κ. Σινιρλίογλου έχει ημερομηνία την 23η Οκτωβρίου.

Διαμαρτύρονται και ζητούν την επιστολή προς τον  ΓΓ του ΟΗΕ

Έντονη δυσφορία εξέφρασαν χθες ΑΚΕΛ και Δημοκρατικό Κόμμα για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα. Παράλληλα ζητούν όπως το έγγραφο που έχει σταλεί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ δοθεί και στα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. 

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε τη δυσφορία του «γιατί δεν ενημερωθήκαμε για την αποστολή του σχετικού εγγράφου». Νομίζω, είπε ο κ. Κυπριανού, θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο γι’ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Βερολίνου ο γ.γ. ΑΚΕΛ εξέφρασε την ευχή να επιτευχθεί κατάληξη σε όρους αναφοράς «και να είναι απλώς τυπική διαδικασία η υιοθέτησή τους από την άτυπη διάσκεψη, η οποία εύχομαι και ελπίζω να ακολουθήσει, διότι ακούω δηλώσεις οι οποίες βάζουν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα γίνει η άτυπη διάσκεψη». 

Συνεχίζοντας ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως: «Εάν κάποιοι θεωρούν ότι θα αφήνουμε τον χρόνο να παρέρχεται -και αυτό απευθύνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, θέλω να το ξεκαθαρίσω, δεν αναφέρομαι στον κ. Αναστασιάδη μόνο- αναφέρομαι προς όλες τις κατευθύνσεις. Εάν νομίζουν ότι θα αφήνεται ο χρόνος να παρέρχεται και θα έρθουμε μετά από μερικά χρόνια και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος». 

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του υποδεικνύει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να αποστείλει στα κόμματα, την επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο, αναφέρει το ΔΗΚΟ, δεν έχει ενημερωθεί για την επιστολή, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ενόψει της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου «την ύπαρξη της οποίας μάθαμε από δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου». Περαιτέρω το ΔΗΚΟ ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποστείλει στα κόμματα την επιστολή του, έστω και εκ των υστέρων, διαφυλάττοντας το στοιχειώδες επίπεδο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου».

Τέλος υπογραμμίζει πως «σε κάθε περίπτωση, το Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί ότι η αποδοχή, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, της σύγκλισης της τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στέλνει παντελώς λανθασμένα μηνύματα στην τουρκική πλευρά και πρόκειται για σφάλμα τεραστίων διαστάσεων».

Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του για το Κυπριακό εκφράζει την κάθετη διαφωνία του σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό το καθεστώς των απειλών, των επεκτατικών και πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας.