Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν τις επόμενες μέρες όλοι οι τουριστικοί φορείς. Πρώτο μέλημα όλων είναι να καλύψουν τις τρύπες στις ζημιές των ξενοδοχείων. Ό,τι έγινε, έγινε, είναι το μήνυμα που προσπαθούν όλοι να στείλουν. Κάθε μέρα που περνά είναι και μια χαμένη διανυκτέρευση για τους ξενοδόχους. Επομένως, πρέπει να καλυφτεί το κενό των μηνών Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, αλλά και της επικείμενης χειμερινής περιόδου. 

Ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, θα πρέπει να δράσει γρήγορα, καθώς ο χρόνος κυλά και στον αέρα βρίσκονται οι μελλοντικές συμφωνίες που έκαναν οι ξενοδόχοι και για την καλοκαιρινή περίοδο. Το υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, εργάζεται από την αρχή του χρόνου προκειμένου να διευρύνει την άντληση τουριστών από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και να περιορίσει έτσι, μεταξύ άλλων, την εξάρτηση της χώρας σε συγκεκριμένες αγορές και κατ’ επέκταση σε μικρό αριθμό οργανωτών ταξιδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Thomas Cook: Πτώχευση ντόμινο για την Κύπρο

Από την πλευρά των ξενοδόχων, είναι δεδομένο ότι θα γίνουν περισσότερες εκπτώσεις στα τουριστικά πακέτα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, εξέφρασε αγωνία για τις ζημιές που υπέστησαν τα μέλη του Συνδέσμου, σημειώνοντας πως θα πρέπει η Πολιτεία να τους βοηθήσει να επουλώσουν τις πληγές τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Άκης Βαβλίτης, τόνισε ότι «κάποιοι συνάδελφοι είναι σε πολύ δύσκολη θέση και θα βρούμε άλλους τρόπους μαζί με το υφυπουργείο να καλυφτούν αυτά τα χρήματα». Πάντως, οι κινήσεις που θα γίνουν από το υφυπουργείο Τουρισμού και άλλους φορείς για κάλυψη του κενού της Thomas Cook σε ό,τι αφορά τις αγορές για προσφορά τουριστικών πακέτων προς την Κύπρο θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το κενό στις αερογραμμές και στο πτητικό τους πρόγραμμα, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα το καλύψουν άλλες εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες για αναπλήρωση του κενού που δημιουργείται με τα δρομολόγια από και προς την Αγγλία. Ήδη η Jet2 και η TUI αναμένεται να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό. Διότι η όποια κρίση προσφέρει και ευκαιρίες για κάποιους άλλους φορείς.