Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο στάθηκε το ενδιαφέρον άρθρο, στον Φιλελεύθερο, του υποψήφιου Προέδρου Χριστόδουλου Πρωτοπαπά. Είναι θετικό που με αφορμή την ενεργειακή κρίση, που πλήττει και την Κύπρο, αρκετοί τεχνοκράτες παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο, για ένα λειτουργικό πλαίσιο μεγαλύτερης αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δυστυχώς, αφήνεται στο περιθώριο ένας στόχος που έπρεπε να είναι προτεραιότητα: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ κατά τρόπο που θα επιφέρει οικονομικό όφελος σε όλους τους καταναλωτές. Μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ να καθορίσει πλαφόν 11 σεντ στην τιμή που πληρώνει η ΑΗΚ για αγορά ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, αρκετοί ιδιοκτήτες πάρκων ΑΠΕ διέκοψαν τη συνεργασία με την ΑΗΚ (παρότι τα 11 σεντ αποφέρουν σεβαστά κέρδη) και έχουν προσχωρήσει στη μεταβατική ρύθμιση ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Και πωλούν το ρεύμα τους στους ιδιώτες προμηθευτές και αυτοί σε μεγάλες εταιρείες. Μάλλον πωλούν πάνω από τα 11 σεντ που επιτρέπει η ΡΑΕΚ σε όσους συνεργάζονται με την ΑΗΚ. Δηλαδή, έχουν σημαντικά κέρδη. Στην πραγματικότητα, πολλοί πωλούν «λίγο πιο κάτω» από την ΑΗΚ, ώστε να εξασφαλίζουν πελάτες, οι οποίοι επωφελούνται μεν με φθηνότερο ρεύμα από εκείνο της ΑΗΚ, αλλά συνεχίζουν να αγοράζουν υπερτιμημένο ηλεκτρισμό. Με τους υπόλοιπους καταναλωτές τι θα γίνει;

Η Πολιτεία εναποθέτει τις ελπίδες της για φθηνότερο ρεύμα στην πλήρη λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς. Η σημερινή εμπειρία όμως δείχνει πως δεν αρκεί η παραγωγή φθηνού ηλεκτρισμού για να επωφελούνται οι καταναλωτές. Δείτε την αισχροκέρδεια που γονατίζει οικονομίες στην ΕΕ, χωρίς να έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Δείτε τα υπερκέρδη ιδιοκτητών ΑΠΕ, που πωλούν το πάμφθηνο ρεύμα τους στην τιμή του πανάκριβου αερίου. Και δείτε και τα διμερή συμβόλαια προμηθευτών – καταναλωτών, που μπορεί να είναι φθηνότερα από την κερδοσκοπία στις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρισμού, αλλά υπάρχει και εκεί υπερτιμολόγηση.

Ο κ. Πρωτοπαπάς ζητά να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος των ΑΠΕ από το πετρέλαιο. Μερικώς έχει αποσυνδεθεί με την απόφαση της ΡΑΕΚ για 11 σεντ, ενώ η τιμή ρεύματος από πετρέλαιο είναι περίπου 24 σεντ/κιλοβατώρα. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική αγορά, ουδείς εμποδίζει ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές να πουλούν με κοστοστρέφεια. Δεν το κάνουν. Επιλέγουν πολλοί να πωλούν -για την ώρα μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις- «λίγο πιο κάτω» από την ΑΗΚ.

Με τον ίδιο τρόπο που ο κ. Πρωτοπαπάς εισηγείται να εμπλακεί άμεσα το κράτος στη λειτουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης με δίκτυα ηλεκτρισμού άλλων κρατών, διερωτώμαι γιατί δεν ζητείται η εμπλοκή του κράτους στην προμήθεια φθηνού ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, μέσω της ΑΗΚ. Με δεδομένο τον ρυθμιστικό έλεγχο της ΡΑΕΚ, δεν θα είναι ο ταχύτερος τρόπος να διασφαλιστεί η αξιοποίηση ΑΠΕ στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για όλους τους καταναλωτές;