Από παντού η Κύπρος δέχεται το τελευταίο διάστημα μεταναστευτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο να έχουν ξεπεράσει φέτος τις 11.000. Οι μεταναστευτικές ροές εκτός από την Πράσινη Γραμμή, τώρα άρχισαν να πυκνώνουν και διά θαλάσσης, όπου προσφέρουν στους διακινητές την ευκαιρία να διαφεύγουν προς τα κατεχόμενα, ενώ συνεχίζουν κάποιοι να έρχονται και αεροπορικώς στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και από εκεί στις ελεύθερες περιοχές. 

Παράλληλα, οι Αρχές επιδίδονται σε έναν άνισο πόλεμο για τον εντοπισμό των διακινητών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν τις ροές, αφού χωρίς αυτούς, οι μετανάστες δεν θα έρχονται σε τόσους αριθμούς. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για πρώτη φορά έρχονται αξιωματούχοι από το Κονγκό ώστε να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα προσώπων από τη χώρα αυτή, τα οποία βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους.

Φέτος, μέχρι τις 31 Μαΐου έφτασαν στην Κύπρο 7.844 παράτυποι μετανάστες, σε σύγκριση με 10.172 ολόκληρο το 2021 και 5.340 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Στους αριθμούς φέτος δεν υπολογίζονται όσοι βρίσκονταν εδώ και υπέβαλαν τώρα πολιτικό άσυλο που όπως προαναφέραμε ξεπερνούν τις 11.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται οι 300 φύλακες της Πράσινης Γραμμής

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο βοηθός διοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Γιάννης Σωτηριάδης, φέτος έχουν διερευνηθεί 15 υποθέσεις διακινητών για τις οποίες έγιναν 20 συλλήψεις, σε σύγκριση με 29 υποθέσεις και 50 διακινητές που πιάστηκαν πέρσι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και 24 υποθέσεις και 27 διακινητές που ερευνήθηκαν συνολικά το 2020. Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι πως οι Τούρκοι διακινητές έχουν λάβει τα μέτρα τους και διαφεύγουν της σύλληψης. Όπως διαπιστώθηκε, «σπρώχνουν» τους παράτυπους μετανάστες στα παράλια που ελέγχουν οι Αρχές της Δημοκρατίας και αφού τους επιβιβάσουν, φεύγουν προς τις περιοχές που ελέγχουν οι κατοχικές «αρχές» με φουσκωτά χωρίς να συλλαμβάνονται. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι, ενώ το παράκτιο σύστημα ραντάρ, εντοπίζει το στίγμα των βαρκών κοντά στα παράλια των κυπριακών ακτών, μέχρι να κινηθεί η Λιμενική, αυτοί τους αποβιβάζουν και εξαφανίζονται. 

Επίσης, αρκετοί παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται στα κατεχόμενα έρχονται μέσω της Πράσινης Γραμμής στις ελεύθερες περιοχές με τη βοήθεια συμπατριωτών τους ή άλλων διακινητών που τους κατευθύνουν μέσω κινητών τηλεφώνων πώς να έρθουν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αναμένεται ότι με την πρόσληψη των 300 ειδικών αστυνομικών και την εγκατάσταση καμερών, οι μεταναστευτικές ροές θα αλλάξουν ώστε να ξεφεύγουν από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ο αγώνας για την απέλαση όσων απορρίπτονται οι αιτήσεις τους είναι άνισος, ωστόσο, οι προσπάθειες εντείνονται και φέρνουν αποτέλεσμα. Μέχρι τις 31 Μαΐου φέτος, έχουν απελαθεί στις χώρες τους 2.119 πρόσωπα, σε σύγκριση με 2.320 όλο το 2021, 1.272 το 2020 και 417 το 2019. Ωστόσο, όταν έρχονται 100 την ημέρα και απελαύνονται 60, χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες για ανακοπή από την μια των ροών και απέλασης όσων κρίνονται παράνομοι, από την άλλη. 

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν στην χώρα τους οι μετανάστες από το Κονγκό που κρίνονται παράτυποι, για πρώτη φορά επιτεύχθηκε με τη βοήθεια και του Οργανισμού Frontex, να έρθουν μεθαύριο στην Κύπρο αξιωματούχοι από την αφρικανική αυτή χώρα, ώστε να εξετάσουν 15 περιπτώσεις ατόμων που καταδικάστηκαν γιατί προσπάθησαν να φύγουν από την Κύπρο με πλαστά έγγραφα και βρίσκονται στις φυλακές, χωρίς να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Από τις συνεντεύξεις θα κριθεί κατά πόσον θα τους εκδώσουν νέα ταξιδιωτικά έγγραφα για να επιστρέψουν στην χώρα τους. 

Επίσης, πάλι με τη βοήθεια του Frontex, οργανώνεται αναγκαστική πτήση στις 28 Ιουνίου για το Μπανγκλαντές ώστε να επιστρέψουν στην χώρα τους 20 παράνομοι μετανάστες από τη χώρα αυτή.

Ποινές – «τσεκούρι» για τους διακινητές

Προχθές, Δικαστήριο στη Λάρνακα επέβαλε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε δύο πρόσωπα ηλικίας 24 και 21 ετών, μετά από εκδίκαση υπόθεσης υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στη Δημοκρατία, υπηκόων τρίτης χώρας. Οι 24χρονος και 21χρονος είχαν συλληφθεί από μέλη της Αστυνομίας στη Λάρνακα, τον περασμένο Νοέμβριο, για την υποβοήθηση τεσσάρων άλλων προσώπων να εισέλθουν παράνομα στη Δημοκρατία. Ο εντοπισμός τους έγινε το απόγευμα στις 20 Νοεμβρίου σε περιοχή στη Λάρνακα, όταν μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν για έλεγχο αυτοκίνητο με το οποίο διακινούνταν έξι πρόσωπα. Οδηγός του οχήματος ήταν ο 24χρονος, με συνοδηγό τον 21χρονο, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις που έγιναν, βοήθησαν τα τέσσερα άλλα πρόσωπα που επέβαιναν στο όχημα, ηλικίας 28, 26, 25 και 20 ετών, για να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πενήντα υποθέσεις παράνομης εργοδότησης

Αυξημένες είναι και οι υποθέσεις παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών μετά που η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ενέτεινε τις προσπάθειες της, ύστερα και από τη σύσκεψη στο Προεδρικό για το μεταναστευτικό. Το πρώτο τρίμηνο φέτος έχουν εξεταστεί 50 υποθέσεις παράνομης εργοδότησης κατά τις οποίες συνελήφθησαν ισάριθμοι εργοδότες και 76 αλλοδαποί. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 εξετάστηκαν 125 υποθέσεις που οδήγησαν στη σύλληψη 126 εργοδοτών και 215 αλλοδαπών. Οι πλείστοι εργοδοτούνταν χωρίς άδεια σε οικοδομές ή σε γεωργικές εργασίες. Κάποιοι από αυτούς ήταν αιτητές ασύλου και ελάμβαναν και επίδομα.