Το φλερτ της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου με τα δύο ευρώ το λίτρο φαίνεται να έχει αυξήσει τις ουρές στα οδοφράγματα και γενικότερα τις διελεύσεις οχημάτων προς τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από την Αστυνομία, οι διελεύσεις οχημάτων από τα οδοφράγματα που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία προς τα κατεχόμενα το Σάββατο 28 Μαΐου ήταν 2.368 οχήματα, ενώ προχθές 4 Ιουνίου εκτοξεύτηκαν στις 3.284.

Υπενθυμίζουμε ότι μεσολάβησε την Παρασκευή η νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων που πήρε αρκετή δημοσιότητα, καθώς η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις το ψυχολογικό φράγμα του €1,80 το λίτρο. Ως γνωστόν αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, αφού ο υψηλός πληθωρισμός δοκιμάζει τις αντοχές όλων των νοικοκυριών, προμηθεύονται καύσιμα από τις κατεχόμενες περιοχές, παρόλο που δεν μεταφράζονται όλες οι διελεύσεις οχημάτων προς τα κατεχόμενα σε γέμισμα του ντεπόζιτου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιάσκο τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Η αύξηση στον αριθμό των οχημάτων που μετέβη στα κατεχόμενα το Σάββατο 4 Ιουνίου σε σχέση με τις 28 του Μάη ανήλθε σε ποσοστό στο 38%, καθώς προχθές μετέβησαν στα κατεχόμενα 916 περίπου οχήματα περισσότερα σε σχέση με ακριβώς πριν μια εβδομάδα και δεν αποκλείεται σε κάποιο βαθμό η συγκεκριμένη αύξηση να σχετίζεται και με τις τιμές των καυσίμων. Λόγω φορολογίας κι άλλων παραγόντων οι τιμές στα κατεχόμενα είναι φθηνότερες κατά περίπου 50 σεντ το λίτρο για τη βενζίνη αλλά και για το πετρέλαιο σε σχέση με τις ισχύουσες στην ΚΔ. Χθες, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στις ελεύθερες περιοχές ήταν €1,751 το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο €1,831 το λίτρο. 

Για την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα οι διαμαρτυρίες των πρατηριούχων είναι συνεχείς, ενώ για το θέμα με χθεσινό του άρθρο στον «Φ» ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στέφανος κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις υπολογιζόμενες απώλειες εσόδων «από το γεγονός ότι χιλιάδες Ελληνοκύπριοι προµηθεύονται καύσιµα από τα κατεχόμενα». Το πιο πάνω ερώτημα  του κ. Στεφάνου ήταν μόνο ένα από τα 11 που απεύθυνε προς την κυβέρνηση για το θέμα των καυσίμων που ως αποτέλσμα του συνεχιζόμενου ράλι τιμών, αλλά και των καταγγελιών για αισχροκέρδεια θα συζητηθεί εκτάκτως στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής αύριο Τρίτη. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν μεταξύ άλλων να παραστούν εκπρόσωποι υπουργείων, της ΕΠΑ, των πρατηριαούχων, των καταναλωτών και των εταιρειών πετρελαιοειδών.