Του Aaron Brown

Τώρα που η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει ανακάμψει κάπως από τα χαμηλά των μέσων Ιουνίου – τα οποία ήταν πλέον χαμηλά από το 2020 – και η μεταβλητότητα έχει μειωθεί, τουλάχιστον με όρους της έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα μεταβλητής αγοράς των crypto, πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται εάν η πτώση “έπιασε πάτο” και βρίσκεται πια πίσω μας.

Η αναγκαστική απομόχλευση στις αρχές του μήνα φαίνεται να έχει τελειώσει και οι διάσπαρτες καταρρεύσεις σε διάφορα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει έναν ασταμάτητο καταρράκτη. Οι εναπομείναντες επενδυτές φαίνεται να έχουν τη βούληση να αντέξουν περαιτέρω μειώσεις – εάν συμβούν – και οι επιζώντες οργανισμοί του κλάδου φαίνεται να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ακόμη κι αν τα χειρότερα έχουν περάσει, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει ταχεία ανάκαμψη. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πτώση κατά 50% από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2021, οι τιμές ανέκαμψαν γρήγορα σε νέα υψηλά, ωστόσο μετά το κραχ που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017, πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια πριν οι τιμές αρχίσουν να αυξάνονται σε σταθερή βάση.

Η τιμή του Bitcoin έχει εκτιναχθεί και στη συνέχεια έχει καταρρεύσει με μεγάλη ένταση εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια

Άγνωστοι “Χ”

Ο υπολογισμός μιας θεμελιώδους αξίας για τα κρυπτονομίσματα είναι αδύνατος, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί δομικά άγνωστοι παράγοντες. Μπορούμε, ωστόσο, να προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τα κρυπτονομίσματα με άλλα περιουσιακά στοιχεία για να δούμε αν μοιάζουν υποτιμημένα ή υπερτιμημένα σε ιστορική βάση. Θα εξετάσω μόνο το Bitcoin, επειδή είναι η “ατμομηχανή” των ψηφιακών νομισμάτων και έχει χρησιμεύσει εδώ και πολύ καιρό ως βαρόμετρο για μεγάλο μέρος της αγοράς κρυπτονομισμάτων. (σ.σ. Είμαι κάτοχος Bitcoin και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε crypto).

Ένα σημαντικό συστατικό του Bitcoin είναι μια μοχλευμένη επένδυση στην τεχνολογία. Οι ίδιες δυνάμεις οι οποίες οδηγούν σε κέρδη τις εταιρείες τεχνολογίας γενικά επηρεάζουν και την οικονομική επιτυχία των crypto, αν και όχι απαραίτητα τη θεμελιώδη χρησιμότητα τους, η οποία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα πρότζεκτ crypto είναι σίγουρα πιο επικίνδυνα από τις περισσότερες μετοχές τεχνολογίας και πολύ λιγότερα καλά κεφαλαιοποιημένα.

Το Bitcoin συσχετίζεται επίσης με την τιμή του χρυσού. Συχνά θεωρείται ότι η συσχέτιση πρέπει να είναι θετική, καθώς τόσο ο χρυσός όσο και το Bitcoin μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση αξίας ανεπηρέαστης από τον πληθωρισμό και άλλα νομισματικά προβλήματα, ενώ μπορούν να μεταφερθούν πιο εύκολα από τα δολάρια όταν οι κυρώσεις καθίστανται πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ισχυρή αρνητική συσχέτιση εάν η σχέση των δύο προσαρμοστεί σε σχέση με άλλους παράγοντες. Ο χρυσός και το Bitcoin είναι αντιθετικές μεταξύ τους λύσεις στην έλλειψη πίστης στο νόμισμα. Ο χρυσός είναι απλός και απτός και υποστηρίζεται από χιλιάδες χρόνια ιστορίας και όχι από κάποια νεότευκτη θεωρία. Το Bitcoin είναι πολύπλοκο και αφηρημένο, “υποστηρίζεται” από 14 χρόνια ακραίας αστάθειας, ενώ έχει πίσω του μια σπουδαία θεωρία. Ο χρυσός δεν απαιτεί υποδομές. Το Bitcoin απαιτεί τεράστιες και σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Bitcoin έχει επίσης ωφεληθεί ιστορικά από την αστάθεια τόσο στις μετοχές τεχνολογίας, όσο και στον εαυτό του. Δεν είναι ότι αρέσει στους επενδυτές η αστάθεια και ότι αυξάνουν την τιμή ως αποτέλεσμα, είναι ότι η καινοτομία απαιτεί αστάθεια για να ευδοκιμήσει.

Proxy χαρτοφυλάκιο

Τέσσερις παράγοντες οι οποίοι “αντανακλούν” τις κινήσεις του Bitcoin εξηγούν το 88% της διακύμανσης της τιμής του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο  που αντιστοιχεί σε ένα Bitcoin σήμερα αποτελείται από – σε στρογγυλούς αριθμούς – 82.000$ τοποθετημένες στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq 100, με 21.000$ δανεικά χρήματα και 50.000$ δανεικό χρυσό. Έτσι, η αξία αυτού του αντισταθμιστή σήμερα είναι 11.000$, αλλά προσθέτουμε 8.000$ για το τρέχον επίπεδο του δείκτη Nasdaq και 6.000$ για την αξία της μεταβλητότητας του Bitcoin, για να λάβουμε 25.000$, έναντι μιας τρέχουσας τιμής αγοράς για το Bitcoin περίπου 20.000 $.

 

Πριν συζητήσετε τι σημαίνει “proxy” χαρτοφυλάκιο, εξετάστε το γράφημα. Δείχνει ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά στην παρακολούθηση των τιμών του Bitcoin από το 2018. Η μία σημαντική απόκλιση είναι η έκρηξη του Μαρτίου 2021, που ακολουθήθηκε γρήγορα από μια κατάρρευση, αφήνοντας ωστόσο το Bitcoin σε αρμονία ως προς τις ιστορικές σχέσεις των τιμών.

Η συσχέτιση των κινήσεων τιμής του Bitcoin και του proxy χαρτοφυλακίου

Θυμηθείτε ότι δεν μιλάω για θεμελιώδη αξία. Είναι πιθανό το Bitcoin να αξίζει το διπλάσιο του proxy χαρτοφυλακίου ή το μισό ή 10 φορές περισσότερο ή τίποτα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι τρέχουσες τιμές Bitcoin είναι περίπου 20% χαμηλότερες από την ιστορική τους σχέση με άλλες τιμές της αγοράς. Αν πιστεύετε ότι το Bitcoin αποτιμήθηκε σωστά κατά μέσο όρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τότε σήμερα είναι φθηνό.

Είναι εύκολο να κατανοήσετε τα 82.000$ σε χαρτοφυλάκιο Nasdaq, που σημαίνουν ότι η αγορά ενός Bitcoin είναι σαν να βάζετε 82.000$ σε μετοχές τεχνολογίας. Εάν αυτές οι μετοχές κινηθούν ανοδικά κατά 10%, το Bitcoin θα πρέπει να αυξηθεί κατά 8.200$. Εάν αυτές οι μετοχές πέσουν κατά 10%, το Bitcoin θα χάσει 8.200$.

Ο δανεισμός 21.000 δολαρίων μετρητών και χρυσού αξίας 50.000 δολαρίων είναι επίσης απλός. Το Bitcoin είναι στατιστικά μια μοχλευμένη επένδυση στην τεχνολογία, επομένως είναι πιο ασταθές από τον δείκτη Nasdaq. Εάν ο χρυσός κερδίσει περί το 10%, το Bitcoin λογικά θα υποχωρήσει κατά περίπου 5.000 δολάρια. Εάν ο χρυσός πέσει κατά περίπου 10%, το Bitcoin θα πρέπει λογικά να δει την αξία του να αυξάνεται κατά περίπου 5.000 δολάρια.

Τα “πρόσθετα” αστάθειας είναι κάπως πιο περίπλοκα. Το Bitcoin έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που θυμίζουν option, επομένως η τιμή του είναι υψηλότερη όταν τα πράγματα είναι ασταθή. Η τρέχουσα αξία του πρόσθετου αστάθειας του δείκτη Nasdaq είναι 8.000$. Αυτό σημαίνει ότι εάν η αστάθεια του δείκτη αυξηθεί κατά 50%, αναμένετε ότι η τιμή του Bitcoin θα αυξηθεί περίπου κατά 4.000$, ενώ θα μειωθεί κατά 4.000$ εάν η αστάθεια μειωθεί κατά 50%. Το πρόσθετο αστάθειας του Bitcoin είναι 6.000$, επομένως οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι κέρδη ή ζημίες 3.000$ στην τιμή ενός Bitcoin εάν η αστάθεια του Bitcoin αυξηθεί ή μειωθεί κατά 50%.

Επιλογή

Αυτό υποδηλώνει ότι η μείωση της τιμής του Bitcoin και πιθανώς των κρυπτονομισμάτων γενικότερα, ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες, δεδομένης της κατάρρευσης των μετοχών τεχνολογίας, καθώς και της μικρής αλλαγής στις τιμές του χρυσού και της συγκράτησης της μεταβλητότητας.

Για το μέλλον, το Bitcoin φαντάζει ελκυστικό εάν αναμένετε ανάκαμψη στον τομέα της τεχνολογίας και σταθερές ή πτωτικές τιμές του χρυσού, συν την επιστροφή σε υψηλή μεταβλητότητα.

Εάν ωστόσο περιμένετε κακές επιδόσεις από τις μετοχές τεχνολογίας, ραγδαία αύξηση της τιμής του του χρυσού και μειωμένη αστάθεια, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα δεν είναι για εσάς.

Πηγή: BloombergOpinion