Με αφορμή το διάγγελμα του ΠτΔ που μεταδόθηκε την Παρασκευή 16ην Ιουλίου 2021 αναφορικά με τα νέα μέτρα απαγόρευσης που θα έμπαιναν σε εφαρμογή την Τρίτην 20ην Ιουλίου, απέστειλα στις 18 Ιουλίου στην πρόεδρο της Βουλής και σε κάθε ένα εκ των βουλευτών ξεχωριστά, επιστολή στην οποία επεσήμανα τρεις βασικές πτυχές του εν λόγω διαγγέλματος καθώς και του υπουργικού διατάγματος που ακολούθησε. Στην επιστολή, την οποίαν ανήρτησα στην προσωπική μου ιστοσελίδα στο Facebook και απέστειλα επίσης στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, επικεντρώθηκα αποκλειστικά  στη ΝΟΜΙΚΗ, την ΗΘΙΚΗ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πτυχή, πτυχές που συνδέονται άμεσα με το ρόλο και την αποστολή του νομοθετικού σώματος.  Απέφυγα επιμελώς να αναφερθώ σε οποιαδήποτε θέματα που άπτονται της υγειονομικής ή/και ιατρικής πτυχής αφού ούτε ιατρός είμαι ούτε ήταν άλλωστε αυτός ο στόχος της επιστολής μου. Τόνιζα ότι από ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ το διάγγελμα και το διάταγμα ήταν παράνομα αφού παραβίαζαν βασικές συνταγματικές διατάξεις και πολύ περισσότερο το ψήφισμα αρ 2361 ημερ. 27 Ιανουαρίου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο έχει υπογράψει η Κύπρος η τήρηση του οποίου είναι δεσμευτική. Επεσήμανα ότι από ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ  το διάγγελμα και το διάταγμα θα έχουν σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις, αφού αποτελούν ξεκάθαρα μια σκόπιμη και καλά προμελετημένη προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού διχασμού και εμφυλιοπολεμικού κλίματος ανάμεσα στον πληθυσμό μιας ημικατεχόμενης πατρίδας , ακριβώς την ίδια περίοδο που ο εκπρόσωπος του Αττίλα θα αλώνιζε στις κατεχόμενες περιοχές και θα μας απειλούσε ξεδιάντροπα με νέα τετελεσμένα. Τέλος, από ΗΘΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ τόνιζα ότι δεν είναι ίδιον σοβαρού και υπεύθυνου  ηγέτη να αποδίδει προσβλητικούς και ανήθικους χαρακτηρισμούς σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών και πολύ περισσότερο να προβαίνει σε ψευδείς ή/και αστήρικτες δηλώσεις ρίχνοντας περισσότερο λάδι στο διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε και συντηρεί τον τελευταίο καιρό.

Έχουν περάσει 12 μέρες από την αποστολή της επιστολής μου και ΟΥΔΕΙΣ μα ΟΥΔΕΙΣ εκλελεγμένος “εκπρόσωπος του λαού” ανταποκρίθηκε, αποστέλλοντας έστω το τυπικό μήνυμα παραλαβής και μελέτης της επιστολής.  Φαίνεται ότι εκτός από τα κομματικά και τα συναφή προσωπικά οφέλη, οι εκλελεγμένοι εκπρόσωποί μας δεν ενδιαφέρονται. Ο μόνος που ανταποκρίθηκε ήταν η εφημερίδα “Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” δημοσιογράφος του οποίου επικοινώνησε μαζί μου και σε λιγότερο από 24 ώρες δημοσίευσε την επιστολή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Τον ευχαριστώ θερμά.

Όσον αφορά στα “έντιμα μέλη της Βουλής μας”, τι να πω. Δεν τους ενδιαφέρει η παραβίαση του Συντάγματος, δεν τους ενδιαφέρει ο συνειδητός και καλά οργανωμένος κοινωνικός κατατεμαχισμός του πληθυσμού ούτε αν οι πράξεις και αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας έχουν ηθικό έρεισμα ή/και νομιμοποίηση; Δε θέλω να βάλω στο ίδιο τσουβάλι όλους τους βουλευτές αφού ξέρω ότι μια μερίδα από αυτούς, έστω και μικρή, ξεχωρίζουν για το ήθος, την υπευθυνότητα και τη συνείδηση χρέους απέναντι στην πατρίδα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω τα εξής. Τα άτομα τα οποία εκπροσωπούν θεσμούς που σύμφωνα με το Σύνταγμα ασκούν εξουσία (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) εκτός από τους παχυλούς μισθούς και τα πολλαπλά προνόμια έχουν παράλληλα και φοβερές υποχρεώσεις και ευθύνες, τόσον απέναντι στους πολίτες όσον, πολύ περισσότερο, απέναντι στην πατρίδα και σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς. Μπορεί οι ίδιοι να δίδουν στον εαυτό τους την οποιανδήποτε νομική ασυλία που επιθυμούν αλλά δε μπορούν να απεκδυθούν των ηθικών και ποινικών ευθυνών σε περίπτωση που από δική τους υπαιτιότητα ή/και αδιαφορία υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές, κοινωνικό χάος ή ακόμα και υπόσκαψη της φυσικής και πολιτικοκοινωνικής ύπαρξης αυτού του τόπου.

* Εκπαιδευτικός