Σε πλήρη διερεύνηση της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα για συμμετοχή και των Ελληνικών Πετρελαίων στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί το τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό θα προχωρήσει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, εκτιμώντας πως η πράξη συγκέντρωσης προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητά της με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η ΕΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφασή της, η οποία πάντως για πολλούς ήταν αναμενομένη, μετά την επιστροφή και των Ελληνικών Πετρελαίων στην κοινοπραξία VLPG PLANT Ltd, στην οποία συμμετέχουν οι άλλες τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά υγραερίου (Petrolina (Holdings) Public Ltd, Συνεργατική Εταιρεία Συνεργκάζ Λτδ και Intergaz Ltd). Η επιστροφή του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων επισημοποιήθηκε το καλοκαίρι, με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της VLPG PLANT Ltd από την YUGEN LIMITED – εταιρεία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια – και τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της που αφορούν την αποθήκευση και διαχείριση υγραερίου με τα αντίστοιχα τμήματα επιχειρήσεων των εταιρειών Petrolina, Συνεργκάζ και Intergaz, τα οποία έχουν ήδη συγχωνευθεί μέσω της VLPG PLANT Ltd. 

Στην ουσία επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό και διαδικασία που υπήρξαν το 2017, όταν στην κοινοπραξία βρίσκονταν και τα Ελληνικά Πετρέλαια, που στην πορεία αποχώρησαν, πριν προσχωρήσουν εκ νέου στην VLPG.

Τότε, η ΕΠΑ είχε ικανοποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας που υπήρξε και συγκεκριμένων δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι εταιρείες, που οδήγησαν σε άρση των αμφιβολιών που διατύπωσε αρχικά. 

«Σοβαρές αμφιβολίες»

Η απόφαση της ΕΠΑ για πλήρη διερεύνηση της νέας συμφωνίας, λόγω της επιστροφής των Ελληνικών Πετρελαίων, λήφθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής που έγινε στις 16 του μήνα και μετά που διαπίστωσε «ότι, η πιο πάνω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση εμπίπτει στις πρόνοιες του περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου του 2014, Νόμος αρ. 83(Ι)/2014 (στο εξής ο «Νόμος»), και προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητά της με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά». Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΠΑ, η εν λόγω κοινοποιηθείσα συγκέντρωση «ενδεχομένως να επιφέρει συνέπειες στον ανταγωνισμό, σε σχέση με την οριζόντια επηρεαζόμενη αγορά αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου θέρμανσης και άλλων χρήσεων εκτός κίνησης, καθώς και υγραερίου κίνησης, καταργώντας σημαντικές ανταγωνιστικές πιέσεις καθότι οι εταιρείες είναι οι μόνες που θα δραστηριοποιούνται σε αυτήν την αγορά, μέσω της VLPG και οι οποίες περαιτέρω είναι όλες κάθετα δραστηριοποιημένες στον τομέα του υγραερίου». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ακόμα πως η VLPG δύναται «να έχει την ικανότητα και τα κίνητρα να εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της και να δυσχεραίνει την είσοδο ή την επέκταση δραστηριοτήτων άλλων εταιρειών και δυνητικών ανταγωνιστών της και υφίσταται ενδεχόμενο σημαντικής παρακώλησης του ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα της δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης, σε μια αγορά με ψηλούς φραγμούς εισόδου λόγω των μεγάλων επενδύσεων που χρειάζονται και ειδικών νομικών και τεχνικών περιορισμών που επιβάλλονται για τη δραστηριοποίηση στην εν λόγω αγορά».     Αδάμος Αδάμου

ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πλήρους διερεύνησης από την ΕΠΑ, θα δοθεί η ευκαιρία στις επηρεαζόμενες εταιρείες, βάσει και του νόμου, «να προβούν σε τροποποιήσεις στη συγκέντρωση ή να προτείνουν την ανάληψη δεσμεύσεων, ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες ως προς το συμβατό της κοινοποίησης με τις απαιτήσεις της αγοράς…». Σε περίπτωση, πάντως, που τελικώς η ΕΠΑ δώσει το πράσινο φως, εξέλιξη που προϋποθέτει ότι θα ικανοποιηθεί από τυχόν δεσμεύσεις των εταιρειών, τότε εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε καθυστέρηση όσον αφορά την «αποχώρηση» των εγκαταστάσεων υγραερίου που υπάρχουν σήμερα στη Λάρνακα. Εξάλλου, οι εργασίες για λειτουργία του τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό, αν και βρίσκονται προς το τέλος τους, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, λόγω και των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, προβλέπει, όπως πληροφορούμαστε, ολοκλήρωση των εργασιών περί το τέλος του χρόνου.