Μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να ανάβει σήμερα το πράσινο φως για επέκταση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από πόρους του δημοσίου για επιπρόσθετους έξι μήνες, ωστόσο, η μαθηματική άσκηση που καλούνται να επιλύσουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. 
Η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων για ακόμα δύο μήνες, αλλά και η δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης ότι θα υπάρξει στήριξη για ακόμα τέσσερις μήνες μετά τον Ιούνιο, δημιουργεί αέρα αισιοδοξίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τις λύσεις με τις οποίες τα δημόσια οικονομικά θα αντέξουν την επιπρόσθετη επιβάρυνση. Από τη μία, θεωρείται απαραίτητη η επέκταση των μέτρων στήριξης ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία και να πολλαπλασιαστούν οι άνεργοι, και από την άλλη, τα νούμερα δείχνουν πως τα δημόσια έσοδα είναι ιδιαίτερα πιεσμένα λόγω του παγώματος των περισσότερων τομέων της πραγματικής οικονομίας.
 
 
Σε μία προσπάθεια αύξησης των ροών ρευστότητας προς το κράτος, είναι πιθανό οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές, όπως οι υπεραγορές, να καταβάλλουν σε μηνιαία, αντί τριμηνιαία, βάση τον ΦΠΑ. 
Την ίδια ώρα, ανάσα ρευστότητας δίδει ο δανεισμός 1,75 δισ. που επιτεύχθηκε χθες μέσω δύο ομολόγων ΕΜΤΝ εφταετούς και τριακονταετούς διάρκειας, με σχετικά χαμηλό κόστος. Στους σχεδιασμούς του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, περιλαμβάνεται και δανεισμός 1,25 δισ. ευρώ από εγχώριες πηγές εντός του έτους, κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο διάστημα. Και πάλι, όμως, πρόκειται για χρέος το οποίο όχι απλώς θα πρέπει να αποπληρωθεί στο τέλος του, αλλά και να αποπληρώνονται και οι τακτές υποχρεώσεις που δημιουργούνται. Η στάση πληρωμών, στο τέλος της μέρας, θα αποτελούσε καταστροφή για την οικονομία της χώρας.  
 

Την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την παράταση των σχεδίων για άλλους δύο μήνες. Συνεπώς, τα σχέδια θα είναι σε ισχύ από τις 12 Απριλίου μέχρι τις 12 Ιουνίου. Πρόκειται για τα πέντε σχέδια που αφορούν την παραχώρηση ειδικού επιδόματος ασθενείας και του επιδόματος ειδικής άδειας που θα λάβουν οι γονείς οι οποίοι παραμένουν στο σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών τους λόγω του κλεισίματος των σχολείων. Επίσης, αφορούν το ειδικό επίδομα για τους αυτοτελώς εργαζόμενους καθώς και τα σχέδια πλήρους ή μερικής αναστολής εργασιών των επιχειρήσεων όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το ειδικό ανεργιάκο επίδομα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το κράτος θα συνεχίσει για άλλους τέσσερις μήνες, μετά τον Ιούνιο, να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων. Αρμόδια πηγή, δήλωσε πως η συνολική στήριξη του κράτους θα είναι για εφτά μήνες. Στο μεταξύ, δεν έχει καθοριστεί το ποσό που θα διαθέσει η Κυβέρνηση από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αυτό θα είναι ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Το υπουργείο Εργασίας κάνει αγώνα δρόμου έτσι ώστε μέχρι τις 14 Απριλίου να αρχίσει να καταβάλλει τα σχετικά επιδόματα στους δικαιούχους. Μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν πέραν των 100 χιλ. αιτήσεων. Εκτιμάται πως πέραν των 250 χιλ. προσώπων θα καλύψουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Ψάχνει ρευστό το ΥΠΟΙΚ

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τόσο τα επιδόματα όσο και τους μισθούς, τις συντάξεις και τις άλλες κοινωνικές παροχές, άρχισε τις προσπάθειες για την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων, καθώς τα κρατικά ταμεία άρχισαν να στερεύουν. Λόγω των δύσκολων συνθηκών, το κράτος δεν εισπράττει, με αποτέλεσμα από τα μέσα του Μαρτίου τα κρατικά έσοδα να μειωθούν κατά €100 εκατ., ενώ για τον Απρίλιο το κράτος θα εισπράξει ακόμα λιγότερα. Την ίδια ώρα, οι ανάγκες του κράτους τρέχουν καθώς έχει να πληρώσει τα πάγια έξοδα. Για τον σκοπό αυτό το κράτος για το 2019 κατέβαλλε ποσό πέραν των €2,8 δισ. Μέχρι πρόσφατα τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν €1,4 δισ., ωστόσο λόγω της άγνωστης διάρκειας της κρίσης, τα χρήματα δεν είναι αρκετά να καλύψουν τις δαπάνες του κράτους. 

Οι ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών κινούνται σε πέντε κατευθύνσεις. Το πρώτο βήμα ήταν η έξοδος στις αγορές με δύο ομόλογα με σκοπό την αύξηση των ρευστών διαθεσίμων. Δεύτερο βήμα είναι εσωτερικός δανεισμός του κράτους με €1,25 δισ. Τρίτη ενέργεια είναι η ετοιμασία νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην έγκαιρη λήψη εσόδων από το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο προώθησης τροποποιητικού νομοσχεδίου, με το οποίο θα καθίσταται υποχρεωτική καταβολή του ΦΠΑ σε μηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο που δεν έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν το ΦΠΑ, για σκοπούς ενίσχυσης του ΦΠΑ, τα φορολογικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, συλλογής και διανομής νερού. Επίσης, την ίδια υποχρέωση θα έχουν παντοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων, φρουταρίες, κρεοπωλεία, ψαραγορές, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα, βενζινάδικα,  καταστήματα που σχετίζονται με την πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοπωλεία και φαρμακεία. Σήμερα οι επιχειρήσεις καταβάλλουν το ΦΠΑ κάθε τρεις μήνες. Όπως εκτιμούν ειδικοί, με αυτό τον τρόπο θα αυξάνονται κάθε μήνα τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους, γεγονός που θα το βοηθήσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο τουρισμός ποντάρει στο 6%… του τουρισμού

Εξάλλου, η τέταρτη ενέργεια του κράτους είναι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2020, σε σχέση με σειρά δαπανών, έτσι ώστε να υπάρξουν εξοικονομήσεις. Συγκεκριμένα, θα αναθεωρηθούν τα κονδύλια που αφορούν τα συνέδρια και σεμινάρια και η συμμετοχή σε σεμινάρια στο εξωτερικό και σε ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ανεστάλησαν. Επίσης, θα αναθεωρηθούν οι πρόνοιες του προϋπολογισμού που αφορούν τα οδοιπορικά, τα καύσιμα λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και των διακινήσεων, η διεξαγωγή μελετών από εμπειρογνώμονες, η αγορά υπηρεσιών, η αγορά εξοπλισμού καθώς και αριθμός αναπτυξιακών έργων. Τις τελευταίες ημέρες οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών, εξετάζουν ένα προς ένα τα κονδύλια για να καταφέρουν όσο περισσότερες εξοικονομήσεις. Παράλληλα, εξετάζουν τα στοιχεία που απέστειλαν από τα υπόλοιπα υπουργεία, σχετικά με εξοικονομήσεις αλλά και δαπάνες οι οποίες μπορούν να ανασταλούν. Στο μεταξύ, εξετάζονται και άλλα σενάρια με τα οποία μπορούν να υπάρξουν εξοικονομήσεις, οι οποίες μάλιστα θα συνάδουν με το Σύνταγμα.

Πέμπτη ενέργεια της κυβέρνησης είναι οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους €2 δισ. ώστε να παραχωρήσουν χαμηλότοκα δάνεια. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση του κράτους. Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα προχωρούν σε απολύσεις και οι εργαζόμενοι θα ενισχύουν την αγορά και παράλληλα θα είναι και συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.