Πριν από λίγες μέρες χρειάστηκε να υποβληθώ σε μια μικρή εγχείρηση, η οποία, όπως μου είπαν, καλύπτεται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Μιλάμε για εγχείρηση είκοσι λεπτών που πραγματοποιήθηκε από ορθοπεδικό ο οποίος συνεργάστηκε και με νευρολόγο. Η εγχείρηση έγινε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, το οποίο θα ενταχθεί και αυτό στο ΓεΣΥ. Ο χειρούργος ορθοπεδικός, όπως και ο νευρολόγος που συνεργάστηκαν για την εγχείρησή μου, είναι ήδη ενταγμένοι στο ΓεΣΥ.
Αμέσως μετά την εγχείρηση όμως, μου είπαν να περάσω από το λογιστήριο του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου και εκεί μου ανακοίνωσαν ότι τους χρωστώ €60 για την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκα και πρέπει να τους τα δώσω. Τους είπα ότι ήδη μου ανακοίνωσαν ότι η εγχείρηση θα καλυπτόταν από το ΓεΣΥ, με τα €6 που τους πλήρωσα ως συμπληρωμή, όμως όπως μου είπαν «η εγχείρηση καλύπτεται από το ΓεΣΥ, όχι όμως και το χειρουργείο και τα αναλώσιμα που χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίησή της και τα οποία ήταν αξίας €60» όπως μου είπα. Πλήρωσα λοιπόν τα επιπλέον €60 όμως μου έμεινε η απορία: ήταν νόμιμη η πιο πάνω χρέωση; Με την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, θα συνεχίζουν να μας χρεώνουν τα χειρουργεία και τα αναλώσιμα και θα μας λένε ότι υποβληθήκαμε στην εγχείρηση δωρεάν; Τελικά το δωρεάν, δεν θα είναι δωρεάν στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέσω ΓεΣΥ;
Πέτρος Μ.

Την πιο πάνω επιστολή του αναγνώστη μας, διαβιβάσαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διοίκηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και ζητήσαμε επίσημη απάντηση.
Τα άτομα που έλαβαν το μήνυμα, έκριναν ότι έπρεπε να το μεταβιβάσουν στη διευθύντρια του ΓεΣΥ  Έφη Καμμίτση και όντως της το μεταβίβασαν. Εκείνη, αφού μελέτησε το περιεχόμενό του, μας απάντησε:
«Για να απαντήσουμε εμπεριστατωμένα, θα πρέπει να ξέρουμε σε ποιες δραστηριότητες αναφέρεται εφόσον κάθε ιατρική πράξη είναι διαφορετική. Ως γενικός κανόνας, για ιατρικές πράξεις που καλύπτει το ΓεΣΥ δεν επιτρέπεται επιπρόσθετη χρέωση του δικαιούχου από τον ιατρό.
Είμαστε στη διάθεση του δικαιούχου για διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος εφόσον έχουμε και τις απαραίτητες λεπτομέρειες».
Ο αναγνώστης μας με τον οποίο επικοινωνήσαμε στη συνέχεια, προφανώς φοβούμενος εκδικητική αντίδραση από μέρους των γιατρών που τον περιέθαλψαν, δεν επέτρεψε να δώσουμε τα στοιχεία, τόσο του ίδιου όσο και των γιατρών του στο ΓεΣΥ.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, στείλαμε νέο μήνυμα, απευθείας στη διευθύντρια του ΓεΣΥ και πήραμε νέα απάντηση από αυτήν:
 «Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως δεν επιτρέπονται επιπλέον χρεώσεις πέραν της συμπληρωμής για ιατρικές πράξεις που καλύπτονται από το ΓεΣΥ από ειδικούς ιατρούς».