Περφόρμανς για τα όνειρα

Το “Setting the Codes for the Heart of a Dream” είναι μια διεπιστημονική περφόρμανς που ακολουθεί το ταξίδι μιας Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence: Α.Ι.) στην προσπάθειά της να καταλάβει τι ήταν τα όνειρα, μια έννοια που έχει πλέον εξαλειφθεί στο απροσδιόριστο μέλλον της ύπαρξης της. Η Νάγια Αναστασιάδου θα ερμηνεύει το κείμενο της Ιουλίτας Τουμαζή και θα μετουσιώνει το Α.Ι..  Η παράσταση θα πλαισιώνεται απο έργα τέχνης της Μαρίας Λεωνίδου και απο την πρωτότυπη μουσική του Παναγιώτη Μηνά, βασισμένη σε τραγούδια που έστειλε ο κόσμος, που έχουν να κάνουν με όνειρα.  Η παράσταση υλοποιείται στo πλαίσιo του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.22 από το ΜΙΤΟΣ

Λεμεσός, Ξυδάδικο, 25, 26 Ιουνίου, 8.30μ.μ., 97701010

Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Stand in Line Art

Την ομαδική έκθεση «Εκόμισα εις την Τέχνη» με έργα 17 Ελλήνων και Κύπριων εικαστικών παρουσιάζει η Stand in Line Art. Μια έκθεση που ταξιδεύει τον θεατή σε κόσμους διαφορετικούς, σε κόσμους πλασμένους μέσα από τη ματιά των δημιουργών. Τα έργα που παρουσιάζονται δείχνουν την ταυτότητα των καλλιτεχνών με όχημα τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το κολλάζ. Συνδέοντας διαφορετικές τεχνοτροπίες, μέσα, υφές και χρονικές στιγμές η έκθεση αναδεικνύει την πολυδιάστατη μορφή που μπορεί να έχει η τέχνη. «Ας αφεθούμε, λοιπόν, στη δύναμη της τέχνης, όπως γράφει και ο Καβάφης, που είναι θεραπευτική για τον άνθρωπο, με συνοδοιπόρο μας τη φαντασία. Η Τέχνη έρχεται να διευρύνει και να συμπληρώσει τις εμπειρίες της ζωής» σημειώνουν οι διοργανωτές. Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι: Αντωνόπουλος Σταύρος, Γέρος Δημήτρης, Γιαννακάκη Μαρία, Γιαννικούρης Κωνσταντίνος, Καλόγηρος Χρήστος, Κατσιπάνος Θεόφιλος, Λάβδας Απόστολος, Λάβδας Κώστας, Μανουσάκης Μιχάλης, Μισούρας Τάσος, Μπελιβανάκη Λίλα, Παναγιωτίδης Άγγελος, Πάτσιος Κωνσταντίνος, Ραζής Άγγελος, Σακαγιάν Εδουάρδος, Σταθόπουλος Γιώργος και Τσακάλη Άννα Μαρία.

Λευκωσία, Stand in Line Art (99 412 000). Μέχρι 30/7

Ο Hasan Aksaygın συνομιλεί με τον Serkan Karas

Μια καλλιτεχνική συζήτηση παρουσιάζει το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] στο πλαίσιο του Project Room #7. Ο Hasan Aksaygın συναντά τον Serkan Karas για μια συζήτηση σχετικά με το έργο του καθενός και τους παραλληλισμούς που τα συνδέουν: την πραγματολογική έρευνα και τις μυθοπλαστικές αφηγήσεις που δημιουργούνται από αυτά. Η συζήτηση θα εκτείνεται από την έκθεση Project Room #7: Frenk Bey, Fortress and the Thing του Aksaygın στο NiMAC και το βιβλίο του Karas “ConstrucKve Imperialism, Experts and Crisis in Colonial Cyprus”, το οποίο αποτέλεσε αφετηρία για την τρέχουσα εγκατάσταση του Aksaygın στο NiMAC. Ο Hasan Aksaygın (NaKs) είναι εννοιολογικός ζωγράφος που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η τέχνη του υλοποιείται μέσα από πολλαπλές παράλληλες και διακριτές πρακτικές που βασίζονται στην έρευνα. Ο Serkan Karas σπούδασε Ηλεκτρολόγος και Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi της Τουρκίας και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ιστορία της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λευκωσία, NiMAC, Αναγνωστήριο, 6μ.μ., 22432531

Ταινίες στον Κήπο του Τεχνόπολις 20

Το Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου (ΡIFF) με διοργανωτές τους Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβια Νικολαϊδου συνεχίζεται σήμερα με την προβολή των πιο κάτω ταινιών: AT  THEAIRPORT (Greece), Director: Michalis Mathioudakis. GOOD GERMAN WORK (Germany), Director: Jannis Alexander Kiefer. ROADBLOCK (France, Lebanon), Director: Dahlia Nemlich. BIG (Italy), Director: Daniele Pini. WORK IT CLASS (Spain), Director: Pol Diggler. NSENENE (UK, Uganda), Director: Michelle Coomber. KHADIGA (Egypt, France), Director: Morad Mostafa. i’M STILL ALIVE (Spain), Director: Rafael Nieto. SQUISH (Belgium), Director: Xavier Seron.

Πάφος, Κήπος Τεχνόπολις 20, 25-26/6, 8.45μ.μ. www.piffcyprus.com

«Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» από την ομάδα Point to

Η θεατρική ομάδα Point to συνεχίζει τις παραστάσεις με τη βραβευμένη κωμωδία του Willy Russell «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα». Το έργο σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κολοκοτρώνη, τρυφερό, ρομαντικό, αλλά και χιουμοριτικό, πραγματεύεται τη σχέση που αναπτύσσουν ένας μεσήλικας καθηγητής πανεπιστημίου και μια είκοσι εξάχρονη φοιτήτρια, στο πλαίσιο ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου. Βαθιά ανθρώπινο και επίκαιρο, το έργο του Russell αναπτύσσει κοινωνικά, ζητήματα όπως η ταξική διαφορά, η ανάγκη για αλλαγή και ο αλκοολισμός, ενώ παράλληλα αφήνει να αναδύονται περίτεχνα, προβληματισμοί σχετικά  με τη θέση και λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.  Ηθοποιοί: Γεώργιος Ιωσήφ, Χριστιάνα Μούζουρα.

Λευκωσία, WhereHaus 612. 8.30μ.μ. 99122552

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

  • Λευκωσία, αυλή Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», 8μ.μ. David Lynch: Ο Καιρός Σήμερα, Μήδεια του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, 1969, 118′, 10μ.μ. Blood and Black Lace του Mario Bava, 1964/ 88’

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Λευκωσία

Alpha C.K. Art Gallery (22751325). Έκθεση με NFTs του Ανδρέα Στυλιανού. Μέχρι 2/7

Διαχρονική (22680145). Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής Πάμπου Μίχλη. Μέχρι 14/7

Marginalia (99657080). Ομαδική έκθεση με Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες. Μέχρι 2/7.

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπής. Ομαδική έκθεση με έργα Ιαπώνων χαρακτών. Μέχρι 15/10. Η δεύτερη έκθεση στο μουσείο με τίτλο “Χαμπής – Από τη Ζωγραφική στη Χαρακτική, 1970 – 1982” διαρκεί ως τις 14/1/2023.

Γκλόρια (22762605). Ομαδική έκθεση με 31 καλλιτέχνες. Μέχρι 30/6

Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838), «Ιωάννης Κισσονέργης – Απεικονίζοντας τη γυναικεία σαγήνη». Μέχρι 18/9

Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). Έκθεση «Synergy: τέχνη στη μόδα» της Κίκας Ιωαννίδου και της Μαρίας Νεοπτολέμου. Μέχρι 28/8

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (22661475). Έκθεση «Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης». Μέχρι 30/10

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (22128157). Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL. Μέχρι 4/9

Λεμεσός

The Edit Gallery (25 251710).  «Let Them Stare» της Στέλλας Καπεζάνου. Μέχρι 10/7

Δημοτικό Κέντρο – Αποθήκες Παπαδάκη (25 367700). Ομαδική έκθεση Re –Scaping. Μέχρι 9/7

The Island Club (25252010). Έκθεση της φωτογράφου Φάρα αλ Κασίμι. Μέχρι 2/7

Λάρνακα

Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (24145375). Έκθεση Νικόλα Αντωνίου. Μέχρι 4/7.

Πόλη Χρυσοχούς

Ξενοδοχείο Anassa (26 888000). Craftland, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με έμπνευση την παράδοση. Μέχρι 7/10.

 

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ: Elvis, Black Phone. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ: Lightyear, Jurassic World Dominion, Elcano & Magellan: 1st Voyage Around the World, Top Gun: Maverick, Ainbo, Memory, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Sonic the Hedgehog 2. 

K-CINEPLEX Λευκωσίας (Prime, The Mall, Nicosia Mall), Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου – τηλ. 77778383, RIO Nicosia Mall, Λεμεσού – τηλ. 25871410.