Η Τουρκία γνοιάζεται περισσότερο για τον απόλυτο έλεγχο των κατεχομένων παρά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Το θέμα της διδασκαλίας του κορανίου αποτελεί ένα πολύ σαφές δείγμα του πως η τουρκική κυβέρνηση βλέπει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Θέλει να ασκεί πλήρη έλεγχο αλλά και να επιβάλλει πρακτικές ξένες προς την τουρκοκυπριακή νοοτροπία. 

Η διαφορετική τουρκική ατζέντα θα επηρεάσει πρώτα και κύρια την επικείμενη άτυπη συνάντηση που θα αρχίσει σε μια εβδομάδα στη Γενεύη. Με μια Άγκυρα η οποία θέλει και επιδιώκει να ασκεί πλήρη έλεγχο στα κατεχόμενα, ωσάν να πρόκειται για τουρκική επαρχία, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αναμένεται ότι στις συνομιλίες θα δεχθεί οτιδήποτε που θα της αφαιρεί από την επικυριαρχία του κατεχόμενου τμήματος της νήσου. 

Η αντίδραση του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζήτησε εξηγήσεις και προειδοποίησε με τιμωρίες εκείνους που αποφάσισαν την απαγόρευση των μαθημάτων κορανίου, αποτελεί κι ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινηθούν στις συναντήσεις της Γενεύης οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. 

Ο τουρκικός παρεμβατισμός και υπό αυτή τη μορφή θεωρείται σίγουρο ότι θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να δημιουργηθούν προοπτικές επιτυχίας. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο δεν φαίνεται να ενοχλείται και ιδιαίτερα από αυτές τις παρεμβάσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, σε άλλα επίπεδα υπάρχει αντίδραση. 

Ο Ερσίν Τατάρ με τη δήλωσή του στον «Φ» τη Δευτέρα είχε ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα να καταργηθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, «η Τουρκία είναι ο εγγυητής, ο προστάτης μας». Μίλησε παράλληλα και για την «κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων», η οποία αποδεικνύεται ανύπαρκτη στην πράξη μιας και ο Ερντογάν θέλει ο ίδιος να καθορίζει το τι γίνεται στα κατεχόμενα. 

Ο Ερσάν Σανέρ, λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, έσπευσε να δώσει εξηγήσεις πρωτίστως προς τον Ερντογάν και να τον καθησυχάσει πως δεν υπήρξε κατάργηση των μαθημάτων του κορανίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ), ο Σανέρ στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος είναι μια «μουσουλμανική χώρα» και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης των μαθημάτων του κορανίου. 

Χθες στα κατεχόμενα υπήρξε αντίδραση των Τουρκοκύπριων δικηγόρων για τις δηλώσεις Ερντογάν. Πραγματοποίησαν εκδήλωση έξω από το λεγόμενο «ανώτατο δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος προκειμένου να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που αφορούσαν στην απόφαση που λήφθηκε για τα μαθήματα κορανίου. 

Κατά την εκδήλωση οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν τη στήριξη τους στην ανεξαρτησία της «δικαιοσύνης» στα κατεχόμενα, δηλώνοντας ότι θα την υπερασπιστούν, αφού είναι η εγγύηση της δικαιοσύνης. Κρατούσαν φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ και φώναζαν συνθήματα όπως «υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης (σ.σ αναφέρονται στη δικαστική εξουσία)».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου» Ναρίν Φερντί Σεφίκ εξέφρασε τη στήριξη της στη διαμαρτυρία, βγαίνοντας στο μπαλκόνι του γραφείου της όπου και χαιρέτισε τους διαμαρτυρόμενους.

 Ο «πρόεδρος» του τ/κ δικηγορικού συλλόγου Χασάν Εσένταγλι, είπε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν αλλά και άλλων Τούρκων πολιτικών έγιναν χωρίς αυτοί να γνωρίζουν την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» της 15ης Απριλίου 2021 με αποτέλεσμα να μεταφράζονται οι δηλώσεις ως επίθεση στο δικαστικό σύστημα των κατεχόμενων. Δεν είναι αποδεκτές τέτοιου είδους δηλώσεις αφού δεν σέβονται τις αποφάσεις «δικαστηρίων» «άλλης χώρας» (ψευδοκράτους) είπε προσθέτοντας ότι θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βατάν, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, σε ανακοίνωση του εξέφρασε τη στήριξη του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της «ένωσης δικηγόρων» για τη διασφάλιση ανεξάρτητου «δικαστικού συστήματος» στην «ΤΔΒΚ» και χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις που έγιναν από Τούρκους αξιωματούχους οι οποίες βλάπτουν το «δικαστικό σύστημα της χώρας». Επίσης, το Κόμμα του Λαού εξέφρασε στήριξη στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, αναφέροντας τα εξής: «Αδιαμφισβήτητα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία του δικαστικού μας συστήματος που αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για την επικράτηση της δικαιοσύνης και την ίδια στιγμή πρέπει να προστατεύσουμε τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες της χώρας μας».

Ανεξαρτήτως των διαμαρτυριών και των αντιδράσεων, ο Ερντογάν γνωρίζει πως από την ώρα που η οικονομία των κατεχομένων εξαρτάται από την Τουρκία, ο ίδιος έχει λόγο. Ενώπιον του Τούρκου Προέδρου βρίσκεται το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» ανάμεσα σε Τουρκία και κατοχικό καθεστώς (πηγή ΓΤΠ-Γκιουνές). Ένα πρωτόκολλο που δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν να ασκεί έλεγχο και να ζητά εξηγήσεις από τους Τουρκοκύπριους. Σύμφωνα με τον Ντουρσούν Ογούζ, στον «προϋπολογισμό» του κατοχικού καθεστώτος υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης των 830 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών και λόγω πανδημίας προέκυψαν επιπρόσθετα έξοδα 400 εκατομ. λιρών. 

Ναμί: Σκοπός του Τατάρ η συντήρηση του στάτους κβο

Ο βασικός σκοπός του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και της ομάδας του δεν είναι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο ή η ομοσπονδία, αλλά η διατήρηση του σημερινού στάτους κβο, δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί σε συνέντευξη στη Γενί Ντουζέν που δημοσιεύθηκε χθες (πηγή ΓΤΠ).

Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι «βρίσκονται εκεί εκπροσωπώντας μια τάξη η οποία αποκόμισε όφελος από αυτή την κατάσταση της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Αναφερόμενος στον Τατάρ και την ομάδα του, ο Οζντίλ Ναμί πρόσθεσε ότι «αυτή η τάξη δεν είναι δική μας, δεν είναι το φωτεινό πρόσωπο των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το σκοτεινό πρόσωπο είναι ένα πρόσωπο που θέλει να μας σύρει σε ένα μέρος που δεν μας αξίζει».

 Οι διανοούμενοι της κοινωνίας πρέπει να διεξάγουν έναν «πολύ σοβαρό αγώνα» κατά αυτού του σκοτεινού προσώπου, δήλωσε ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής, λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη Γενεύη με την έγνοια να απαντήσει στις ανάγκες του «εθνικιστικού και συντηρητικού ρεύματος» στην Τουρκία σε σχέση με την εσωτερική πολιτική εκεί. 

Πρέπει να αγωνιστούν κατά αυτού του «σκοτεινού προσώπου» που αντιτίθεται στον τρόπο ζωής των Τουρκοκυπρίων, στη δημοκρατική τους αντίληψη και στην πίστη τους στο «κράτος δικαίου», σημείωσε ο κ. Ναμί.

Παρέμβαση Ακιντζί 

Το μήνυμα ότι η «εγκατάλειψη της συμφωνίας του Βερολίνου θα σημαίνει και παραίτηση των δικαιωμάτων τους», έστειλε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στην Ντετάι (πηγή ΓΤΠ) υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατεύσουν αυτά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. 

«Το σημείο που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα αυτών που έγιναν στο Βερολίνο. Αν το ρίξουμε στα σκουπίδια, αυτό θα σημαίνει ότι σκοτώνουμε όλες τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού και όλη την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα σημαίνει επίσης ότι χάνονται αυτά που έχει κερδίσει η τουρκοκυπριακή πλευρά όπως η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα που είχε διασφαλιστεί, καθώς επίσης και η εκ περιτροπής προεδρία», υποστήριξε ο Ακιντζί. 

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews