Με αρνητικά πρόσημα, αλλά ήπια πτώση, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς της υφίσταντο βαριές απώλειες, που ξεπερνούσαν και το 1%, υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, για την επίδραση της τελευταίας στην οικονομική ανάκαμψη, αλλά και για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ για το οποίο συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου. 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 19,80 μονάδες ή 0,07%, στις 28.494,20 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 5,33 μονάδες ή  0,15%, στις 3.483,34. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραφε πτώση 54,86 μονάδων ή 0,47%, στις 11.713,87 μονάδες.

Σε ορισμένη φάση της συνεδρίασης, ο Dow κατέγραφε απώλειες έως και 332 μονάδων, ωστόσο τα κέρδη των JPMorgan Chase και Walgreens Boots Alliance βοήθησαν στην ανάκαμψή του.

“Η έντονη μεταβλητότητα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για σειρά εκπλήξεων σε πεδία υψηλής αβεβαιότητας – από το χρονοδιάγραμμα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το μέγεθος και τον χρόνο έγκρισης του νέου πακέτου τόνωσης έως το αποτέλεσμα των εκλογών”, σημειώνει ο Mark Haefele, CIO του κλάδου διαχείρισης πλούτου της UBS. “Η άνιση ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας επιδεινώνει τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ μόλις εκκινήθηκε και η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων”.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε, μιλώντας στο CNBC, ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι προσηλωμένοι στην επίτευξη συμφωνίας, αν και παραδέχθηκε ότι δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Εντός της ημέρας, όπως ανέφερε, ο υπουργός αναμένεται να έχει επαφή με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (και κορυφαία μορφή των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο) Νάνσι Πελόζι.

Ο κ. Μνούτσιν κατηγόρησε πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα ότι αρνείται συμβιβαστικές προτάσεις για λόγους μικροπολιτικού συμφέροντος, ενώ επιμένει και στη λογική “όλα ή τίποτε” για το ύψος του πακέτου τόνωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε εξάλλου ότι είναι πρόθυμος να αυξήσει την πρότασή του από τα 1,8 τρισ. δολάρια για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος πρότεινε τη προηγούμενη εβδομάδα πακέτο ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων με την Πελόζι να το απορρίπτει και να επιμένει σε πακέτο ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων. Φαίνεται πλέον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις εκλογές της 3η Νοεμβρίου

Ο Τραμπ ωστόσο δήλωσε στο Fox Business Network ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να υποβάλει μια μεγαλύτερη προσφορά, λέγοντας ότι θα διατεθούν επιπλέον χρήματα προς στήριξη των Αμερικανών εργαζομένων.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν “πολύ σκληρότερα” εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει τελικώς στην επιβολή  δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα συνολικής αξίας 4 δισ. δολ., τόνισε εξάλλου απόψε ο Τραμπ.

Η ΕΕ κέρδισε νωρίτερα εντός Οκτωβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το δικαίωμα να “πλήξει” αμερικανικά αγαθά με δασμούς, ως αντίμετρο στις κρατικές ενισχύσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Boeing.

“Εάν το πράξουν, θα απαντήσουμε πολύ σκληρότερα”, ανέφερε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους, μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Δεν θέλουν να κάνουν τίποτε, σας το λέω εγώ”, πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλοντας νέους περιορισμούς, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν αριθμούς-ρεκόρ στα νέα κρούσματα, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού.

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν παράλληλα οι τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον τραπεζικό κολοσσό Morgan Stanley να ανακοινώνει σήμερα κέρδη 2,7 δισ. δολ. ή 1,66 δολ. ανά μετοχή για το γ’  τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,28 δολ. σε δημοσκόπηση της Refinitiv. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 16% στα 11,7 δισ. δολ.

Τα αποτελέσματα της Morgan Stanley ακολούθησαν ένα μπαράζ ανακοινώσεων αυτή την εβδομάδα από τον κλάδο των τραπεζών, με τις Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo να έχουν ήδη γνωστοποιήσει τα τριμηνιαία τους μεγέθη.

Καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η  Walgreens Boots Alliance.

Γαλλία και Ολλανδία, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιστολή της δύναμης των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, μεταξύ άλλων και πιθανή υποχρεωτική διάσπασή τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Οι μετοχές των Facebook, Apple και Alphabet υφίστανται απώλειες μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών.

“Βρισκόμαστε δυόμιση εβδομάδες μακριά από τις εκλογές, οπότε αναμένουνε υψηλή μεταβλητότητα”, ανέφερε ο James Ragan, διευθυντής έρευνας διαχείρισης πλούτου στην D.A. Davidson. “Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να επιμείνουν σε επενδύσεις σε ποιοτικές μετοχές και να διατηρούν διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 16 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, JP Morgan και Nike, ενώ των απωλειών εκείνες των Merck, Salesforce.com και Visa.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 53.000 την εβδομάδα έως τις 10 Οκτωβρίου, σκαρφαλώνοντας στις 898.000.

Σημειώνεται ότι οι αρχικές αιτήσεις παραμένουν πάνω από το επίπεδο των 800.000 για επτά διαδοχικές εβδομάδες.

Στο μεταξύ, δύο τοπικοί δείκτες που καταγράφουν το μεταποιητικό κλίμα κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης Philadelphia Fed, για την πορεία της δραστηριότητας του κλάδου στις μεσοανατολικές πολιτείες, ενισχύθηκε στις 32,3 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 15 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις 13,5 μονάδες.

Ο δείkτης Empire State στο μεταξύ, για την περιοχή της Νέας Υόρκης, επιβραδύνθηκε στις 10,5 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 17 μονάδες τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον δείκτη στις 14,5 μονάδες.

Πηγή: Capital.gr