Υπό όρους και τεχνικούς περιορισμούς θα μπορεί αριθμός δημοσιογράφων να παρακολουθεί από την ερχόμενη εβδομάδα τις καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, μετά από απόφαση της επιτροπής να επιτρέψει κάτι τέτοιο, τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό της.

Επικαλούμενη τα πρωτόκολλα και τους περιορισμούς για την πανδημία, αλλά και τεχνικές αδυναμίες-περιορισμούς, η επιτροπή έλαβε μέχρι σήμερα δέκα καταθέσεις, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και χωρίς να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε ουσιαστικό για το περιεχόμενο των καταθέσεων και των απαντήσεων που έδωσαν οι μάρτυρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aνοικτές οι συνεδριάσεις της Ερευνητικής για πολιτογραφήσεις

Ακόμα και μετά τη χθεσινή απόφαση της επιτροπής να επιτρέπει από την ερχόμενη εβδομάδα την παρουσία δημοσιογράφων κατά τη λήψη καταθέσεων, η δουλειά των εκπροσώπων των ΜΜΕ δεν θα γίνεται απρόσκοπτα, καθώς θα ισχύουν τα ακόλουθα:

– Θα μπορούν να παρακολουθούν τις διαδικασίες 15 δημοσιογράφοι.

– Μετά την έναρξη κάθε ακροαματικής διαδικασίας θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ηχογράφηση ή/και φωτογράφιση ή/και βιντεοσκόπηση. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αρκεστούν στις σημειώσεις που θα προλάβουν να κρατήσουν.

– Θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις ώστε το ΡΙΚ να προβαίνει στη λήψη πλάνων πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, τα οποία και ακολούθως θα διανεμηθούν από το ΡΙΚ στα υπόλοιπα τηλεοπτικά ΜΜΕ.

– Η επιτροπή τονίζει προς τους δημοσιογράφους που θα παρακολουθούν τις εργασίες ότι δεσμεύονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί προληπτική παρέμβαση για απονευρωμένα και ελλιπή ρεπορτάζ, καθώς η συγκεκριμένη νομοθεσία περιλαμβάνει ξεκάθαρες εξαιρέσεις, οι οποίες δεν επισημαίνονται από την επιτροπή.

«Τυχερός» ο Χάρης

Η πρεμιέρα των δημόσιων καταθέσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα γίνει την προσεχή Τρίτη, 19/1, στις 12 το μεσημέρι, με μάρτυρα τον τέως υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται πως οι επόμενοι δύο που θα κληθούν ως μάρτυρες θα είναι ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, χωρίς όμως να έχουν καθοριστεί ακόμα οι ημερομηνίες. Προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες κλήσεις μαρτύρων, καθώς έως τώρα δεν έχουν ληφθεί καταθέσεις από δικηγορικά, ελεγκτικά-λογιστικά γραφεία, εταιρείες ανάπτυξης γης, στελέχη τραπεζών, αλλά ούτε από πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του ΚΕΠ.

Η επιλογή, έστω εξ ανάγκης, της επιτροπής να λαμβάνει κεκλεισμένων των θυρών καταθέσεις δεν επέτρεψε να υπάρχει ενημέρωση για όσα ήδη κατέθεσαν ή απάντησαν μάρτυρες με ουσιαστική συμβολή στη διαχείριση του προγράμματος των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, όπως ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο υπουργός Οικονομικών και τέως ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης, οι πρώην ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος, Ελένη Μαύρου και Νεοκλής Συλικιώτης, καθώς επίσης ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Κατέθεσαν επίσης ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, οι πρώην γραμματείς Γεώργιος Γεωργίου και Ανδρέας Μολέσκης και η αρμόδια λειτουργός στο ΥΠΕΣ Χριστίνα Καούλλα.

Ακόμα στέλνουν φακέλους

Ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά, στη χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής, ότι «συνεχίζεται η αποστολή επιπρόσθετων φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών», καθώς σε περιπτώσεις ανακριτικών ή οιονεί δικαστικών διαδικασιών είθισται να ζητούνται και να εξασφαλίζονται εξ αρχής τα απαραίτητα -γνωστά- τεκμήρια για την έρευνα, προς αποφυγή οποιουδήποτε ενδεχομένου παραποίησης στοιχείων. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη έκθεσή του για πέντε φακέλους πολιτογραφήσεων, ο γενικός ελεγκτής είχε επισημάνει, σε θεωρητικό επίπεδο, τη δυνατότητα παραποίησης στοιχείων, λόγω της εύκολης πρόσβασης στα προγράμματα στα οποία είναι καταχωρημένα τα στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις.

Σύμφωνα με την επιτροπή, έχει εξεταστεί «ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών». Δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο εξετάζονται και περιπτώσεις πολιτογράφησης συγγενών των επενδυτών. Οι φάκελοι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων είναι περίπου 3.800 και οι συνολικές πολιτογραφήσεις (επενδυτές και συγγενείς) 6.744, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της επιτροπής.