Αποφασισμένοι να πάρουν πλέον την κατάσταση στα χέρια τους εμφανίζονται οι κάτοικοι της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, οι οποίοι εδώ και χρόνια υποφέρουν από τις έντονες οσμές και την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή τους, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά περικυκλωμένη από πέντε βιομηχανικές ζώνες, με τις δύο εξ αυτών μάλιστα να χαρακτηρίζονται οχληρές. Ως πρώτο βήμα των δυναμικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται κατατέθηκε εισήγηση για πραγματοποίηση μονόωρης αποχής από τα μαθήματα στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, εισήγηση η οποία τελεί υπό την έγκριση του Συνδέσμου Γονέων που θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.
 
Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο, στο οποίο φοιτούν 443 μαθητές, βρίσκεται στον κλοιό των βιομηχανικών περιοχών Λατσιών, Γερίου, Τσερίου, Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου Νήσου, ενώ κάποια από τα εργοστάσια βρίσκονται σε απόσταση μόλις 290 μέτρων από τις πιο κοντινές κατοικίες, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για την μοναδική περιοχή της Κύπρου, στην οποία περιμετρικά υπάρχουν πέντε βιομηχανικές ζώνες.
 

Μιλώντας στον «Φ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, Κυριάκος Κυριάκου δήλωσε εμφαντικά πως η υγεία των παιδιών δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου τα παιδιά καθημερινά αναπνέουν επιβλαβείς ουσίες που υπάρχουν στον αέρα ως αποτέλεσμα της λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού στην περιοχή.
 
Ο κ. Κυριάκου εξήγησε ότι το πρόβλημα στην περιοχή υφίσταται εδώ και πέντε χρόνια, καθώς οικιστικές και βιομηχανικές ζώνες έχουν γίνει ένα και παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις, ενέργειες και καταγγελίες που έχουν γίνει, διαπιστώνεται έλλειψη πολιτικής βούλησης για επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος που άπτεται της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
 
Σημειώνεται ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον Διυπουργικής Επιτροπής που συστάθηκε αρχές Οκτωβρίου και αποτελείται από τέσσερα Υπουργεία, ενώ παλαιότερα το ζήτημα είχε απασχολήσει και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
 
Κάτοικοι σκέφτονται ακόμη και να μετακομίσουν
 
Ενδεικτικό της αφόρητης κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι κάτοικοι της περιοχής με τους οποίους συνομιλήσαμε σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή, αφού παρά τις φωνές διαμαρτυρίας όλοι οι αρμόδιοι φορείς κωφεύουν στις εκκλήσεις τους.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σπίτια στην περιοχή προϋπήρχαν των εργοστασίων, καθώς η περιοχή είναι οικιστική από το 1973. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι φορείς αγνόησαν τις υποδείξεις και έδωσαν άδειες για λειτουργία εργοστασίων στην περιοχή, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συνυπάρχουν οχληρές βιομηχανίες με οικιστικές ζώνες, καταδικάζοντας τους κατοίκους να εισπνέουν καθημερινά παράγωγα καύσης μαζούτ.

 

Τα αιτήματα των κατοίκων
 
Αίτημα των κατοίκων, όπως αυτό καταγράφεται από την Κίνηση Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής, είναι η διόρθωση των πολεοδομικών και χωροταξικών στρεβλώσεων για τις οποίες δεν ευθύνονται οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα βαριές βιομηχανικές ζώνες να γειτνιάζουν με κατοικίες.
 
Συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο ζητούν αποχαρακτηρισμό των δύο ζωνών οχληράς βιομηχανίας Γερίου και Τσερίου σε τουλάχιστον ελαφράς βιομηχανίας ζώνες, ούτως ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν στο μέλλον άλλες μονάδες στην περιοχή. Σε κατοπινό στάδιο ζητούν απομάκρυνση των βιομηχανικών μονάδων των οποίων οι ώρες λειτουργίας έχουν ταυτιστεί με τα φαινόμενα αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην περιοχή, με παραχώρηση αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους.
 
Ως άμεσο μέτρο οι κάτοικοι ζητούν επίσης εγκατάσταση στο σχολείο μόνιμης μονάδας μέτρησης της ποιότητας του αέρα.
 
Δίπλα στους κάτοικους η Τοπική Αρχή
 
Στο πλευρό των κατοίκων τάσσεται και ο Δήμος Ιδαλίου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή συμπορεύεται στον αγώνα των δημοτών του. Ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, ο οποίος παρευρέθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ενημερωτική συνάντηση για το θέμα, ανέφερε ότι στην ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ζουν περίπου 6.000 άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι οι δημότες αρχικά ήταν 150, ενώ, όπως είπε, με τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται υπολογίζεται ότι σε 20 χρόνια ο αριθμός τους θα φτάσει τις 30.000.
 
Ενδεικτικό της στήριξης της Τοπικής Αρχής είναι και το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Ιδαλίου αντικρίζει θετικά εισήγηση που κατατέθηκε από μερίδα των κατοίκων της περιοχής για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς του Δήμου.