Από τον περασμένο Μάρτιο αναμένουν οι παθόντες καρκινοπαθείς του εργοστασίου της Άστρασολ, την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις εφέσεις τους, όσον αφορά τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις. 

Ο δικηγόρος των επηρεαζομένων, Λουκής Λουκαΐδης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζήτησε να επισπευσθεί η απόφαση επί των εφέσεων προσθέτοντας ότι αφορούν παραβίαση του σοβαρότερου ανθρώπινου δικαιώματος, που αφορά στη ζωή. Η ακρόαση των εφέσεων έγινε στις 10 Μαρτίου 2022 σε σχέση με την πρόκληση της ασθένειας του καρκίνου και σε αρκετές περιπτώσεις θανάτου από το διχλωρομεθάνιο που εξέπεμπε το εργοστάσιο το οποίο γειτνίαζε με τα σπίτια τους στην περιοχή των Λατσιών. 

Πρόκειται, ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Λουκαΐδης, για ανθρώπους φτωχούς που υπέφεραν τα πάνδεινα, ενώ ορισμένοι απεβίωσαν και υποφέρουν οι συγγενείς τους. Σημειώνει ότι οι εφεσείοντες δικαιώθηκαν από το πρωτόδικο Δικαστήριο, ωστόσο, καταχώρησαν εφέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο θεωρώντας τις αποζημιώσεις που τους επιδικάστηκαν ως ανεπαρκείς. Αντέφεση καταχώρησε και ο Γενικός Εισαγγελέας όσον αφορά στο ζήτημα των επιδικασθέντων αποζημιώσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο κ. Λουκαΐδης επισημαίνει ότι οι εφέσεις είναι σοβαρότατης φύσης και πρέπει να τύχουν προτεραιότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο, τόσο για νομικούς λόγους όσο και για ανθρωπιστικούς. Σημειώνεται ότι ενώ εκκρεμεί η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, οι επηρεαζόμενοι σύρονται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για τα δικηγορικά έξοδα από τον Δήμο Λατσιών και το γραφείο του Επίσημου Παραλήπτη, μετά την αθώωσή τους πρωτόδικα από πλευράς ευθύνης όσον αφορά τους θανάτους ή την ασθένεια του καρκίνου.

Στην επιστολή του κ. Λουκαΐδη απάντησε το Ανώτατο Δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφαση επί των εφέσεων και αντεφέσεων έχει ετοιμαστεί και θα εκδοθεί το συντομότερο δυνατό. «Για την τελική ημερομηνία θα ειδοποιηθείτε από το Πρωτοκολλητείο σχετικά», αναφέρει το Ανώτατο.