Θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες τους μέχρι να εισακουστούν από το κράτος, οι κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού, που προχώρησαν χθες σε δωδεκάωρο αποκλεισμό του Ενεργειακού Κέντρου και των βιομηχανικών περιοχών Καλαβασού και Πεντακώμου, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να δεχθούν τα τρία ασφαλτικά ή άλλα εργοστάσια στην περιοχή τους. 

Κρατώντας πανό και πλακάτ, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν από τις έξι το πρωί μέχρι και τις έξι το απόγευμα, κάνοντας λόγο για μεγάλη αδιαφορία του κράτους, που ακόμα δεν τους ενημέρωσε, όπως λένε, τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει στην υγεία τους, το τοξικό νέφος που προκλήθηκε από φωτιά σε χώρο αποθήκευσης ελαστικών, το Σάββατο 11 Ιουνίου.  

«Ανησυχούμε για τη ζωή μας. Οι κάτοικοι όταν βλέπουν καπνό ή ακούν θόρυβο, αμέσως τίθενται σε συναγερμό και διερωτούνται μέχρι πού θα φτάσει η αγωνία και η αμφιβολία εάν θα γίνει κάποιο μεγάλο ατύχημα στην περιοχή μας», ανέφερε ο πρόεδρος τη Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, Κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκάς. 

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, ανάκληση όλων των αδειών των εργοστασίων και επανέκδοσή τους με αυστηρότερους όρους για θέματα ασφάλειας, διεξαγωγή έρευνας για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχουν στην υγεία των πολιτών οι τοξικές αναθυμιάσεις και άμεση λειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή, ο οποίος, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει ακόμη στελεχωθεί. Επιπρόσθετα, προτίθενται να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου. Προειδοποιούν, μάλιστα, πως επόμενο βήμα τους θα είναι ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Θέλουμε να δώσουμε τα μηνύματα στους κυβερνώντες, ότι πρέπει επιτέλους να λάβουν σοβαρά υπόψη την περιοχή και να καταλάβουν ότι δεν χωρεί άλλα ρυπογόνα και επικίνδυνα εργοστάσια. Πρέπει να καταλάβουν ότι το Ενεργειακό Κέντρο είναι ο χώρος όπου φιλοξενείται όλη η ενέργεια της Κύπρου και σ’ ένα ενδεχόμενο ατύχημα, το οποίο βλέπουμε ότι έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, θα θρηνήσουμε και θύματα και θα παραλύσει η χώρα ενεργειακά», ανέφερε ο κ. Φωκά. 

«Ανησυχητικές πληροφορίες για υλικά καύσης»

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή, καθώς και η φωτιά που ξέσπασε στο χώρο αποθήκευσης ελαστικών, θα συζητηθούν την Παρασκευή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής, Νίκου Κέττηρου, πως υπάρχουν πληροφορίες ενώπιον της Επιτροπής για εισαγωγή επικίνδυνων υλικών καύσης, από τη μονάδα διαχείρισης του Βασιλικού.  

«Θα ζητήσουμε ενημέρωση από την αρμόδια εταιρεία αλλά και από το Τμήμα Τελωνείων, τι εισάγουν από το εξωτερικό και πως το χρησιμοποιούν», είπε ο κ. Κέττηρος, ο οποίος σημείωσε, αποφεύγοντας να δώσει πολλές λεπτομέρειες, πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε είναι υλικά, τα οποία δεν έπρεπε να εισάγονται. Ωστόσο, επειδή οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διασταυρωμένες θα ζητήσουμε ενημέρωση για τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρεία για την καύση και την παραγωγή ενέργειας».

Ο κ. Κέττηρος πρόσθεσε ακόμα πως «προκύπτει και ένα άλλο ερωτηματικό αναφορικά με τα εκατομμύρια τα οποία εισπράττει η εταιρεία σε ότι αφορά τη διαχείριση των ελαστικών. Αυτά τα υλικά έχουν καεί, τι θα γίνει με αυτά τα εκατομμύρια, θα μείνουν στην εταιρεία ή θα δοθούν ως αποζημίωση για την αποκατάσταση του χώρου αλλά και της περιοχής σε ότι αφορά τις ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί».