Παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στη διάρκεια παραχώρησης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας πέραν της 31ης Μαΐου, που προνοεί η σχετική νομοθεσία, ο ΟΚΥπΥ, δεν τα βάζει κάτω και όπως ανέφερε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, Μάριος Παναγίδης, θα υποβάλει αν χρειαστεί σχετικό αίτημα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποχρεωτικό τεστ ψυχικής υγείας σε όλα τα παιδιά

Η Επιτροπή Ελέγχου, συζητούσε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον διαχειριστικό έλεγχο του ΟΚΥπΥ, με τις συντεχνίες των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια να θέτουν αρκετά συνδικαλιστικά και όχι μόνο ζητήματα/προβλήματα που εντοπίζουν και να υποστηρίζουν όμως ταυτόχρονα, ότι η πανδημία προκάλεσε σοβαρότατο οικονομικό πλήγμα στον Οργανισμό. Όπως λέχθηκε, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας απέστειλε εκτός δημόσιων νοσηλευτηρίων 7.000 ασθενείς, οι οποίοι αν παρέμεναν στα νοσοκομεία, θα έφερναν έσοδα στον Οργανισμό. 

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, επικαλούμενος και αυτός με τη σειρά του τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά του Οργανισμού, ανέφερε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να ζητηθεί από ένα έως τρία χρόνια επέκταση στην κρατική στήριξη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί ισοσκελισμός του προϋπολογισμού για να αποφευχθεί η παράταση της στήριξης. Είπε ακόμη ότι υπάρχουν σκέψεις, όπως ζητηθεί ξεχωριστή στήριξη για τα υπό εξέλιξη έργα υποδομής.

Με τη θέση του Μάριου Παναγίδη διαφώνησε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, λέγοντας ότι «η πανδημία δεν αποτελεί δικαιολογία» και ότι τα έργα υποδομής καλύπτονται από τον προϋπολογισμό. 

Με τη Χριστίνα Γιαννάκη συμφώνησε ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Covid-19 δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως άλλοθι. Η Covid δεν μπορεί να θεωρείται απάντηση για τα πάντα», και υπενθύμισε ότι από το 2019 ο ίδιος προειδοποιούσε ότι ο ΟΚΥπΥ δεν θα μπορέσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και να αυτονομηθεί οικονομικά μέχρι το 2024.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωστήρης Κούμας, ανέφερε ότι τα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι την οικονομική αυτονόμηση «είναι λίγα». Εμείς, είπε, «πρέπει να απαντήσουμε στο προσωπικό και στον κάθε πολίτη αν σε δύο χρόνια θα έχουμε δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, είπε πως η πανδημία οδήγησε σε σημαντική μείωση του όγκου εργασιών των δημόσιων νοσηλευτηρίων «από τις συνέπειες της οποίας ο οργανισμός θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και επίπονες προσπάθειες να ανακάμψει».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι «προσλαμβάνονται γιατροί μόλις τελειώσουν την ιατρική σχολή και εξασφαλίσουν την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και τοποθετούνται στα ΤΑΕΠ. Στον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ δεν δόθηκε απάντηση από τον ΟΚΥπΥ, αφού δεν δόθηκε ο λόγος στον Οργανισμό για να απαντήσει. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», πρόκειται για ένα γιατρό ο οποίος προσελήφθη με αγορά υπηρεσιών, μόνο για ένα μήνα για να καλύψει επείγουσες ανάγκες και να βοηθήσει στη λειτουργία του ιατρείου βραχείας νοσηλείας για τον κορωνοϊό.