Το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ανακοινώνει το Κέντρο Αριστείας Cyens.

“Στόχος του είναι η παροχή ενός σύγχρονου μεταπτυχιακού το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ένα ισχυρό διεπιστημονικό στοιχείο, όπως απαιτεί η σύγχρονη ανθρωποκεντρική, ερμηνεύσιμη και υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στα υποχρεωτικά μαθήματα περιλαμβάνονται μαθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη και την ηθική, καθώς και για την τεχνητή νοημοσύνη και την επιχειρηματικότητα, ενώ παροχή συμβουλών σταδιοδρομίας στους φοιτητές έχει υψηλή προτεραιότητα, με στόχο να βοηθήσει όλους του απόφοιτους να ακολουθήσουν με επιτυχία μια καριέρα σχετική με την τεχνητή νοημοσύνη και ενδεχομένως να ιδρύσουν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, πιστοποιήθηκε πρόσφατα από τον Κυπριακό Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση και θα προσφέρει 20 θέσεις φοιτητών.

Η ανάπτυξη του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του έργου MAI4CAREU, το δίκτυο συνεργασίας του οποίου περιλαμβάνει τέσσερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και Πανεπιστήμιο «Angel Kanchev» της Ρούσε), το Κέντρο Αριστείας CYENS και τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (Nodes & Links Labs, 3AeHealth Ltd, INJENIA SRL, MLPS AD). “Βασιζόμενο στην τεχνογνωσία των εταίρων της κοινοπραξίας, το MAI4CAREU θα ακολουθήσει μια ιδιαίτερα πρακτική προσέγγιση που θα προσφέρει στους φοιτητές πρακτικές εμπειρίες, ευκαιρίες για στενή συνεργασία με επιχειρηματικούς εταίρους και βιωματική μάθηση”, σημειώνεται.

Το δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα AI Camp, να συνεργαστούν με φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια, να ακολουθήσουν βιομηχανική πρακτική άσκηση ή ακόμη και να φιλοξενηθούν σε διαδικτυακά μαθήματα άλλων πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρουν, η πρωτοβουλία της Ευρώπης να χρηματοδοτήσει νέα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ευρώπη στις πρόσφατες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, παρέχοντας λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα που σχετίζονται με κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

“Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως περισσότερους επαγγελματίες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιχειρηματίες και ερευνητές ικανούς να ανοίξουν τον δρόμο για νέες καινοτομίες προς όφελος της κοινωνίας και να διευρύνουν τα όρια του τομέα προς νέες προκλήσεις”, καταλήγει η ανακοίνωση.