Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες που εδρεύουν στη Γ’ Βιομηχανική περιοχή του Ύψωνα (Αγ. Σιλά) άκουσαν χθες οι βουλευτές της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη σε διάφορες βιομηχανίες ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στη βιομηχανία Paradisiotis. Εκεί παρευρέθηκαν οι ιδιοκτήτες των βιομηχανιών, εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, του υπ. Μεταφορών και υπ. Εσωτερικών, του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας, του τμήματος Περιβάλλοντος, όπως επίσης και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο αντιδήμαρχος Ύψωνα καθώς και εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

Επί τάπητος τέθηκαν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες της περιοχής, με πρώτο και μεγαλύτερο αυτό των αποβλήτων, κυρίως εξωτερικά της βιομηχανικής περιοχής. Επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της δημιουργίας δεύτερης εισόδου/εξόδου στην περιοχή καθώς, σε περίπτωση πυρκαγιάς εκατοντάδες εργαζόμενοι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σημείωσε πως τα προβλήματα είναι τεράστια σε όλες τις βιομηχανικές περιοχές, με τις βιομηχανικές μονάδες να δίνουν καθημερινό αγώνα. «Είναι η πραγματική οικονομία και ως εκ τούτου πρέπει να κοιτάξουμε και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους».

Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική περιοχή Αγίου Σιλά, εξήγησε πως μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα είναι η ασφάλεια του χώρου και της περιοχής. «Θα πρέπει να γίνει θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης εντός των βιομηχανικών περιοχών για σκοπούς αποτελεσματικότητας που να συνάδει με την ασφάλεια και την πυρασφάλεια». Επεσήμανε ακόμη πως πρόκειται για μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε ορεινό περιβάλλον και ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι τεράστιος. «Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιος αυτός ο κίνδυνος και ως ένα σύνηθες ενδεχόμενο ότι θα προκληθεί πυρκαγιά. Εδώ αν και εφόσον προκληθεί πυρκαγιά είτε εκ του έσωθεν είτε εκ του έξωθεν, τότε θα καεί ο κόσμος σαν «σαρδέλες» μέσα σε κλειστό κουτί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αγ. Σιλά, Παύλος Παραδεισιώτης, ανέφερε πως η βιομηχανική περιοχή αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα ωστόσο με θετικό τρόπο, αρκετά έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση με τη συμβολή του υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίου και σε συνεργασία με τον Δήμο Ύψωνα.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για πυροσβεστικό σταθμό, ο κ. Παραδεισιώτης ανέφερε πως το θέμα της πυρασφάλειας είναι ευρύ και ο στόχος τους είναι να καλυφθεί σε όλο το φάσμα της, από την εξωτερική και εσωτερική πλευρά των βιομηχανιών. 

«Σήμερα (χθες) έχουμε πάρει κάτι επιπρόσθετο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αυτό είναι θετικό. Θα γίνει νέα αξιολόγηση του ρίσκου και θα μας δώσουν επιπρόσθετες προτάσεις στο πώς θα βελτιωθούν τα όσα έχουμε σήμερα υλοποιήσει. Για παράδειγμα, έχει γίνει λωρίδα πυρασφάλειας η οποία έχει προστατεύσει τις βιομηχανίες πέρσι με τις 30 φωτιές που είχαμε. Το επιπρόσθετο που ζητάμε είναι ένα πυροσβεστικό σταθμό λόγω της απόστασης και της τροχαίας κίνησης που υπάρχει, αλλά και του μεγέθους της βιομηχανικής περιοχής.

Πρόσθεσε μάλιστα πως μέχρι να δημιουργηθεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός, οι ίδιοι έχουν πάρει την πρωτοβουλία να τοποθετηθεί πυροσβεστικό όχημα στην περιοχή, να εκπαιδευτούν κάποιοι εργοδοτούμενοι από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Άμυνα, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση και κινητοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς.