Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υπόδικοι των Κεντρικών Φυλακών, επειδή κάποιοι συγκρατούμενοί τους αντί να κρατούνται μαζί τους, βρίσκονται σε αστυνομικά κρατητήρια, απολαμβάνοντας διαφορετικά προνόμια από τα δικά τους. Οι υπόδικοι έχουν ήδη προσφύγει στην Επίτροπο Διοίκησης, ενώ προτίθενται να καταγγείλουν τη δυσμενή διάκριση και σε ευρωπαϊκά όργανα.

Σχετική επιστολή-καταγγελία προς την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, απέστειλε ο δικηγόρος του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων & Αποφυλακισθέντων Αλέξανδρος Κληρίδης εκ μέρους των υποδίκων, ζητώντας όπως όσοι βρίσκονται εκτός φυλακών να επιστρέψουν. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο υπόδικοι βρίσκονται σε αστυνομικά κρατητήρια.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Φυλακισμένων, συγκεκριμένα άτομα τα οποία προηγουμένως διέμεναν μαζί τους στην πτέρυγα υποδίκων, έχουν μεταφερθεί σε κρατητήρια εκτός των Κεντρικών Φυλακών, και παραμένουν υπό κράτηση ως υπόδικοι σε αυτά τα κρατητήρια. Δικηγόροι των συγκεκριμένων υποδίκων έχουν επιβεβαιώσει ότι οι πελάτες τους παραμένουν υπό κράτηση ως υπόδικοι σε αυτά τα κρατητήρια με αποτέλεσμα να παραβιάζονται ουσιαστικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων λόγω των διαφορετικών συνθηκών διαβίωσης εντός των χώρων των κρατητηρίων αλλά και του διαφορετικού καθημερινού προγράμματος που πρέπει να ακολουθούν. Περαιτέρω, φαίνεται να υπάρχουν απόλυτοι περιορισμοί που δεν συνάδουν με τα δικαιώματα ατόμων που παραμένουν υπόδικοι, όπως ο 24ωρος έγκλειστος περιορισμός και η ελάχιστη επικοινωνία με δικηγόρους προς προετοιμασία της υπεράσπισης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή του προς την υπουργό Δικαιοσύνης, η μεταφορά των συγκεκριμένων ατόμων από τις Κεντρικές Φυλακές σε κρατητήρια έγινε χωρίς να δοθεί στους υποδίκους οποιαδήποτε εξήγηση και χωρίς να έχουν οι ίδιοι ερωτηθεί ή να έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία που εφαρμόστηκε για τη μεταφορά τους.

Όπως τονίζεται, περαιτέρω η κράτηση υποδίκων υπό την αποκλειστική επίβλεψη και επιτήρηση της Αστυνομίας και όχι του προσωπικού των Κεντρικών Φυλακών, παραβιάζει άμεσα και απόλυτα τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Φυλακής, οι οποίοι αναφέρουν ξεκάθαρα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να έχει σχέση με τη διαχείριση των θεμάτων των Κεντρικών Φυλακών. Οι υπόδικοι ζητούν όπως τα άτομα αυτά μεταφερθούν πίσω στις Κεντρικές Φυλακές. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκτεθειμένη σε καταδίκη για την παραβίαση των σχετικών άρθρων των προαναφερόμενων νόμων.  

«Θεωρήστε δεδομένο ότι η συγκεκριμένη απαράδεχτη συμπεριφορά των αρμοδίων Αρχών όπως αναφέρεται πιο πάνω, θα κοινοποιηθεί με σχετική επίσημη καταγγελία από εμάς προς την (CPT), European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment», καταλήγει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος.