Διψήφιος είναι τελικά ο αριθμός των καταγγελιών για παραβίαση των κυρώσεων που επέβαλαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη στη Ρωσία ή σε Ρώσους ολιγάρχες.

Οι υποθέσεις που εξετάζονται έφτασαν τις 28,  προέρχονται είτε από εγχώρια σώματα είτε από ξένες υπηρεσίες και αφορούν  το διάστημα 24/5/22 – 15/11/23 κατά το οποίο επιβλήθηκαν οι κυρώσεις με πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων είτε της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είτε Ρώσων μεγιστάνων.   

Οι καταγγελίες προέρχονταν από διάφορους φορείς, όπως το υπουργείο Οικονομικών , υπουργείο Εξωτερικών, τη ΜΟ.Κ.Α.Σ., τον Σύνδεσμο Ελεγκτών Κύπρου, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τη Νομική Υπηρεσία, την Κεντρική Τράπεζα κ.ά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις 28 καταγγελίες, αρκετές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης, για κάποιες συμπληρώθηκε η έρευνα και έχουν αρχειοθετηθεί με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν διαπράχθηκαν αδικήματα, ενώ δύο υποθέσεις έχουν εξεταστεί και οι σχετικοί φάκελοι βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Οι καταγγελίες αφορούν άτομα ή νομικές οντότητες (κυρίως λογιστές, ελεγκτικούς οίκους και δικηγόρους) ενώ, ως γνωστόν, πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στη μη εφαρμογή των κυρώσεων, έχουν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, η Αστυνομία, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα που αφορούν παραβίαση των κυρώσεων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα Ηνωμένα Έθνη και ενδεχομένως να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Μάλιστα για τη διερεύνηση αυτών αποκλειστικά των υποθέσεων, έχει συσταθεί ειδική ομάδα διερεύνησης, η οποία υπάγεται στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας.

Παράλληλα, το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας, δηλαδή το γραφείο εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας και Αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής, το 2023 δέχθηκε 8 αιτήματα δικαστικής συνδρομής τα οποία αφορούν σε παραβιάσεις κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διερευνά σωρεία υποθέσεων, που περιλαμβάνουν οικονομικής φύσεως αδικήματα. Υπάρχει καλή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα τμήματα όπως το Τμήμα Τελωνείων, Τμήμα Φορολογίας, Έφορο Εταιρειών, ΜΟΚΑΣ, Νομική Υπηρεσία και Ελεγκτική Υπηρεσία. Επίσης η Αστυνομία προβαίνει στην εκτέλεση όλων των Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας και Αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής που αποστέλλονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από Ευρωπαϊκές ή/και τρίτες χώρες.

Για το θέμα, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν, ότι προχθές είχε συνάντηση ο Γενικός Εισαγγελέας με τον Αρχηγό Αστυνομίας, όπου δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση των όσων αναφέρονται στις αποκαλύψεις της κοινοπραξίας διεθνών δημοσιογράφων σε σχέση με την Κύπρο, τη μεταφορά κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών και την παραβίαση των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, το θέμα των αποκαλύψεων συζητήθηκε χθες σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το νέο διοικητικό συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ετοιμάζεται η ίδρυση Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για παρακολούθηση της εφαρμογής των κυρώσεων που επιβάλλονται ώστε να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία όσων τις παραβιάζουν.  Για τη σύσταση του Εποπτικού Μηχανισμού, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ετοιμάζεται σχετικό προσχέδιο «και θα συζητήσουμε με τον Δικηγορικό Σύλλογο συγκεκριμένα επί του νομοσχεδίου, αλλά και με τους λογιστές. Είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης που ήδη έχει ληφθεί και θα προχωρήσουμε».

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα» και εξέφρασε την ετοιμότητα «να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εξάλειψή του. Είμαστε εποπτική Αρχή, και δουλειά μας είναι να διενεργούμε ελέγχους και εκεί που υπάρχει κάτι επιλήψιμο να παρεμβαίνουμε». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστούν βέλτιστες πρακτικές για επίλυση του προβλήματος.