Επιστρέφουμε στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Από σήμερα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, μεταξύ άλλων περιορισμών, από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Οι χώροι εστίασης, κλείνουν στις 10:30 το βράδυ και οι επιχειρήσεις καλούνται, χωρίς να υποχρεώνονται, να προχωρήσουν σε ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων.

Η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να ακουμπήσει το φιλότιμο τον Κυπρίων πολιτών ήταν εμφανής. «Σήμερα δεν παρεμβαίνω μόνο ως Πρόεδρος, αλλά πολύ περισσότερο ως πατέρας, ως παππούς, ως ένας γονιός που ανησυχεί για την τύχη των αγαπημένων του, αλλά και για την τύχη των συμπολιτών του. Η καθ’ ημέραν αύξηση των κρουσμάτων τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις· διαστάσεις που, πέραν της ζωής, απειλούν το σύστημα υγείας, τις θέσεις εργασίας, την ευημερία του καθενός αλλά και της χώρας ευρύτερα», ανέφερε απευθυνόμενος στου πολίτες ο Νίκος Αναστασιάδης.

Οι επιστήμονες, σύμβουλοι της Κυβέρνησης, «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα υφιστάμενα μέτρα και εάν δεν αντιδράσουμε αμέσως με περαιτέρω περιορισμούς, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο», τόνισε προσθέτοντας: «Ζητώ την κατανόηση σας, για αυτό και επικαλούμαι την υπομονή σας. Αν όλοι συμπεριφερθούμε με αίσθημα ευθύνης τις κρίσιμες ώρες που περνούμε, αν όλοι επιδείξουμε συνέπεια και σύνεση, δεν έχω αμφιβολία πως θα τα καταφέρουμε και πάλι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι προτροπές του υπουργού Υγείας παρόμοιες. «Σε αυτόν τον μαραθώνιο που τρέχουμε όλο αυτό το διάστημα, καλούμαστε ξανά να επιλέξουμε αν στον τερματισμό θα είμαστε όλοι μαζί όρθιοι ή αν θα αφήσουμε κάποιους στην πορεία», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοινώνοντας τρεις διαφορετικές κατηγορίες μέτρων και περιορισμών. Έκτακτα μέτρα με παγκύπρια εφαρμογή, μέτρα με ισχύ σε Λεμεσό και Πάφο και περιορισμούς οι οποίοι θα εφαρμόζονται, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. 

  ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Από σήμερα το πρωί και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου: 

– Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου. 

– Η λειτουργία των χώρων εστίασης επιτρέπεται μέχρι τις 10:30 το βράδυ. (Αφορά: εστιατόρια, χώρους εστίασης εντός ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, χώρους εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και malls, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπιραρίες, σνακ-μπαρ, μπαρ, καφενεία, χώρους εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κοκ). Όλοι οι χώροι δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) μετά τις 10:30 μ.μ. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι χώροι εστίασης στους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου. 

– Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο του ενός ατόμου ανά 3 τ.μ.. 

– Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση/τραπέζι/ομάδα σε χώρους εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

– Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να συναθροίζονται σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, καθορίζεται στα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα περιλαμβανομένων των παιδιών. 

–  Σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των σχετικών πρωτοκόλλων.

– Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα. 

– Απαγορεύεται η χρήση των αποδυτηρίων εντός γυμναστηρίων.

– Επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα σε κλειστούς παιδότοπους και τα 150 άτομα σε ανοιχτούς παιδότοπους.

– Δεν επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων σε παιδότοπους (π.χ. πάρτι παιδικών γενεθλίων) πέραν των 10 προσώπων ανά εκδήλωση, περιλαμβανομένων των παιδιών.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΒΑΣΗ

Επιπρόσθετα των μέτρων που θα έχουν εφαρμογή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, 

σε παγκύπρια βάση θα ισχύουν περιορισμοί οι οποίοι (εκτός και εάν προκύψουν αλλαγές στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου), θα λήξουν στις 15 Ιανουαρίου 2021. 

Από σήμερα το πρωί και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021: 

– Άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες, θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (υπεραγορές, μίνι-μάρκετ, κρεοπωλεία, κτλ) και τα φαρμακεία σε δύο καθορισμένα ωράρια: Από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 9 π.μ. και από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. 

– Η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

–  Από τις 13 Νοεμβρίου και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, κατά τη διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων, απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 150 άτομα. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα.

– Συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση για τη λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

– Επιτρέπεται η διοργάνωση συνεδρίων, συνελεύσεων ή/και εκδηλώσεων σε συνεδριακούς εσωτερικούς χώρους με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 250 άτομα, τηρουμένου του πρωτοκόλλου και του μέτρου για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε υποστατικού. Δεν επιτρέπεται η διακοπή για διάλειμμα ή να προσφέρεται καφές/σνακ/cocktail στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ – ΠΑΦΟΥ

Από σήμερα και μέχρι τις 16 Νοεμβρίου επιπρόσθετα των μέτρων που θα ισχύουν ταυτόχρονα σε παγκύπρια βάση: 

–  Απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κτλ).

– Απαγορεύονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.

– Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των παιδότοπων, ανοικτών και κλειστών.

– Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συστήνεται: 

– Τηλε-εργασία/εργασία από το σπίτι όπου αυτό είναι εφικτό (για παράδειγμα, κυκλικά σε ένα σημαντικό ποσοστό 30%-50% του συνολικού προσωπικού, κοκ) με προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

– Διαχωρισμός και ομαδοποίηση του προσωπικού, ώστε να μην έχουν επαφή μεταξύ τους, με διαφορετικά ωράρια στη διάρκεια της μέρας ή με κυκλικό ωράριο, διαφορετικούς χώρους εργασίας ή άλλο τρόπο.

– Ξεχωριστά διαλείμματα προσωπικού/ομάδων και αποφυγή κοινόχρηστων χώρων διαλείμματος.

– Εξ αποστάσεως συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις και περιορισμός κατά το δυνατό του αριθμού και του χρόνου παραμονής των εξωτερικών επισκεπτών.

Για τον δημόσιο τομέα, όπως ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, 

κατόπιν συννενόησης με το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζονται ρυθμίσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες, ώστε:

– Άτομα τα οποία εμπίπτουν σε ευάλωτες ομάδες και έρχονται σε επαφή με κοινό ή στεγάζονται σε γραφείο με πέραν του ενός ατόμου και δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης των ενδεδειγμένων αποστάσεων, να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν την εργασία τους σε ατομικό εργασιακό χώρο, και 

– Σε περίπτωση που μια τέτοια ρύθμιση δεν θα είναι εφικτή, τότε τα εν λόγω άτομα θα μπορούν, με την έγκριση και σε πλήρη συνεννόηση με τον προϊστάμενό τους, να εκτελούν εργασία εξ αποστάσεως, όπου η φύση της εργασίας το επιτρέπει, εναλλάξ και σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30% των ατόμων που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, για κάθε Υπηρεσία.

Τριπλασιάστηκαν οι αναλογίες

Τα μέτρα και οι περιορισμοί που επεβλήθησαν στις επαρχίες Λεμεσού με τα διατάγματα που βρίσκονταν σε ισχύ το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν βοήθησαν καθόλου, στην αναχαίτηση του κορωνοϊού. Στις δύο επαρχίες, η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού τριπλασιάστηκε σχεδόν και όπως πληροφορούμαστε σημανικτή άνοδο παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες και η επαρχία της Αμμοχώστου. 

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του υπουργού Υγείας: «Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι, για την περίοδο 17-30 Οκτωβρίου, στην επαρχία Λεμεσού η αθροιστική επίπτωση είναι 420 άτομα (κρούσματα) ανά 100.000 και η αθροιστική επίπτωση στην επαρχία Πάφου είναι 294 άτομα ανά 100.000. Παρουσιάζουν δηλαδή, σχεδόν τριπλασιασμό σε σχέση με το προηγούμενο υπό εξέταση δεκαπενθήμερο».

Σε ό,τι αφορά την αναλογία κρουσμάτων/πληθυσμού σε παγκύπριο επίπεδο, βάσει των τελευταίων δεδομένων, εξακολουθεί να βρίσκεται πέραν του ορίου των 150 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού που χρησιμοποιείται από την ΕΕ για τον καθορισμό των «κόκκινων» ζωνών, αφού έφθασε κατά το υπό εξέταση διάστημα, τα 200/100.000. 

Στην επαρχία της Αμμοχώστου, ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται κατά πολύ πέραν του ορίου ασφαλείας που καθορίζεται στα 80/100.000. 

Σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια

  • 57 ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσηλεία
  • 5 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, άλλοι 5 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 
  • 166 νέα κρούσματα
  • Τα 148 αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις
  • Τα 85 αφορούν την επαρχία Λεμεσού