Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα τις ενστάσεις που ήγειρε η Υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Focus στην κατάθεση εκθέσεων δυο εμπειρογνωμόνων από την Αγγλία, οι οποίοι αποτελούν και τους τελευταίους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου, η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Κατέθεσαν μέχρι σήμερα 72 μάρτυρες. Πρόθεση της Κατηγορούσας Αρχής είναι να καλέσει ακόμη δύο και τους υπόλοιπους μάρτυρες επί του κατηγορητηρίου να τους θέσει στη διάθεση της Υπεράσπισης.

Οι εναπομείναντες δύο μάρτυρες, διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν συνεργαστεί με την ανακριτική ομάδα στο στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης, μέσω συγκεκριμένου οίκου και ετοίμασαν σχετικές εκθέσεις.

Σημειώνεται ότι επειδή όλοι οι συνήγοροι Υπεράσπισης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εγείρουν ενστάσεις στη μαρτυρία των δύο αυτών μαρτύρων καθώς και στην κατάθεση των εκθέσεων τους, ζητήθηκε από τους συνηγόρους να υποβάλουν τις ενστάσεις ώστε να αποφασιστούν προτού κληθούν να καταθέσουν.

Τούτο κατέστη αναγκαίο, προστίθεται, αφενός για να περισωθεί χρόνος και αφετέρου για να επιλυθούν τα όποια νομικά ζητήματα/ενστάσεις στη διαδικασία, η οποία προγραμματίστηκε να διεξαχθεί μέσω τηλεδιασκέψεων, λόγω των περιορισμών που εξακολουθούν να υφίστανται από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο, οι συνήγοροι Υπεράσπισης  όλων των κατηγορούμενων ήγειραν ένσταση στην παρουσίαση της μαρτυρίας των εμπειρογνωμόνων και ζήτησαν από το Κακουργιοδικείο να μην κάνει δεκτή την κατάθεση των εκθέσεων που συνέταξαν.
 
Ειδικότερα, ο δικηγόρος των Χριστόδουλου Χριστοδούλου και A.C. Christodoulou Consultants Ltd, κ. Ε. Ευσταθίου, υποστήριξε ότι δεν αποτελούν εκθέσεις εμπειρογνωμοσύνης. Υποστήριξε, συναφώς, ότι οι δύο εμπειρογνώμονες παρέλαβαν από τους ανακριτές καταθέσεις από διάφορους μάρτυρες, μερικοί από τους οποίους δεν είναι μάρτυρες επί του κατηγορητηρίου και αφού τις επεξεργάστηκαν κατέληξαν σε συμπεράσματα, αξιολογώντας τη μαρτυρία τους και καταλήγοντας σε «έσχατα συμπεράσματα». Πρόκειται, εισηγήθηκε ο κ. Ευσταθίου, για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο του Δικαστηρίου.
 
Υποστήριξε, επίσης, ότι προβαίνουν σε ερμηνεία του Περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου και των εγκυκλίων της Κεντρικής Τράπεζας, έργο που επίσης ανάγεται αποκλειστικά στο Δικαστήριο ως επίσης ότι δεν είναι αντικειμενικοί και αμερόληπτοι, δεδομένου ότι έλαβαν μέρος στις ανακρίσεις, βοηθώντας και συμβουλεύοντας την Αστυνομία.

Ο δικηγόρος των Μιχάλη Ζολώτα, Mihail Andrei Fole και Focus Maritime Corp, κ. Α. Λουκά εισηγήθηκε πως τα ζητήματα που πραγματεύονται οι εκθέσεις είναι εντελώς άσχετα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και πως τα συμπεράσματά τους στηρίχθηκαν επιλεκτικά σε συγκεκριμένα τεκμήρια, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη αντικειμενικότητας.

Ο συνήγορος της Αθηνάς Χριστοδούλου, κ. Μίτσιγκας, υιοθετώντας τις αγορεύσεις των κυρίων Ευσταθίου και Λουκά, εισηγήθηκε με τη σειρά του πως δεν πρέπει να επιτραπεί η κατάθεση των υπό ένσταση εκθέσεων γιατί συνιστούν ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο του Δικαστηρίου και δεν είναι, ως εκ τούτου, αναγκαίες.

Ο εκ των συνηγόρων της Marfin Investment Group, κ. Χαβιαράς, αφού υιοθέτησε τις αγορεύσεις των υπόλοιπων συνηγόρων των Κατηγορουμένων επεσήμανε ότι οι εκθέσεις είναι εντελώς άσχετες με το κατηγορητήριο, οι όροι εντολής του ενός εκ των μαρτύρων ήταν η διερεύνηση της υπόθεσης με συγκεκριμένους στόχους και όχι η διενέργεια εμπειρογνωμοσύνης και πως η έκθεση του μάρτυρα στηρίχθηκε και σε μαρτυρικό υλικό που δεν δόθηκε στην υπεράσπιση και δεν αφορά μάρτυρες που είναι στο κατηγορητήριο, καθιστώντας την εκθεσή του άσχετη και «μη διαχειρίσιμη» από το Δικαστήριο.

Στον αντίποδα, ο συνήγορος της Κατηγορούσας Αρχής, κ. Αριστείδης, εισηγήθηκε πως και οι τρεις προτεινόμενες εκθέσεις είναι καθόλα σχετικές με τα επίδικα θέματα και υποβοηθητικές για το Δικαστήριο. Ο κ. Αριστείδης εισηγήθηκε πως οι εκθέσεις των δύο εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής και θα βοηθήσουν το Δικαστήριο να κατανοήσει τα εξειδικευμένα ζητήματα τα οποία πραγματεύονται. Ουδόλως, κατέληξε, προσεγγίζουν το «έσχατο ζήτημα» της υπόθεσης αλλά και εάν ακόμη ήθελε κριθεί από το Δικαστήριο διαφορετικά, αυτό από μόνο του δεν καθιστά τη μαρτυρία απαράδεκτη.

Αφού άκουσε τις θέσεις των διαδίκων, το τριμελές Κακουργιοδικείο εξέδωσε σήμερα την απόφαση του στην οποία αναφέρει ότι « έχουμε εξετάσει το περιεχόμενο των τριών εκθέσεων[…] και καταλήγουμε πως δεν συντρέχει λόγος για τον εκ προοιμίου αποκλεισμό τους. Στην κατάληξή μας αυτή συνεκτιμήσαμε πως η υπόθεση που εκδικάζουμε είναι περίπλοκη, υπό την έννοια ότι κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά αρχεία και άλλα έγγραφα, στην προσπάθεια της Κατηγορούσας Αρχής να καταδείξει, αφενός την κατ’ ισχυρισμό διαδρομή του €1 εκ. από τη FOCUS προς τον Κατηγορούμενο 1(Χριστόδουλο Χριστοδούλου) και εν συνεχεία σε λογαριασμό του πρώην Κατηγορούμενου 5 και αφετέρου, τη διασύνδεση της μεταφοράς μέσω, κατ’ ισχυρισμό, αντισυμβατικών και ‘επιλήψιμων’ συναλλαγών της FOCUS».

«Οι εισηγήσεις, συνεπώς, των ευπαίδευτων συνηγόρων των Κατηγορουμένων πως οι εκθέσεις δεν είναι αναγκαίες ή/και ότι δεν είναι σχετικές με τα επίδικα θέματα, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», αναφέρει το Δικαστήριο.

Περαιτέρω, συνεχίζει, «τουλάχιστον στην όψη τους, κρίνουμε ότι οι εκθέσεις δεν περιέχουν «έσχατα συμπεράσματα». Σε κάθε περίπτωση, το Δικαστήριο θα αγνοήσει  ή αποτρέψει την παράθεση τέτοιων συμπερασμάτων, εάν διαπιστώσει κατά την κατάθεση των εν λόγω μαρτύρων ότι θα επιχειρήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα».

«Όσον αφορά, τέλος, την εμπειρογνωμοσύνη των δύο μαρτύρων, θεωρούμε εκ πρώτης όψεως πως, με βάση τα βιογραφικά τους σημειώματα, έχουν τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για να καταθέσουν επί του προκειμένου ως εμπειρογνώμονες. Το γεγονός δε ότι βοήθησαν τους ανακριτές στο στάδιο των ανακρίσεων, δεν τους καθιστά, ως εκ του λόγου αυτού, μη αντικειμενικούς, ως εισηγήθηκαν οι συνήγοροι Υπεράσπισης», αναφέρει η απόφαση.

Καταληκτικά, το Δικαστήριο θεωρεί ότι «θα είναι σε καλύτερη θέση να αποφασίσει κατά πόσο θα γίνει αποδεκτό ή θα αποκλείσει όλο ή μέρος των εκθέσεων, στο τέλος, όταν θα προβεί στην αξιολόγηση της μαρτυρίας. Για όλους τους πιο πάνω λόγους οι Ενστάσεις απορρίπτονται».
Η εκδίκαση τη υπόθεσης συνεχιζόταν και κατά την περίοδο του locκdown με εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων του Υπ. Υγείας.  

Την ώρα που γίνεται μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την εφαρμογή  συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης με στόχο την διευκόλυνση των διαδικασιών, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η  Κατηγορούσα αρχή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, παρουσίασε μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης ήδη 9 μάρτυρες κατηγορίας από το εξωτερικό.
 
Κατά τις προηγούμενες δικασίμους και σε συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών εννέα πρόσωπα έδωσαν μαρτυρία και αντεξετάστηκαν εκτενώς από τους συνηγόρους Υπεράσπισης, ενώ βρίσκονταν σε αίθουσα του Πρωτοδικείου στην Αθήνα. Τόσο στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου όσο και σε αυτή του Πρωτοδικείου υπήρχαν οθόνες και κάμερες οι οποίες ήταν τοποθετημένες με τρόπο που όλοι οι παράγοντες της δίκης είχαν πλήρη οπτική επαφή με τον μάρτυρα που κατέθετε και αντίστροφα. Η διαδικασία στην Αθήνα τελούσε υπό την εποπτεία Έλληνα εισαγγελέα.

Για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ