To Top
20:29 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τι ψυχή θα παραδώσεις, Χρυσόστομε;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τι ψυχή θα παραδώσεις, Χρυσόστομε;
  08 Νοεμβρίου 2019, 10:54 πμ  
«Η Εκκλησία δεν είναι μόνο θρησκευτικός οργανισμός, είναι και κοινωνικός, είναι και πολιτιστικός, είναι και εθνικός. Δουλεύει σε πολλούς τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Όσοι θέλουν την Εκκλησία να λέει μόνο «Κύριε Ελέησον» να το ξεχάσουν. Κι όποιου δεν του αρέσκει μπορεί να ππέσει χώρκα του». Αυτό είναι το νέο κτύπημα του Αρχιαθυρόστομου! Ομολογουμένως, πάψαμε προ καιρού να εκπλησσόμεθα από το καφενόβιο ύφος των συχνότατων εκρήξεων του ρασοφόρου με το απύθμενο θράσος. Αυτού, που πασχίζει να κατρακυλήσει τον σεβασμό του οποίου τυγχάνουν οι αρχιερείς σε αυτό τον τόπο στον πάτο.
 
Ακόμη και ο πλέον ευσεβής πολίτης της άλλοτε «νήσου των αγίων» παραμένει άναυδος μπροστά στην φοβερή αποκάλυψη ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του αρχιερέως φτάνουν μέχρι του σημείου να διεκδικεί διαβατήριο για κάποιον Low, νούμερο ένα καταζητούμενο ανά τον κόσμο. Ο Αρχιαθυρόστομος, όμως, παραγράφει την «άφεση αμαρτιών», που θα όφειλε βάσει της χριστιανικής διδασκαλίας να ζητήσει, και επιλέγει να υποβιβάσει σε lowest επίπεδο την ανοχή της κοινωνίας.
 
Τι σόι θρησκευτικός οργανισμός είναι ο δικός σου, Αρχιαθυρόστομε, αυτός ο οποίος από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολείται και κυνηγά τον μαμμωνά (πλούτο); Τι σόι θρησκευτικός οργανισμός είναι αυτός, που συναλλάσσεται με τον κάθε απατεώνα από τα βάθη της Ασίας, αρκεί να αγοράσει μια έπαυλη έναντι εκατομμυρίων σε εκκλησιαστική γη και να κάνει μια εισφορά 300 χιλιάρικων;
 
Τι σόι φιλανθρωπικός οργανισμός είναι ο δικός σου, Αρχιαθυρόστομε, αυτός ο οποίος τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυκλοφορούν με πανάκριβες λιμουζίνες και με χρυσά άμφια ενώ ζουν σε χλιδή αντίθετη με τη φιλοσοφία του Χριστιανισμού; Τι σόι πολιτιστικός οργανισμός είναι ο δικός σου, Αρχιαθυρόστομε, αυτός του οποίου ο αρχιερέας του ενίοτε εκφράζεται δημοσίως με ύφος καβγατζήδων; Πότε απειλώντας ότι θα ανεβεί στο τρακτέρ και θα τα ισιώσει όλα. Πότε απειλώντας εκκλησιαστικούς επιτρόπους ότι θα τους τα πάρει όλα από το παγκάρι και δεν θα τους αφήσει ούτε σεντ. Πότε εμφανίζοντας τους γκέι άρρωστους και μιάσματα. Πότε απειλώντας τους δημοσιογράφους με μπάτσους. Και πότε προειδοποιώντας τους εκπαιδευτικούς με… βίτσα.
 
Διατείνεσαι ότι είσαι πρώτα κληρικός. Έχει, όμως, χαθεί και το τελευταίο ίχνος αυτής της ιδιότητας. Η μανία σου για οικονομικές αναπτύξεις και το πάθος σου για μεγιστοποίηση του χρηματικού οφέλους από αυτές σε έχει κατατάξει ως τον πλέον εμμονικό επιχειρηματία στη συνείδηση της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας.
 
Σου υπενθυμίζουμε μερικές διδαχές αποστόλων και πατέρων του Χριστιανισμού τις οποίες, προφανώς, έχεις διαγράψει από τις αρχές και τις αξίες οι οποίες θα έπρεπε να αποτελούν καθοδηγητικό φάρο κάθε ιερωμένου και δη αρχιερέως. «Ουδείς δύναται δύο κυρίους να δουλεύη· διότι ή τον ένα θέλει μισήσει και τον άλλον θέλει αγαπήσει, . . . Δεν δύνασθε να δουλεύητε Θεόν και μαμμωνά», λέει ο Ματθαίος. Ο απόστολος Παύλος προειδοποιεί: «Η συμπεριφορά σας να είναι απηλλαγμένη από αγάπην προς το χρήμα». (Εβραίους 13:5, ΚΔΤΚ). Και ο Κύριλλος Αλεξανδρείας χαρακτηρίζει το χρήμα «αθεότητα».
 
«Όσοι θέλουν την Εκκλησία να λέει μόνο «Κύριε Ελέησον» να το ξεχάσουν», μας είπες με απύθμενο θράσος. Το εμπεδώσαμε εδώ και δεκαετίες, Αρχιαθυρόστομε. Βλέπεις, αυτή η επιφώνηση, έγινε συχνότατα δική μας. Κάθε φορά που αποφασίζεις να εμφανιστείς ή να τοποθετηθείς για οτιδήποτε δημοσίως. Κάθε δική σου αθυροστομία ακολουθούν χιλιάδες «Κύριε ελέησον» δια στόματος των πολιτών.
Και ένα τεράστιο ερώτημα ψιθυρίζεται από χιλιάδες χείλη: «Τι ψυχή θα παραδώσεις, Χρυσόστομε;»…
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...