Ο Λοΐζος Πίπης υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει καθήκον να αντιμετωπίσει τις τούρκικες απειλές μέσα από τη δημιουργία ένοπλης αποτρεπτικής ισχύος.

Η υπόσταση κάθε οργανισμού συνοψίζεται με την επιβίωση δημοκρατικών θεσμών. Κινδυνεύει να καταρρεύσει η Ευρώπη σήμερα γιατί οι βασικές Αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και οι αντίστοιχοι θεσμοί αποδυναμώνονται.

Την Ευρώπη που μας κληροδότησαν πρέπει να τη βρούμε και να την αναπλάσουμε. Δυστυχώς, έχουμε χάσει την ουσία του πολιτισμού για τον οποίο γενεές αγωνίστηκαν. 

Η σημερινή Ευρώπη ζει με τα δικά της ανομήματα. Το θεμέλιο για εθνική επιβίωση των κρατών, δεν είναι μόνο η οικονομία. Γιατί η «νεοφιλελεύθερη οικονομία», μπορεί να εκμεταλλευτεί τον άνθρωπο για «δήθεν» υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Η αρχή της Δημοκρατίας απειλείται από ακρωτηριασμό. Η Ευρώπη κατά καιρούς, είναι απροστάτευτη από χουλιγκανισμούς, εδαφικούς και θαλάσσιους επεκτατισμούς, βιαιότητες, βιασμούς, ιστορίες απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ οι πολίτες παρακολουθούν όλα αυτά απογοητευμένοι και αποχαυνωμένοι.

Με την αποδυνάμωση των θεσμών διαμορφώνεται μια απολιτική κοινωνία μέσα από την οποία μειώνεται η λαϊκή κυριαρχία προς τα έξω και προς τα έσω.

Τα μικρά και αδύναμα κράτη, φοβούνται για την ασφάλεια τους –η Κύπρος και η Ελλάδα– δύο χώρες πολιτισμού, με βασικές αρχές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας δέχονται πρωτοφανή φαινόμενα επεκτατικής πολιτικής από γειτονικό κράτος –παρακμής– την Τουρκία, η οποία με διαδρομή δεκαετιών μέσα από απειλές, προβάλλει αυθαίρετες αξιώσεις από την Κύπρο και Ελλάδα για «δικαιώματα» δήθεν των «αδελφών» της Τούρκων – ομοεθνών της. 

Έτσι με την απάνθρωπη αυτή τακτική της, έχει αφανίσει την ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Ανατολική Θράκη, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, έχει ατονήσει την έκταση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, έχει την στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και δη με τη διεθνή ανοχή!

Η Ευρώπη έχει καθήκον να προστατεύσει τους λαούς της που κλήθηκαν προς ένωση. Να αντιμετωπίσει τις απρόκλητες τούρκικες απειλές μέσα από τη δημιουργία ένοπλης αποτρεπτικής ισχύος. Η στάση της πρέπει να είναι αποφασιστική για εμπεδωμένη λειτουργία των θεσμών. Προς γνώση όλων κανένας λαός δεν αποδέχεται την επιβολή ενός ηγεμόνα. Η ΕΕ προσηλωμένη στις αρχές, στους κανόνες και στις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαίου, απαιτεί από την Άγκυρα να υποδείξει την δική της προσήλωση. Η Τουρκία έχει γεννήσει το πρόβλημα επεκτατισμού.

Η Άγκυρα καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγνοεί το ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο – οι κανόνες των οποίων υποδεικνύουν τα όσα πρέπει να γίνονται και τα όσα να αποφεύγονται. Ο Ερτογάν μέσα από απειλές και αξιώσεις ταλαιπωρεί τον Ελληνισμό αφάνταστα. Αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας και χωρίς αιδώ κατακρατεί εδώ και τόσα χρόνια το Βόρειο μέρος της Κύπρος και παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η ποιότητα του πολιτικού διακρίνεται μέσα από τις επιλογές που κάνει οι οποίες και καθορίζουν το ποιόν και το μέλλον μιας χώρας. Χθες, ο Ερτογάν ιστάμενος στο μέσο και πέριξ και των δύο εμπολέμων κατόρθωσε να εκμαιεύσει την αποδόχή του ως μεσολαβητής πολέμου. 

Ο Ερτογάν πάσχει από τη φρενίτιδα του επεκτατισμού, η οποία αφήνει τις θλιβερές συνέπειες της στην ανωμαλία της απανθρώπισης – στην απώλεια του αισθήματος στο σεβασμό προς τον άλλο.

Αύριο ο Ερτογάν στη γιορτή της χώρας του – θαμβωμένος μέσα από τη Μεγαλο-ιδέα του “Μεγαλουργού”, μέσα από από «ταμπούρλα, πανηγύρια και χορούς», θα κάνει την Μεγάλη Αποκαθήλωση: Πλαισιωμένος από τους πιστούς του θα παρουσιάσει τη χώρα του πιο μεγάλη και ισχυρή, εδαφικά και πολεμικά που την έφτιαξε ο ίδιος μέσα από τη φρενίτιδα του επεκτατισμού.