Στην πιο κρίσιμη καμπή εισέρχεται η διαπραγμάτευση της διοίκησης της Folli Follie Group (FFG) με τους ομολογιούχους-πιστωτές της εταιρείας, που ως στόχο έχει την εξασφάλιση της συναίνεσης των πρώτων στο σχέδιο εξυγίανσης της FFG.
Η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στο στάδιο των τελικών συζητήσεων με τους ομολογιούχους, επί της αναθεωρημένης πρότασής για την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου.
Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, με εκατέρωθεν προτάσεις και αντιπροτάσεις αναφορικά με τα ανταλλάγματα. Ήδη έχει προταθεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών στο Λονδίνο, στα γραφεία της Weil,  Gotshal  &  Manges, της νομικής εταιρείας που εκπροσωπεί διεθνώς τη Folli-Follie, στις 13 Σεπτεμβρίου. Είναι πολύ πιθανό, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, να προταθεί νέα ημερομηνία για τη συνάντηση των δύο μερών, ώστε να εξασφαλιστεί προηγουμένως μια στέρεη βάση συμφωνίας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της FFG, κ. Αβραάμ Γούναρης, εκτίμησε πως το συγκεκριμένο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον της εταιρείας καθώς πραγματοποιούνται ιδιαιτέρως λεπτές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις με στόχο την επιβίωση της.
Παρόλα αυτά ανέφερε πως η διοίκηση “βασίμως” προσδοκά ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα έχουν θετική εξέλιξη. Ερωτηθείς πού εδράζεται αυτή η αισιοδοξία, αφού σημείωσε ότι η πτώχευση της Folli Follie “δεν βολεύει κανέναν”, συμπλήρωσε πως “η πρότασή μας έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν αισθητά καλύτερη από την αρχική και από την αντίστοιχη του περασμένου Φεβρουαρίου”.
Τα ανταλλάγματα
Όπως είναι πλέον γνωστό, οι ομολογιούχοι πιστωτές ζήτησαν σειρά αλλαγών και βελτιώσεων επί της πρότασης του περασμένου Ιουλίου, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, το ποσοστό που θα λάβουν στην OpsCo (η εταιρεία στην οποία, βάσει της πρότασης, περνούν εμπορικές δραστηριότητες, τα brands, συμμετοχές, αποθέματα κλπ) αλλά και τη συμμετοχή στην Dufry. Οι ομολογιούχοι θεωρούν χαμηλή την προσφερόμενη (μέσω ομολογιακού) εγγύηση των 20 εκατ. ευρώ και επισφαλή την κάλυψη με τα (δεσμευμένα από το Ελληνικό Δημόσιο) ακίνητα της εταιρείας.
Η διοίκηση της Folli, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων, στους συμβούλους του Ad Hoc Group των ομολογιούχων (σ.σ. μετέχουν οι Oasis Management, Mercier Vanderlinden, Kyma ital, η Bank Of China (Luxembourg) και η βελγική AG Insurance) να μεταφερθεί το 48,99% της Sales Manager Ltd και το 50% της “Μαρίνα Μυτιλήνης”  στην  AssetsCo, καθώς και να λάβουν το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της OpsCo.
Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της δρομολογούμενης συνάντησης, η διοίκηση της FFG θα παράσχει επιπλέον πληροφορίες για την πορεία της εταιρείας μέχρι σήμερα, τρέχουσα αποτίμηση των συμμετοχών της, πλήρης απεικόνιση του cash flow και άλλα στοιχεία. Για το ζήτημά της, των 804 χιλιάδων μετοχών της Dufry που κατέχει η FFG, η διοίκηση εμφανίζεται πάντως ανυποχώρητη στην παραχώρησή τους.
Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση, όπως ανέφερε ο κ. Γούναρης είναι σε εξέλιξη και όλα παραμένουν ρευστά για την τελική μορφή μιας συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για την αίτηση υπαγωγής στις πρόνοιες του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αν και η εταιρεία επιθυμεί να έχει καταθέσει την αίτηση για το άρθρο 106 έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό προκύπτει πως δεν είναι δεσμευτικό καθώς η εταιρεία “διαθέτει αντοχές, κάτι που έχει φανεί όλα αυτό το διάστημα”, σύμφωνα με τη διοίκηση.
Θέμα χρόνου η πώληση της Links
Για τη θυγατρική Links of London, έχει ήδη δρομολογηθεί η πώληση των assets της εταιρείας μέσω της ένταξης σε συγκεκριμένο καθεστώς βάσει του νομικού πλαισίου στη Μ. Βρετανία (σ.σ. pre-pack administration, στο πλαίσιο του οποίου προ-συμφωνούνται τα assets που θα πουληθούν πριν τον ορισμό διαχειριστή).
Για τη θυγατρική της Folli Follie εκδηλώθηκε αρχικό ενδιαφέρον από τέσσερα σχήματα, ωστόσο δημοσιεύματα στη Μ. Βρετανία, του Sky News κυρίως, αναφέρουν πως το βρετανικό fund Hilco Capital και η Sports Direct του επιχειρηματία  Mike Ashley είναι οι κύριοι μνηστήρες. Η εκτίμηση της διοίκησης της FFG είναι ότι πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση.
Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα του καταλογισμού ευθυνών για την υπόθεση που συνιστά το μεγαλύτερο σκάνδαλο παραποίησης λογιστικών στοιχείων από ελληνική εταιρεία, ο νυν CEO Γ. Σάμιος μιλώντας στους μετόχους ανέφερε πως “ο χρόνος δεν έληξε, είμαστε σε θέση να κινηθούμε όπως πρέπει σε επίπεδο αναζήτησης ευθυνών”.
Επισήμανε, δε, πως “αν είναι η FFG αμαρτωλή, υπήρξαν κάποιοι διοικούντες” και ζήτησε η αγορά να εστιάσει στην επόμενη ημέρα. “Καλώς ή κακώς το brand είναι ένα από το μοναδικά ελληνικά διεθνώς. Η μητρική ανθίσταται, παρά τις απώλειες αντιπροσωπειών. Έχει κάνει αλλαγή στο product mix και έχει εστιάσει σε άλλες μορφές εμπορίου”.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι στην εταιρεία θα πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος για τη χρήση του 2017. Ήδη υπεγράφη η σύμβαση με τη PwC και το πλαίσιο διενέργειας θα καθοριστεί άμεσα. Οι ελεγκτές της Pwc που ήταν παρόντες έκαναν λόγο για την εξαιρετική συνεργασία τους με τη διοίκηση της FFG κατά το στάδιο της  αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων του 2017, αναφέροντας πως η στήριξη στο έργο τους δεν δικαιολογούσε τη χορήγηση πιστοποιητικού με “αδυναμία έκφρασης γνώμης”.
Του Νίκου Χρυσικόπουλου 
ΠΗΓΗ: Capital.gr