Η Tesla είχε δύο πολύ διαφορετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου – ανάλογα με το αν σας ενδιαφέρουν περισσότερο οι αριθμοί ή οι λέξεις. Οι αριθμοί ήταν κακοί, αλλά τα λόγια ήταν ονειρικά.

Η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις οχημάτων του α’ τριμήνου επηρέασε τα οικονομικά στοιχεία της Tesla, που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης. Το βασικό πρόβλημα έχει ως εξής: Από το β’ τρίμηνο του 2022, όταν τα έσοδα της Tesla ανά όχημα αυξήθηκαν σε σχεδόν 56.000 δολάρια το κομμάτι, αυτή η μέση τιμή έχει πέσει κατά περίπου 12.000 δολάρια, αλλά το κόστος κατασκευής έχει μειωθεί κατά λιγότερο από 5.000 δολάρια. Περισσότερο από το μισό μικτό κέρδος ανά όχημα έχει εξαφανιστεί. (Όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τις πιστώσεις αερίων του θερμοκηπίου).

Ο Μασκ πουλάει το όνειρο της Tesla, αλλά μη ρωτάτε για λεπτομέρειες

Αυτό έχει αντίκτυπο. Τα περιθώρια μικτού κέρδους ήταν υποτονικά. Τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους, εν τω μεταξύ, συντρίφτηκαν στο 5,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και ακόμη χαμηλότερα από εκείνα της General Motors που επίσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της την Τρίτη. Η Tesla κατασκευάζει επίσης περισσότερα οχήματα από όσα έχει πουλήσει τα δύο τελευταία χρόνια, και η υπέρβαση του περασμένου τριμήνου ήταν μακράν η μεγαλύτερη. Ως εκ τούτου, μια τεράστια μεταβολή του κεφαλαίου, που ενισχύθηκε από τα αποθέματα, σχεδόν εξαφάνισε τις λειτουργικές ταμειακές ροές (η Tesla αναμένει ότι αυτό θα αντιστραφεί το τρέχον τρίμηνο). Η εταιρεία ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο με αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές από τις αρχές του 2020. 

pin

Για να ανακεφαλαιώσουμε: Η πτώση των πωλήσεων παρά τις μειώσεις των τιμών έχει μειώσει τα περιθώρια κέρδους και τις ταμειακές ροές.

Επιπλέον, αυτό το μήνα εκφράστηκαν αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της Tesla για ένα νέο ηλεκτρικό όχημα χαμηλού κόστους με την ονομασία Model 2, υπήρξαν ενδείξεις ότι η Tesla θα επικεντρωθεί σε μη αποδεδειγμένα ρομποτικά ταξί, υπήρξε ξαφνική απώλεια ανώτερων στελεχών και η ανακοίνωση του μεγαλύτερου γύρου απολύσεων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η εταιρεία. Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Tesla είχε υποχωρήσει κατά 42% μέχρι στιγμής φέτος – χάνοντας περίπου 329 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς – με έντονη διολίσθηση αυτόν τον μήνα. 

Ο λόγος είναι ότι, με την υπόσχεση του Model 2 να τίθεται υπό αμφισβήτηση, αυτό έριξε τον κεντρικό πυλώνα στον οποίο στηρίζονταν οι προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη και τα κέρδη της Tesla. Ακόμη και τώρα, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι οι παραδόσεις οχημάτων θα ανακάμψουν σε σχεδόν 530.000 το δ’ τρίμηνο του 2024, που θα αποτελούσε νέο ρεκόρ, και πάνω από 140.000, ή 37% υψηλότερα, από το θλιβερό τρίμηνο που μόλις πέρασε. Ωστόσο, με τις μειώσεις των τιμών να έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να ωθήσουν σε άλμα τις πωλήσεις της Tesla – το αντίθετο μάλιστα – γιατί αναμένεται να βελτιωθούν τόσο πολύ φέτος; Και αν όχι αυτά τα οχήματα, τότε ποια, το Cybertruck;

Έτσι, η Tesla έπρεπε να δώσει κάποια μηνύματα. Η ανακοίνωση μίλησε δεόντως για την Tesla που έχει επικαιροποιήσει τα σχέδιά της για την “επιτάχυνση” της κυκλοφορίας νέων οχημάτων, “συμπεριλαμβανομένων πιο προσιτών μοντέλων”, το συντομότερο φέτος, πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε έναρξη παραγωγής στα τέλη του 2025. Επομένως, δεν είναι περίεργο που η μετοχή έκανε άλμα πάνω από 10% την Τρίτη μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Ωστόσο, τι σήμαιναν πραγματικά αυτές οι λέξεις; Υπήρξε μια περίεργη αλλαγή στη στρατηγική χαμηλού κόστους οχημάτων που χάραξε η Tesla τον Μάρτιο του 2023, όταν η διοίκηση μίλησε για μείωση του κόστους στο μισό με επαναστατικές μεθόδους κατασκευής. Τώρα, η Tesla μιλάει για τη συγχώνευση πτυχών των πλατφορμών επόμενης γενιάς με τις υπάρχουσες στα νέα μοντέλα της, επιτρέποντας στην εταιρεία να τα κατασκευάσει στις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής. Για να είμαστε σαφείς, αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα, προσφέροντας αποτελεσματικότητα για τη μείωση του επίμονου κόστους.

Αλλά επίσης για να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν θα παραδώσει σύντομα ένα Model 2 αξίας 25.000 δολαρίων – “αυτή η ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη μικρότερης μείωσης του κόστους από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως” – και επίσης δεν είναι αυτό για το οποίο η Tesla μιλούσε μόλις πριν από ένα χρόνο περίπου. Πρόκειται για μια σημαντική αναθεώρηση της στρατηγικής που απαιτεί λεπτομέρειες. 

Στη σχετική κλήση, μάθαμε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Έλον Μασκ ότι τα νέα μοντέλα μπορεί να έρθουν ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Και όμως … όμως … οι ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες αγνοήθηκαν και στη συνέχεια μετατέθηκαν στην αποκάλυψη του ρομποταξί που σχεδιάζει η Tesla για τις αρχές Αυγούστου. Έτσι, νέα μοντέλα ίσως υπάρξουν το δ’ τρίμηνο, αλλά ελάχιστα έως τίποτα δεν μπορεί να αναμένεται μέχρι δύο μήνες πριν από την έναρξη του δ’ τριμήνου. Είναι επίσης ασαφές για ποια ακριβώς μοντέλα γίνεται λόγος τώρα: για ενημερώσεις των υφιστάμενων, για μια πλατφόρμα ρομποταξί ή για ένα ηλεκτρικό όχημα χαμηλού κόστους; Η ξαφνική ανακοίνωση στο τέλος της κλήσης ότι ο επικεφαλής των επενδυτικών σχέσεων της Tesla, Μάρτιν Βιέκα, μετακινείται, τραβώντας την προσοχή πίσω στις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών, ήταν ατυχής χρονική συγκυρία.

Αυτό που ήταν σαφές είναι ότι, αν κάτι παραμένει στο επίκεντρο της Tesla και του Μασκ, αυτό είναι το έργο των ρομποταξί. Αυτό το θέμα κυριάρχησε στην κλήση με τους επενδυτές, με τον Μασκ να κάνει επίσης τις συνήθεις αναφορές στην τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες του πρότζεκτ Optimus της Tesla για ανθρωποειδή ρομπότ να ωθήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη της οικονομίας. Ένιωσα ότι υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό από ό,τι για το έργο των φθηνών ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Παρά την ανοδική αντίδραση στην ανακοίνωση, το κεντρικό ερώτημα σχετικά με το από πού θα προέλθει το επόμενο κύμα ανάπτυξης της Tesla παραμένει μόνο εν μέρει απαντημένο, και αυτό το μέρος βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό πίστης ελλείψει πραγματικών λεπτομερειών. Με τους αριθμούς των οχημάτων να μην φαίνονται σπουδαίοι, τα ρομποταξί βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Κάποια στιγμή, ο Μασκ είπε ότι “αν κάποιος δεν πιστεύει ότι η Tesla θα λύσει την αυτονομία, δεν θα πρέπει να επενδύει στην εταιρεία”. Πρόκειται για δήλωση που θα πρέπει να θυμόμαστε.