Όλο και πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ φέρνει τον πόλεμο ο Βλαντιμίρ Πούτιν με εντεινόμενους βομβαρδισμούς και στη δυτική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και την Ουγγαρία. O κλοιός που έχει δημιουργήσει η Ρωσία είναι ασφυκτικός. Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε αμφίβια απόβαση στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας, σε μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αναφορικά με την εξέλιξη των ρωσικών επιθέσεων και την κλιμάκωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα ετοιμάζει μεγάλης έκτασης επίθεση τις επόμενες ώρες. Όπως επισημαίνει, υπάρχει ομαδοποίηση ρωσικών πλοίων ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας και διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης.

Παράλληλα, οι Ρώσοι συνεχίζουν τους ανελέητους βομβαρδισμούς σε όλες τις πόλεις που έχουν θέσει ως στόχο, από τη Μαριούπολη στον νότο, ως το Λβιβ στα δυτικά και βεβαίως το Κίεβο. Ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη που δέχεται συνεχώς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης οι νεκροί άμαχοι ξεπερνούν τους 2.500 στην πόλη αυτή. Ο πραγματικός απολογισμός πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στη λήψη και επιβεβαίωση των αναφορών από μέρη με έντονες συγκρούσεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.

Τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Κίεβο, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες. Ουκρανοί στρατιώτες αλλά και εθελοντές έστησαν οδοφράγματα και προετοιμάζονται, όπως λένε, για την τελική μάχη. Μια πολυώροφη πολυκατοικία έγινε στόχος τις τελευταίες ώρες, ενώ συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη και δυτικότερα του Κιέβου, με προφανή στόχο να μπλοκαριστεί η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση.

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες εντείνονται, λόγω και του κινδύνου να γενικευτεί ο πόλεμος και να αναγκαστεί το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά, που δεν δείχνει απίθανο όσο περνούν οι μέρες. Οι εκτιμήσεις ότι η ρωσική εισβολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας θα αφορούν μόνο στην ανατολική Ουκρανία μέχρι το Κίεβο και έως την Οδησσό στον νότο φαίνεται να διαψεύδονται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ανάφλεξη, που να εμπλέξει άμεσα και τη Δύση.

Χθες πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν τα αγκάθια που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Οι συζητήσεις διακόπηκαν και αναμένεται πως θα συνεχιστούν σήμερα. Φαίνεται όμως πως οι δύο πλευρές έχουν μπει σε ορισμένα ζητήματα ουσίας.

Επίθεση στο Ντονέτσκ

Εξάλλου, χθες η Μόσχα κατήγγειλε ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου». Ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με τη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, υπάρχουν και παιδιά. Όπως κατήγγειλε η ρωσική πλευρά ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους. Ο ουκρανικός στρατός διεύψεσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. Κανένας απολογισμός δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.