Ικανοποιημένος δηλώνει στον «Φ» ο επίτιμος πρόεδρος του ACTA (Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου) Άκης Κελεπέσιης από το προσχέδιο του πρωτοκόλλου που απέστειλε στους ενδιαφερόμενους φορείς το υφυπουργείο Τουρισμού.
«Εμείς ως ταξιδιωτικοί πράκτορες πιστεύουμε σε όσα λένε οι επιδημιολόγοι, ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι για να έχουμε τουριστικό ρεύμα προς την χώρα μας, θα πρέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι όσο πιο χαλαρά γίνεται. Μας βρίσκουν σύμφωνους η υποχρεωτική χρήση γαντιών και μασκών, αλλά και η θερμοκάμερα που θα μετρά τη θερμοκρασία των ταξιδιωτών. Δεν θα μας έβρισκαν σύμφωνους τα υποχρεωτικά τεστ και η καραντίνα, τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά για τον τουρισμό», σχολίασε ο κ. Κελεπέσιης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, αν αναφέρεις σε κάποιον τουρίστα να κάνει το τεστ ή να μπει καραντίνα, δεν θα θελήσει να έρθει. «Εκτός του ότι το τεστ είναι ακριβό, θα είναι και αποτρεπτικό. Ο τουρίστας δεν θα προκρατήσει θέσεις, ξέροντας ότι θα χάσει τα λεφτά του και τις διακοπές του την τελευταία στιγμή γι’ αυτόν τον λόγο», σημείωσε ο κ. Κελεπέσιης.
Σημειώνεται ότι οι φορείς του κλάδου των τουριστικών γραφείων Ελλάδας και Κύπρου, εξετάζουν την ανάληψη από κοινού δράσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση του τουρισμού και στις δύο χώρες. Αναφορικά με την ειδική συμφωνία με την Ελλάδα που εισηγούνται οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, ο κ. Κελεπέσιης εκτιμά ότι θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. «Οι Κύπριοι κάνουν εσωτερικό τουρισμό εδώ και χρόνια, άσχετα με τα ταξίδια που κάνουν στο εξωτερικό. Δεν περιμένουν την κρίση στην χώρα τους για να παραθερίσουν στο νησί μας», σχολίασε.  
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι επιβάλλεται μια συμφωνία με το Ισραήλ διότι είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα. Ήδη, δημοσιεύματα σε Ισραήλ και Ελλάδα αναφέρονται σε συζητήσεις για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης τουρισμού μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Το δημοσίευμα της Jerusalem Post σημειώνει πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Όπως αναφέρεται, ο Ισραηλινός Υπουργός Τουρισμού Yarin Levin, εξετάζει πρωτοβουλία που κατατέθηκε από την Ελλάδα. Προς το παρόν, το κυπριακό υφυπουργείο Τουρισμού αναφέρει ότι γίνονται πολλές προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα, χωρίς να σχολιάζει τις επαφές που γίνονται με το Ισραήλ.